Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

UNESCO a WWF znepokojuje ohrozenie Karpatských bukových pralesov

Stužický prales v NP Poloniny bol zapísaný do zoznamu prírodného dedičstva UNESCO ako jeden z bukových pralesov Východných Karpát. Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Komisia Svetového dedičstva UNESCO upozorňuje na skutočnosť, že slovenská časť lokality je naďalej ohrozená ťažbou dreva, a to napriek tomu, že vláda posilnila kapacity štátnej ochrany prírody.

Bratislava 22. mája (TASR) - Karpatské bukové pralesy a staré bukové lesy Nemecka sú ohrozené a UNESCO je znepokojené pre nedostatočnú ochranu v slovenskej časti tejto lokality Svetového dedičstva UNESCO. Svetový fond na ochranu prírody (WWF) preto pri príležitosti Medzinárodného dňa biodiverzity vyzýva vládu SR, aby prijala potrebné kroky vedúce k jej ochrane.

Návrh rozhodnutia, ktoré v piatok (19.5.) zverejnila komisia Svetového dedičstva UNESCO, upozorňuje na skutočnosť, že slovenská časť lokality je naďalej ohrozená ťažbou dreva, a to napriek tomu, že vláda posilnila kapacity štátnej ochrany prírody. "Karpatské bukové pralesy predstavujú výnimočnú prírodnú hodnotu nielen z pohľadu Slovenska, ale aj v globálnom kontexte. Existuje tu riziko, že navždy stratíme hodnotné vzácne lesy a mnohé chránené druhy, ktoré v nich žijú. Je najvyšší čas, aby vláda Slovenskej republiky prebrala politickú zodpovednosť za ochranu tohto významného územia," uviedla riaditeľka WWF Slovensko Miroslava Plassmann.

Toto výnimočné prírodné dedičstvo sa rozprestiera na ploche takmer 34.000 hektárov. Nepresnosti vo vymedzení územia, nedostatočná komunikácia s majiteľmi a užívateľmi pôdy, ako aj nesúlad medzi právnymi predpismi ochrany prírody a zákona o lesoch viedli podľa WWF na slovenskej časti územia k dlhotrvajúcim konfliktom. V dôsledku toho môžu súčasné hospodárske aktivity, vrátane obhospodarovania lesov a rozvoja cestovného ruchu, vážne poškodiť viac ako polovicu územia v slovenskej časti lokality, kde sa v súčasnosti neuplatňuje prísna bezzásahová ochrana.

Podľa Plassmann je potrebné zaviesť vhodnú starostlivosť o územia a fungujúci systém kompenzácií vlastníkov, ktorý zabezpečí reálnu ochranu území a zároveň bude ekonomicky udržateľný z hľadiska miestnych komunít. "Správa chránených území podľa jasne nastavených pravidiel je jediná cesta, ako môžeme skutočne ochrániť vzácne prírodné hodnoty pre budúce generácie," dodala.

Karpatské bukové pralesy a staré bukové lesy Nemecka boli vyhlásené za lokalitu Svetového dedičstva UNESCO v roku 2007 a rozprestierajú sa na území Slovenska, Ukrajiny a Nemecka. Slovenskú časť lokality tvoria bukové pralesy s jedinečnými 200-ročnými bukmi a viac ako 300 rokov starými jedľami. Sú domovom ohrozeného zubra a vzácnych šeliem - vlka, rysa a medveďa.