Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Úrad zdravotníctva eviduje od januára celkovo 67 prípadov osýpok

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Veľká časť ochorení sa podľa úradu vyskytuje u detí, ktoré ešte vzhľadom na vek nemohli byť očkované.

Bratislava 14. februára (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR eviduje na Slovensku od januára tohto roka do 14. februára celkovo 67 prípadov osýpok. Ich výskyt zaznamenal v Košickom kraji a Bratislavskom kraji. ÚVZ o tom informuje na svojej webovej stránke.

"V okrese Trebišov je v uvedenom období hlásených 57 prípadov ochorení. Epidémia osýpok tam pretrváva od septembra 2018, prípady tam začali pribúdať vzhľadom na prirodzenú migráciu obyvateľstva. Celkovo na osýpky od septembra 2018 do 14. februára 2019 ochorelo 149 osôb," spresnil ÚVZ s tým, že najviac ochorení zaznamenali epidemiológovia v mestách Trebišov a Sečovce.

Veľká časť ochorení sa podľa úradu vyskytuje u detí, ktoré ešte vzhľadom na vek nemohli byť očkované. "Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Trebišove nepretržite vykonáva epidemiologické vyšetrovanie, nariadené sú protiepidemické opatrenia," uvádza ÚVZ, ktorý v tejto súvislosti odporúča verejnosti sledovať stránku www.ruvztv.sk.

V okrese Michalovce, v ktorom minulý rok približne štyri mesiace prebiehala epidémia osýpok, zaregistrovali epidemiológovia od začiatku tohto roka štyri prípady ochorenia. "Tie sú v epidemiologickej súvislosti s výskytom osýpok v meste Sečovce v okrese Trebišov. Protiepidemické opatrenia sú zabezpečené," uviedol ÚVZ. Počas minuloročnej epidémie osýpok zaznamenal RÚVZ v Michalovciach 428 prípadov v okrese Michalovce a 19 prípadov v okrese Sobrance.

Celkovo päť prípadov osýpok zaznamenali epidemiológovia tento rok v okresoch Košice IV a Košice II. Ochorenie sa vyskytuje u nezaočkovaných detí. Epidemiológovia v súčasnosti vykonávajú epidemiologické vyšetrovanie, protiepidemické opatrenia sa zabezpečujú v spolupráci so zainteresovanými zložkami.

V Bratislave v januári tohto roka zaznamenali osýpky v jednom prípade u štátneho príslušníka z Ukrajiny. "Protiepidemické opatrenia boli zabezpečené, v súčasnosti RÚVZ so sídlom v Bratislave neeviduje žiaden nový prípad," doplnil ÚVZ, ktorý spolu s regionálnymi úradmi venuje surveillance osýpok zvýšenú pozornosť.

"Epidemiologickú situáciu vo výskyte osýpok na Slovensku monitorujeme, v prípade zmeny v epidemiologickej situácii bezodkladne prijímame všetky potrebné protiepidemické opatrenia na zabránenie šíreniu tohto infekčného ochorenia," uzavrel ÚVZ.

Prehľad prípadov osýpok na Slovensku od roku 2015


13. februára 2019: Pre vírusové infekčné ochorenie osýpok bolo v Detskej fakultnej nemocnici (DFN) v Košiciach hospitalizovaných päť pacientov. Potvrdil to medicínsky riaditeľ nemocnice Igor Jenčo.

- Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) od začiatku roka evidoval spolu 66 prípadov výskytu osýpok v okresoch Trebišov, Michalovce, Košice-okolie, Košice I, Košice II a Košice III.

31. decembra 2018: Počet chorých na osýpky v okrese Trebišov 26. - 28. decembra vzrástol. Hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková uviedla, že v tých dňoch zaevidovali 12 nových prípadov ochorení.

Celkovo od septembra, keď začali prípady ochorení na osýpky v okrese Trebišov výraznejšie pribúdať, do 28. decembra ochorelo 105 osôb. Veľká časť ochorení sa vyskytla u detí do 15 mesiacov, ktoré ešte nemohli byť pre svoj vek očkované.

15. decembra 2018: Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre bol 14. decembra informovaný o suspektnom prípade osýpok u tehotnej ženy z okresu Šaľa, ktorá pricestovala z Vietnamu. Epidemiológovia z RÚVZ Nitra okamžite zabezpečili v ohniskách nákazy všetky potrebné protiepidemické opatrenia na zabránenie šíreniu osýpok. Osoba bola hospitalizovaná na Infekčnej klinike v Nitre.

V Nitrianskom kraji evidovali (k 15. 12.) desať prípadov osýpok v okresoch Nitra, Šaľa, Nové Zámky a Topoľčany.

16. novembra 2018: Jedným z pacientov, ktorých hospitalizovali s osýpkami na infekčnom oddelení nitrianskej nemocnice, bol 17-ročný občan Ukrajiny, ktorý prišiel na návštevu rodiny do Nových Zámkov. Druhý laboratórne potvrdený prípad osýpok bol zaznamenaný v prípade 11-mesačného dieťaťa z okresu Šaľa. Dieťa pre nízky vek nebolo očkované. Prvé príznaky choroby sa u neho objavili 9. novembra potom, ako navštívilo Turecko. Ako informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas 17-ročný Ukrajinec po hospitalizácii odišiel do domácej liečby.

15. novembra 2018: V okrese Trebišov sa zvýšil počet ochorení na osýpky. Od začiatku septembra k 15. novembru tam ÚVZ SR evidoval 40 prípadov.

Najviac ochorení ÚVZ zaznamenal v meste Sečovce (16) a v obci Parchovany (11). Sedem prípadov evidovali v Trebišove, tri v obci Hrčeľ a po jednom v Kravanoch, Plechoticiach a Malých Ozorovciach.

06. novembra 2018: V okrese Trebišov sa zvýšil počet ochorení na osýpky, ÚVZ mal hlásených 33 prípadov. K nárastu počtu ochorení v okrese došlo od septembra. Ochorenia sa týkali najmä osôb žijúcich v nedostatočných hygienických podmienkach. Celkovo v tom roku bolo v Trebišovskom okrese hlásených 37 ochorení na osýpky.

31. mája 2018: V obci Drahňov v okrese Michalovce pokračoval epidemický výskyt osýpok. Hlavný hygienik SR Ján Mikas potvrdil, že 29. mája laboratórne potvrdili dva nové prípady osýpok v Michalovskom okrese.

28. mája 2018: ÚVZ SR evidoval v okrese Michalovce štyri prípady osýpok. Išlo o osoby vo veku 12 až 19 rokov, ktoré neboli proti tomuto ochoreniu očkované. Ján Mikas v Bratislave informoval, že prípady zaznamenali od 7. do 24. mája. Tri z nich boli importované z Veľkej Británie, jedno ochorenie bolo v epidemiologickej súvislosti s importovanými prípadmi.

23. mája 2018: ÚVZ SR evidoval v tomto roku dva nové prípady osýpok u Slovákov, ktorí pracovali v Rakúsku. Išlo o 40-ročnú ženu a 46-ročného muža z Bratislavského kraja. Ján Mikas upozornil, že podľa vtedy poslednej kontroly v Bratislavskom kraji klesla zaočkovanosť proti osýpkam pod hranicu 95 percent.

08. januára 2018: V Bratislavskom kraji (BSK) vzrástol počet pacientov s osýpkami, Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave zaregistroval šieste ochorenie. Prípad bol zaznamenaný u 55-ročného muža z okresu Bratislava III a nahlásený z Kliniky infektológie a geografickej medicíny (KIGM) v Bratislave 2. januára, informoval RÚVZ.

06. januára 2018: V BSK stúpol v decembri 2017 počet pacientov s osýpkami, RÚVZ v Bratislave zaznamenal pred Vianocami piate ochorenie. Posledný prípad bol zaznamenaný u 45-ročnej ženy, ktorá bola hospitalizovaná na Klinike infektológie a geografickej medicíny v Bratislave dňa 21. decembra 2017, informoval RÚVZ.

22. decembra 2017: V Bratislave potvrdili štvrtý prípad osýpok. Štyridsaťjedenročná žena ležala v nemocnici na Kramároch. V ten mesiac sa osýpkami nakazili aj dvaja muži (39 a 35 rokov) a žena (43 rokov) z Bratislavy.

20. decembra 2017: V Bratislave potvrdili ďalší prípad osýpok. Išlo o tretieho pacienta v hlavnom meste. Informovala o tom UNB a bratislavskí regionálni hygienici. Nakazenou bola 43-ročná žena, v prvých dvoch prípadov šlo o mužov.

14. decembra 2017: Dvaja muži (39 a 35) nakazení osýpkami pracovali v rovnakej spoločnosti sídliacej v Bratislave. Vzájomne sa preto mohli nakaziť v priestoroch budovy, pripustili hygienici. Tí vo firme vykonali štátny zdravotný dozor. Dvaja nakazení muži boli hospitalizovaní v nemocnici na Kramároch.

08. decembra 2017: Na Kramároch ležal pacient s osýpkami. Muža (39) hospitalizovali 05.12.2017. V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) bol prijatý pacient v klinickom stave zodpovedajúcom vírusovému ochoreniu morbil.

25. apríla 2017: Zdravotné poisťovne reagovali na hrozbu importovania osýpok na Slovensko. Povinné očkovanie proti tomuto ochoreniu uhradia rizikovým skupinám aj mimo platného očkovacieho kalendára a bez ich predchádzajúceho súhlasu, čo nie je bežný postup.

24. apríla 2017: Hygienici potvrdili na Slovensku importovaný prípad osýpok. Išlo o muža (25) s trvalým pobytom v Taliansku. Jeho ochorenie malo ľahký priebeh, proti osýpkam očkovaný nebol. Nahlásila ho Klinika infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

25. marca 2017: Zaočkovanosť pri všetkých druhoch povinného očkovania prekračovala na Slovensku potrebných 95 percent na zabezpečenie kolektívnej imunity, výnimkou bolo očkovanie proti osýpkam, ružienke a mumpsu (MMR). Nižšia zaočkovanosť sa týkala detí narodených v roku 2014.

06. marca 2017: Na Slovensku v tomto roku nenahlásili domáce ani importované ochorenie na osýpky. Posledný importovaný prípad osýpok sa na Slovensku zaznamenal v roku 2012. Proti osýpkam bolo podľa ÚVZ SR zaočkovaných potrebných, vyše 95 percent detskej populácie. Výnimkou bol ročník 2014, kde celoslovenská zaočkovanosť dosiahla 94,5 %. Posledné domáce ochorenia sa u občanov SR vyskytli v roku 1998.

12. marca 2016: Aj v roku 2015 odmietli povinné očkovanie svojich detí stovky rodičov. V roku 2015 bolo v SR evidovaných 623 kompletných odmietnutí povinného očkovania. Čiastočné odmietnutie, len proti niektorým ochoreniam, bolo zaznamenané v 1131 prípadoch.

03. mája 2015: Lekári upozornili, že zaočkovanosť proti osýpkam, ružienke a mumpsu klesla na Slovensku na rizikovú úroveň.