Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

OBRAZOM: Posledný socialistický, aj československý prezident, V. HAVEL

V piatok 12. januára 1990 navštívil prezident ČSSR Václav Havel hl. mesto SSR Bratislavu. V. Havel pri prejave na zhromaždení občanov Bratislavy na námestí SNP,. Foto: TASR

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame UNIKÁTNE dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Bratislava 28.októbra (TASR/TERAZ.sk) - Prvým prezidentom spoločného štátu Čechov a Slovákov, ktorý vznikol 28.októbra v roku 1918, bol demokrat Tomáš G. Masaryk a posledným disident a rovnako demokrat Václav Havel. Hoci bol odporcom komunistického režimu, stal sa paradoxne po "zamatovej revolúcii" od 29. decembra 1989 do 29.marca 1990 posledným prezidentom Československej socialistickej republiky. Potom, po zmene názvu, ktorej predchádzala vášnivá diskusia v spoločnosti a federálnom parlamente, prvým a posledným prezidentom Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (do 20. júla 1992).

Václav Havel chodil na Slovensko rád aj neskôr ako český prezident, mal tu veľa priaznivcov z čias pádu režimu, myšlienky pokračovania československého štátu aj svojej filozofie "nepolitickej politiky". Pamätnou udalosťou pre Slovensko a Bratislavu bola jeho návšteva v januári 1990. Prišiel prezident, prišiel muž, ktorého väčšina obyvateľov Slovenska poznala len z televíznych obrazoviek ako jedného z lídrov českého Občianskeho fóra, ktoré rokovalo s odstupujúcou centrálnou komunistickou mocou v hlavnom meste Prahe. Bol potvrdením, že zmena spoločenského zriadenia je skutočná. To však otvorilo medzi Čechmi a Slovákmi a ich reprezentáciami mnoho politických a ekonomických otázok a problémov, čo nakoniec vyústilo do rozdelenia na dve samostatné republiky.
Portál Teraz.sk prináša unikátne fotografie s pôvodnými originálnymi popiskami z rokov 1990 a 1991.

V piatok 12. januára navštívil prezident ČSSR Václav Havel hl. mesto SSR Bratislavu.16 Prezident republiky Václav Havel počas mítingu na námestí SNP, 12.1.1990
Foto: TASR


V piatok 12. januára navštívil prezident ČSSR Václav Havel hl. mesto SSR Bratislavu. Prezident republiky Václav Havel počas mítingu na námestí SNP.
Foto: TASR


V piatok 12. januára 1990 navštívil prezident ČSSR Václav Havel hl. mesto SSR Bratislavu. Auto prezidenta na ceste z letiska.
Foto: TASR



V piatok 12. januára navštívil prezident ČSSR Václav Havel hl. mesto SSR Bratislavu. V. Havel počas pobytu v Bratislave navštívil SND. Pozrel si predstavenie Faust a Margaréta. Na snímke s hercom Ladislavom Chudíkom.
Foto: TASR



Obyvatelia hlavného mesta Slovenska privítali 4.júna v Bratislave medzi sebou prezidenta ČSFR Václava Havla,predsedu Federálnehozhromaždenia Alexandra Dubčeka a predsedu federálnej vlády Mariána Čalfu. A.Dubček a V.Havel počas mítingu na Devíne, 4.6.1990.
Foto: TASR


Oslavy čs. štátnosti vyvrcholili 5. mája 1990 na Bradle - mieste posledného odpočinku Milana Rastislava Štefánika. Desaťtisíce pútnikov, ktorí po 22 rokoch opäť slobodne vzdali hold veľkému synovi slovenského národa zaplnili okolie jeho mohyly. Na oslavách sa zúčastnil prezident ČSFR Václav Havel, predseda FZ ČSFR Alexander Dubček, predseda vlády ČSFR Marián Čalfa a ďalšie osobnosti.
Foto: TASR


Dvaja hlavní protagonisti nedeľnej zábavnej relácie Pod pyramídou Milan Markovič a Václav Havel /vpravo/, 15.11.1991
Foto: TASR


Do hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy pricestoval 4.9.1991 popoludní prezident ČSFR Václav Havel s manželkou Olgou. Hneď po prílete odišiel prezident na štadión ŠK Slovan na kvalifikačné futbalové stretnutie o postup na Majstrovstvá Európy '92medzi ČSFR a Francúzskom.Pred začiatkom zápasu sa stretol v šatni s česko-slovenským reprezentačným tímom. Prezident ČSFR Václav Havel sa pozdravuje s futbalistom Bartolomejom Juraškom.
Foto: TASR


Za účasti prezidenta ČSFR Václava Havla, ktorý je v Bratislave na pracovnom pobyte pokračovala 20. júna 1991 15. schôdza Slovenskej národnej rady. Prezident na nej vystúpil s prejavom o zahraničnopolitických problémoch a odpovedal na otázky poslancov. Pred budovou SNR privítal prezidenta hlúčik demonštrantov
Foto: TASR


Prezident ČSFR Václav Havel prehovoril k Bratislavčanom, ktorí sa pred Bratislavským hradom zhromaždili a skandovaním vyvolali V. Havla zpolicajného voza cez reproduktor, 15.3.1991
Foto: TASR


Snímka z Bôrika v Bratislave 2. marca. Zľava prezidenti Rakúska, Maďarska, Slovenska, Poľska a Česka: T. Klestil, A. Göncz, M. Kováč, L. Walesa a V. Havel.
Foto: TASR