Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

UNB: Trestné oznámenie k údajnej miliónovej škode bolo neodôvodnené

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Lekárske odborové združenie (LOZ) podalo trestné oznámenie pre údajnú škodu takmer 2,3 milióna eur, ktorá mala vzniknúť UNB, minulý rok.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Trestné oznámenie k údajnej miliónovej škode v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) polícia vyhodnotila ako neodôvodnené. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Eva Kliská. Lekárski odborári, ktorí trestné oznámenie podali, voči rozhodnutiu podajú sťažnosť.

"Vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru Bratislava, ktorý preveril podnet na začatie trestného stíhania a na základe zistených skutočností konštatoval, že zo žiadneho dôkazu nevyplývajú skutočnosti nasvedčujúce tomu, že by bol spáchaný trestný čin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, respektíve akýkoľvek iný trestný čin v zmysle osobitnej časti Trestného zákona a trestné oznámenie vyhodnotil ako nedôvodné," povedala Kliská.

Polícia pre TASR priblížila, že rozhodnutie vyšetrovateľa doposiaľ nie je právoplatné. Potvrdila, že predmetná vec bola vedená na odbore kriminálnej polície bratislavskej krajskej polície pre podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. "Vyšetrovateľ 21. augusta 2023 po náležitom doplnení trestného oznámenia vydal podľa § 197 ods. 1 písm. d) Trestného poriadku uznesenie, ktorým vec odmietol," doplnila hovorkyňa bratislavskej polície Jana Šimunková.

Lekárske odborové združenie (LOZ) podalo trestné oznámenie pre údajnú škodu takmer 2,3 milióna eur, ktorá mala vzniknúť UNB, minulý rok. Podnet podľa neho podali na základe finančného auditu, ktorý si dala nemocnica vypracovať. "V danom audite sa píše, že nemocnica oneskorila vyplatenie jednej splátky dlhu o pár dní, hoci peniaze na splatenie splátky mala na účte a toto oneskorenie spôsobilo pre nemocnicu pokutu vyše dvoch miliónov eur," skonštatoval pre TASR šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský.

Avizuje, že LOZ podá voči rozhodnutiu vyšetrovateľa sťažnosť hneď, ako ho bude mať doručené. "Zdôrazňujeme, že peniaze, ktoré má akákoľvek nemocnica k dispozícii, sú na liečbu chorých, sú tam na liečbu pacientov, nie na viac ako podozrivé prieťahy s dlhom nemocnice," podotkol. Visolajský sa zároveň pýta, prečo sa vedenie UNB na základe auditu neobrátilo na orgány činné v trestnom konaní.