Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 30. marec 2024Meniny má Vieroslava
< sekcia Slovensko

V kauze Rapid Life podal prokurátor obžalobu na riaditeľa odboru NBS

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ivan B. v roku 2016 žiadal a na začiatku roka 2017 v reštaurácii v Košiciach prijal úplatok vo výške 2000 eur od štatutára spoločnosti Rapid Life.

Bratislava 17. apríla (TASR) - V kauze bývalej poisťovne Rapid Life podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na súd obžalobu na bývalého generálneho riaditeľa odboru dohľadu nad trhom cenných papierov, poisťovníctvom a dôchodkovým sporením NBS Ivana B. TASR o tom v stredu informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

"Prokurátor ÚŠP podal 9. apríla na Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) obžalobu na obvineného Ivana B. za pokračovací zločin prijímania úplatku a prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Ako generálny riaditeľ odboru dohľadu nad trhom cenných papierov, poisťovníctvom a dôchodkovým sporením NBS v roku 2015 v reštaurácii v Košiciach žiadal a následne prijal úplatok vo výške 1000 eur od štatutára spoločnosti Rapid Life životná poisťovňa a úplatok vo výške 1000 eur od ďalšieho štatutára spoločnosti Rapid Life za to, že v súvislosti s dohľadom NBS nad spoločnosťou Rapid Life neuloží najprísnejšie sankcie," konkretizovala hovorkyňa.

Ako ďalej upresnila, Ivan B. v roku 2016 žiadal a na začiatku roka 2017 v reštaurácii v Košiciach prijal úplatok vo výške 2000 eur od štatutára spoločnosti Rapid Life životná poisťovňa a v roku 2017 pred reštauráciou v Košiciach žiadal a prijal úplatok vo výške 10.000 eur. Úplatky mali byť poskytnuté za to, že v súvislosti s dohľadom NBS nad spoločnosťou Rapid Life neuloží najprísnejšie sankcie. "Voči štatutárom, ktorí poskytli úplatky, je vedené samostatné trestné stíhanie," dodala hovorkyňa ÚŠP.

Finančná polícia v prvej polovici marca zadržala dve osoby z bývalého vedenia Rapid Life. Aby zaisťovacia akcia bola úspešná, finančná polícia prijala opatrenia aj proti možnému mareniu dôkazov na príslušnom katastri a v budove poisťovne. Prokurátor vydal príkaz na zaistenie majetku. Pár dní predtým vyšetrovateľ finančnej polície obvinil osem osôb z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a zločinu poškodzovania veriteľa. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

Nútenú správu zaviedla v poisťovni v polovici júna 2017 Národná banka Slovenska (NBS). Dôvodom boli zistenia, že poisťovňa závažne ohrozuje práva klientov. Návrh na vyhlásenie konkurzu v poisťovni podala koncom novembra 2017 nútená správkyňa Irena Sopková. Poškodených bolo takmer 15.000 fyzických osôb a okolo 50 právnických osôb v celkovej výške 26 miliónov eur. Ku dňu podania návrhu na vyhlásenie konkurzu pritom bol majetok spoločnosti podľa jej slov nepatrný. Nútená správkyňa podala na štatutárov poisťovne trestné oznámenie. Bývalé vedenie poisťovne tvrdilo, že vyhlásenie nútenej správy bolo nezákonné a malo tak dôjsť k porušeniu práva na spravodlivý proces.

Polícia SR 25. februára informovala, že dvaja pracovníci NBS sa mali dopustiť obzvlášť závažného zločinu protiprávnym rozhodnutím o zavedení nútenej správy pre Rapid Life. Obvineným - spomínanému Ivanovi B. (55) a Monike I. (47) hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody na desať až 20 rokov. NBS následne oznámila, že vzhľadom na zvláštny priebeh konkurzu podáva na poisťovňu Rapid Life v kauze ďalšie trestné oznámenie. Kritizovala pritom, že namiesto pravdepodobných páchateľov sú stíhaní jej pracovníci.