Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Ústavnoprávny výbor odporučil NR SR voliť 6 kandidátov na sudcov ÚS

Na archívnej snímke vypočutie kandidátov na ústavných sudcov Ústavnoprávnym výborom Národnej rady SR v Bratislave. Foto: TASR Jakub Kotian

Ústavnoprávny výbor riešil otázku, koľko kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR sa má ešte zvoliť a poslať prezidentke, pretože sa na počte nezhodlo poslanecké grémium.

Bratislava 20. júna (TASR) - Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR odporučil parlamentu vo štvrtkovej voľbe voliť šiestich kandidátov na ústavných sudcov. Výbor o tejto téme rokoval na žiadosť predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS).

Predseda výboru Róbert Madej (Smer-SD) navrhoval, aby výbor odporučil Dankovi ďalší postup konzultovať s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Tento návrh členovia výboru nepodporili.

Ústavnoprávny výbor riešil otázku, koľko kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR sa má ešte zvoliť a poslať prezidentke, pretože sa na počte nezhodlo poslanecké grémium.

Predseda Smeru-SD Robert Fico varuje v súvislosti s voľbou pred rizikom diskriminačných žalôb u tých zvolených kandidátov, ktorých by Čaputová nevymenovala. Most-Híd má tiež v tejto otázke pochybnosti, napriek tomu bude koaličným partnerom navrhovať voliť maximálne šiestich kandidátov.

Fico vyhlásil, že poslanci Smeru-SD budú vo štvrtok voliť kandidátov. Predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák novinárom povedal, že poslanci za SNS budú voliť šesť mien. K voľbe kandidátov na ústavných sudcov sa bude konať vo štvrtok Koaličná rada. Samotná voľba má prísť na rad vo štvrtok podvečer.

Na Ústavnom súde SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mal prezident SR vymenovať deviatich sudcov. Plný počet kandidátov sa nepodarilo dosiaľ zvoliť. Nateraz parlament spolu vybral 12 kandidátov, do plného počtu 18 chýbajú ešte šiesti.

Niekoľko sudcov už predchádzajúci prezident Andrej Kiska vymenoval, na Ústavnom súde SR je tak v súčasnosti sedem z 13 sudcov.