Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS B. Beňu

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR pre TASR uviedlo, že s otázkou o zadržaní odporúča kontaktovať orgány činné v trestnom konaní.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 17. apríla (TASR) - V africkej Konžskej demokratickej republike zadržali bývalého námestníka riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Borisa Beňu. TASR to potvrdil jeho právny zástupca Peter Kubina. Na zadržanie upozornili Plus 7 dní a TV Joj.

"Podarilo sa mi overiť informáciu, že Borisa Beňu zadržali v Konžskej demokratickej republike. Dôvody zadržania nepoznám," povedal pre TASR Kubina.

Priblížil, že Beňa nie je v pátraní slovenských orgánov. "V Konžskej demokratickej republike je legálne, pracovne, približne pol roka. Slovenské úrady boli o vycestovaní vopred informované, lebo má v rámci podmienečného trestu uložený probačný dohľad," podotkol s tým, že sa Beňa plánoval najbližšiu nedeľu vrátiť na Slovensko.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR pre TASR uviedlo, že s otázkou o zadržaní odporúča kontaktovať orgány činné v trestnom konaní. Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová pre TASR uviedla, že policajti informáciou o Beňovom zadržaní nedisponujú. V prípade dôvodov zadržania sa podľa nej je potrebné obrátiť na príslušné orgány africkej krajiny.

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov. Dostal aj peňažný trest 14.000 eur. Špecializovaný trestný súd vtedy schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom a Beňom za zločin prijímania úplatku a prečiny ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Zadržaný bol v rámci akcie Judáš začiatkom decembra 2020.