Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ústavný súd rozhodoval o sťažnostiach na komunálne voľby

Ústavný súd SR, archívna snímka. Foto: TASR František Iván

ÚS pokračuje v konaní o sťažnosti neúspešného kandidáta na post predsedu KSK, ktorým je bývalý primátor Košíc a súčasný vicepremiér SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD).

Košice 29. novembra (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR na stredajšom (28. 11.) neverejnom zasadnutí pléna okrem iného rozhodol v 17 veciach týkajúcich sa volieb, pričom v 16 prípadoch išlo o sťažnosti v súvislosti s komunálnymi voľbami z 10. novembra tohto roka a v jednom prípade o sťažnosť namietajúcu neústavnosť a nezákonnosť volieb predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) zo 4. novembra 2017. TASR o tom informoval Tomáš Senaj z Kancelárie ÚS SR.

ÚS pokračuje v konaní o sťažnosti neúspešného kandidáta na post predsedu KSK, ktorým je bývalý primátor Košíc a súčasný vicepremiér SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD). Vo vlaňajších voľbách do orgánov samosprávnych krajov uspel vo voľbách na predsedu KSK Rastislav Trnka (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA, Šanca) s tesným rozdielom 875 hlasov.

Čo sa týka novembrových komunálnych volieb, ÚS prijal sťažnosti na ďalšie konanie týkajúce sa namietania neústavnosti a nezákonnosti volieb starostu v obciach Nandraž, Dolný Harmanec, Malčice, Markušovce, Jánovce, Kaloša a Lysica, ďalej v obciach Diviaky nad Nitricou a Prosačov, v ktorých ÚS zároveň nevyhovel návrhu na nariadenie neodkladného opatrenia. Naďalej sa bude zaoberať aj sťažnosťami na voľby starostu i poslancov do obecných zastupiteľstiev v obciach Brzotín a Osturňa, ako aj výsledkom volieb do obecných zastupiteľstiev obcí Ondrejovce a Bunkovce.

Pre nesplnenie zákonom predpísaných náležitostí ÚS odmietol sťažnosti namietajúce neústavnosť a nezákonnosť volieb primátora mesta Čierna nad Tisou, volieb do orgánov obce Ďačov, volieb starostu a obecného zastupiteľstva obce Plešivec a volieb poslancov do obecného zastupiteľstva obce Malčice.

ÚS do utorka (27. 11.) evidoval 89 sťažností pre neústavnosť alebo nezákonnosť volieb do orgánov územnej samosprávy, ktoré sa konali 10. novembra. "Podľa zákona ústavný súd rozhodne o sťažnosti na neústavnosť alebo nezákonnosť volieb do orgánu miestnej samosprávy alebo proti výsledku volieb do orgánu miestnej samosprávy do 90 dní od doručenia sťažnosti," uviedol Senaj.