Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

ÚVO usmernil zaplavené obce, ako odstraňovať škody v súlade so zákonom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Metodické usmerňovanie je podľa riaditeľa ÚVO Miroslava Hliváka dôležitou úlohou úradu, najmä pri mimoriadnych situáciách.

Štrba 31. júla (TASR) - Na krízovom stretnutí v Štrbe sa dotknuté samosprávy naučili, ako nahradiť verejný majetok poškodený záplavami v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní. Zorganizoval ho Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS). Informoval o tom Radoslav Kozák z tlačového oddelenia ÚVO.

"Je potrebné si uvedomiť, že ide o rôzne postupy - nadlimitné (podlimitné) zákazky s nízkou hodnotou, využitie in house riešení alebo externých subjektov a podobne,” upozornil Jaroslav Lexa, riaditeľ Inštitútu verejného obstarávania, ktorý ÚVO na stretnutí zastupoval. "Ponúknutými kvalifikovanými usmerneniami a osobným rokovaním môžu samosprávy predchádzať budúcim problémom a komplikáciám,” doplnil ho predseda ZMOS Michal Sýkora.

Metodické usmerňovanie je podľa riaditeľa ÚVO Miroslava Hliváka dôležitou úlohou úradu, najmä pri mimoriadnych situáciách. "ÚVO nemá byť len orgánom, ktorý pokutuje a napomína. Je to štátna inštitúcia, ktorá by v prospech verejného záujmu mala mať na zreteli aj proklientský prístup v snahe predchádzať nesprávnej aplikácii zákona," povedal.

ÚVO tiež bezprostredne po záplavách pripravil pre verejných obstarávateľov manuál, ako vyplniť a zaslať oznámenie pre mimoriadnu udalosť podľa zákona o verejnom obstarávaní. Nedávne povodne poškodili mesto Vysoké Tatry, obce Osturňa, Stará Lesná, Tatranská Javorina, Malá Franková a Ždiar.