Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Slovensko

Uplynulý týždeň nezahynul na železnici nikto

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Počas uplynulého týždňa sa podarilo predísť viacerým tragédiám. Osoby pohybujúce sa v koľajisku boli totiž včas ohlásené na viacerých miestach.

Bratislava 2. júla (TASR) - Jedna zrážka vlaku s človekom sa udiala počas uplynulého týždňa na slovenských železniciach. Nehoda, ku ktorej došlo v úseku Svätý Jur – Bratislava-Rača, našťastie nebola smrteľná. Jej následkom však bolo zmeškaných 13 vlakov osobnej dopravy. Za uplynulých sedem dní zároveň nedošlo na železničných priecestiach v správe ŽSR ani k jednej zrážke vlaku s cestným vozidlom.

"Pred železničným priecestím si musia počínať vodiči napriek tomu vždy mimoriadne opatrne, najmä sa presvedčiť, či môžu bezpečne prejsť. Na priecestiach označených dopravnou značkou "Stoj, daj prednosť v jazde!", je vodič povinný zastaviť vozidlo na takom mieste, z ktorého má náležitý rozhľad na trať, musí dbať však na to, aby vozidlo nezasahovalo do priechodného prierezu koľaje, kde by mohlo byť zachytené prechádzajúcim koľajovým vozidlom," upozorňuje Generálne riaditeľstvo ŽSR s tým, že tieto ustanovenia sa samozrejme vzťahujú aj na chodcov a cyklistov.

V prípade uviaznutia vozidla na železničnom priecestí je potrebné zavolať Integrovaný záchranný systém (IZS) na telefónne číslo 112 a nahlásiť jedinečné identifikačné číslo priecestia (JIC) umiestnené na zadnej strane výstražníkov alebo dopravného značenia. Operátori IZS následne vykonajú opatrenia na varovanie rušňovodiča.

Ak dôjde k zastaveniu vozidla na priecestí, spustí sa svetelná výstraha a zatvoria sa závory, je potrebné spustené závory bez váhania preraziť, pretože za krátku chvíľu vojde na priecestie vlak alebo iné koľajové vozidlo, ktorého hmotnosť býva niekoľko stoviek ton, brzdná dráha stovky metrov a ktorého rušňovodič nemá v drvivej väčšine prípadov žiadnu šancu pred prekážkou zastaviť.

Počas uplynulého týždňa sa podarilo predísť viacerým tragédiám. Osoby pohybujúce sa v koľajisku boli totiž včas ohlásené na viacerých miestach. V úseku Križovany nad Dudváhom – Sereď ohlásil rušňovodič osobného vlaku podozrivú osobu, ktorá sa pohybovala v blízkosti koľaje. Osobu sa podarilo zadržať policajnej hliadke.

Na človeka pod vplyvom omamných látok, ktorý sa pohyboval v tuneli v smere do ŽST Margecany, upozornil rušňovodič osobného vlaku. Podnapitá osoba ležiaca v koľajisku bola spozorovaná rušňovodičom v ŽST Bratislava-Rača. Okrem osôb v koľajisku sa na zastávke Turčianske Teplice pokúšal cestujúci nastúpiť do odchádzajúceho vlaku, pričom spadol a zranil sa.

Vandali vo viacerých prípadoch minulý týždeň znehodnotili majetok grafitmi, na zastávke Bratislava Predmestie postriekali presklenie pri schodisku a nádoby na odpad, v ŽST Nitra vandali posprejovali vlakovú súpravu a na zastávke Tatranský Lieskovec posprejovali zadnú stranu zastávky.