Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Sulík:Eurovoľby by mali byť v piatok, v ten deň by mal mať volič voľno

Na archívnej snímke Richard Sulík. Foto: TASR Michal Svítok

Netrúfol si ale odhadnúť, aká bude účasť v nasledujúcich voľbách.

Bratislava/Štrasburg 30. júla (TASR) – Existujú tri spôsoby, ako zvýšiť volebnú účasť vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) - spojiť prezidentské voľby s eurovoľbami, mali by sa konať v piatok a volič by mal dostať deň voľna namiesto napríklad Dňa ústavy (1. september). Pre TASR to uviedol europoslanec Richard Sulík (SaS) z frakcie Európski konzervatívci a reformisti počas júlovej plenárnej schôdze EP v Štrasburgu.

"Čiže, keby sa tieto zmeny spravili, tak som presvedčený, že účasť by výrazne stúpla. Toto som aj navrhol mojim slovenským kolegom v europarlamente, aby sme to predložili ako spoločný návrh, ale, bohužiaľ, na to nebola dostatočná vôľa," konštatoval.



Netrúfol si odhadnúť, aká bude účasť v nasledujúcich voľbách. "Môže to byť horšie, môže to byť lepšie, toto práve nevieme. Je pravda, že za tých troje eurovolieb, ktoré sa na Slovensku doteraz konali, účasť klesala, to je pravda. Ale to neznamená, že bude klesať ďalej," uviedol.

Nedávne výsledky prieskumu EÚ Eurobarometer poukázali na to, že záujem Slovákov o voľby do EP, ktoré sa uskutočnia v máji 2019, označilo za zaujímavé 30 percent opýtaných. Až 68 percent opýtaných o tieto voľby záujem nemá. Najviac respondentov (54 percent) je presvedčených, že ich hlas nič nezmení, 48 percent nezaujíma politika ani voľby vo všeobecnosti a takmer polovica opýtaných (47 percent) vyslovila názor, že nedôveruje politickému systému. Účasť slovenských voličov bola v EÚ najnižšia (13,05 percenta).