Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Benátska komisia sa oboznámila s nálezom o nevymenovaných sudcoch

Ilustračné foto Foto: TASR - František Iván

Prvý senát ÚS SR 6. decembra rozhodol, že prezident SR Andrej Kiska musí vymenovať chýbajúcich troch ústavných sudcov zo siedmich kandidátov navrhnutých Národnou radou SR.

Košice 11. decembra (TASR) - Benátska komisia sa oboznámila s nálezom I. senátu Ústavného súdu (ÚS) SR vo veci týkajúcej sa sťažnosti nevymenovaných kandidátov na ústavných sudcov. Stalo sa tak na plenárnom zasadnutí tohto poradného orgánu Rady Európy (RE) pre ústavnoprávne záležitosti 8. až 9. decembra v Benátkach. TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa ÚS Martina Ferencová.

"Základné právo na prístup k voleným a iným verejným funkciám piatich kandidátov na post sudcov Ústavného súdu bolo porušené a prvý senát prikázal prezidentovi vymenovať troch sudcov z dostatočného počtu kandidátov na tieto uvoľnené miesta. Uvidíme teda, či sa prezident týmto odporúčaním bude riadiť," uviedol riaditeľ divízie ústavnej spravodlivosti zo sekretariátu Benátskej komisie a riadny člen Benátskej komisie Schnutz Rudolf Dürr.

"Jedným z hlavných odporúčaní Benátskej komisie je najmä v dlhodobom horizonte zaviesť kvalifikovanú väčšinu, aby sa tak zaistila väčšia zhoda pri výbere sudcov, ďalej aby sa zástupca prezidenta aktívne podieľal už na preverovaní kandidátov na sudcov v parlamente, aby tak prezident mohol vyjadriť svoje výhrady ešte pred voľbou sudcov," konštatoval ďalšej Dürr.

Ako pripomína ÚS SR, Benátska komisia vo svojom marcovom stanovisku okrem iného uviedla, že ÚS by mal vyhlásiť svoje rozhodnutie vtedy, keď bude k dispozícii písomné vyhotovenie. "Sudcovia I. senátu Ústavného súdu Slovenskej republiky v zmysle tohto bodu stanoviska Benátskej komisie nález vo veci sp. zn. I. ÚS 575/2016 týkajúcej sa sťažnosti nevymenovaných kandidátov na ústavných sudcov vyhlásili, doručili a zverejnili 6. decembra 2017," informovala Ferencová.

Prvý senát ÚS SR 6. decembra rozhodol, že prezident SR Andrej Kiska musí vymenovať chýbajúcich troch ústavných sudcov zo siedmich kandidátov navrhnutých Národnou radou SR, ktorých v minulosti odmietol. Rozhodnutím o ich nevymenovaní prezident podľa verdiktu porušil ich základné práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok.