Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. Mikolášik: Informovať o práci europoslancov by mali médiá

Archívna snímka, Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH). Foto: Mária Jakušová

Europoslanec sa domnieva, že keby boli občania lepšie informovaní o práci europoslancov, ich pohľad by sa zmenil.

Štrasburg/Bratislava 30. júla (TASR) – Existuje mnoho dôvodov, prečo je na Slovensku nízka volebná účasť vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Jedným z nich je, že občania netušia, čo europoslanci robia, informácie by mali sprostredkovať médiá. Myslí si to europoslanec Miroslav Mikolášik (KDH) z Európskej ľudovej strany. Pre TASR to uviedol počas júlovej plenárnej schôdze EP.

"Som veľmi hrdý na to, že Slováci sú práve tou skupinou, ktorá dôveruje EP vo vysokej miere. Smutný som však z účasti. Myslím si, že je tam celý rad dôvodov, prečo je to tak. Najmä pred voľbami sa stáva to, že občania netušia, čo robím. A myslím si, že kto iný ako médiá by mali prenášať informácie, že to tu niekto robí, že je to Slovák a že sa na tom podieľa," konkretizoval europoslanec.



Domnieva sa, že keby boli občania lepšie informovaní o práci europoslancov, ich pohľad by sa zmenil. "Zato informácia o platoch poslancov, to je vždy pred voľbami do EP v každom druhom článku. Občan si povie, na čo by som išiel hlasovať za niekoho, kto tam bude brať peniaze a ja z toho nič nemám. Nie je však pravda, že z toho nič nemá," upozornil Mikolášik.

Zdôraznil, že SR v týchto piatich rokoch môže minúť 15 miliárd eur. "Je to úžasné. Keď už nehovorím o priestore slobody, tak Európa žije už 70 rokov bez vojen, máme aj finančné zabezpečenie, ktoré vďaka politikám EÚ pomáha finančne práve menej rozvinutým," informoval.

Dodal, že by sa malo hovoriť pravdivo a oveľa viac o konkrétnych europoslancoch a o ich práci. "Na druhej strane si myslím, že tentoraz už bude účasť lepšia. Že občania budú už trošku dozretejší a múdrejší. Budú hlasovať za tých, ktorým dôverujú a ktorí sú na jednej strane znalí, vedia cudzie jazyky a vedia sa pohybovať v medzinárodnom prostredí, ktorý EP potrebuje," uzavrel Mikolášik.

Nedávne výsledky prieskumu EÚ Eurobarometer poukázali na to, že záujem Slovákov o voľby do EP, ktoré sa uskutočnia v máji 2019, označilo za zaujímavé 30 percent opýtaných. Až 68 percent opýtaných o tieto voľby záujem nemá. Najviac respondentov (54 percent) je presvedčených, že ich hlas nič nezmení, 48 percent nezaujíma politika ani voľby vo všeobecnosti a takmer polovica opýtaných (47 percent) vyslovila názor, že nedôveruje politickému systému. Účasť slovenských voličov bola v EÚ najnižšia (13,05 percenta).