Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: J. Nagy: Volič si myslí, že nemá vplyv na dianie v EÚ

Na archívnej snímke europoslanec József Nagy. Foto: TASR - Dano Veselský

Taktiež sa domnieva, že povýšiť by sa malo i európske povedomie.

Štrasburg/Bratislava 30. júla (TASR) – Najväčší problém nízkej volebnej účasti v eurovoľbách nielen na Slovensku, ale v celej Európskej únii (EÚ) stále spočíva v tom, že volič si myslí, že nemá vplyv na dianie v EÚ. Pre TASR to uviedol József Nagy (Most-Híd) z Európskej ľudovej strany počas júlovej plenárnej schôdze Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu.

"Pritom tam nie je žiadne racionálne vysvetlenie, prečo si (volič) myslí, že má taký vplyv pri, povedzme, regionálnych voľbách alebo pri voľbách do slovenského parlamentu. Podľa mňa je problém v tom, že málo európskych tém sa dostáva do denných správ," myslí si europoslanec.

Taktiež sa domnieva, že povýšiť by sa malo i európske povedomie. "Povedomie európanstva, európskeho občana, že nielen tie slovenské veci by nás mali zaujímať, veď sme občanmi naozaj celej EÚ," zdôraznil.



Zároveň verí, že účasť v najbližších voľbách bude oveľa vyššia. "Aspoň za seba môžem povedať, že veľmi veľa chodím medzi občanov, hlavne medzi mladých ľudí. Veď vieme, že práve mládež sa najmenej zúčastnila týchto európskych volieb, a pritom podľa štatistík najviac podporujú EÚ. Preto verím tomu, že aj s pomocou médií sa nám podarí naozaj túto veľmi nízku účasť povýšiť," uzavrel Nagy.

Nedávne výsledky prieskumu EÚ Eurobarometer poukázali na to, že záujem Slovákov o voľby do EP, ktoré sa uskutočnia v máji 2019, má 30 percent opýtaných. Až 68 percent opýtaných o tieto voľby záujem nemá. Najviac respondentov (54 percent) je presvedčených, že ich hlas nič nezmení, 48 percent nezaujíma politika ani voľby vo všeobecnosti a takmer polovica opýtaných (47 percent) vyslovila názor, že nedôveruje politickému systému. Účasť slovenských voličov bola v EÚ najnižšia (13,05 percenta).