Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V Košiciach odhalili pamätník Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej

Odhalenie pamätníka Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej v Košiciach 21. augusta 2018. Foto: TASR - František Iván

Na slávnostnom odhalení pomníka sa okrem iných zúčastnili aj rodičia zavraždeného Jána Kuciaka, matka Martiny Kušnírovej a ich advokáti.

Košice 21. augusta (TASR) – Pomník zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v utorok večer slávnostne odhalili v parku na Južnej triede v Košiciach. Na odhalení sa zúčastnilo viac ako 100 ľudí. Autorom diela je košický výtvarník Peter Kalmus.

Podľa Kalmusa nie je podstatné, kto je pomník vytvoril. "Podstatná je tragická vec, ktorá sa udiala pred pol rokom. Spomienka na nevinné obete brutálnej popravy je v nás stále prítomná. Myslím, že je to prvý, ale verím že nie posledný pomník na území Slovenska," povedal s tým, že by bol najradšej, keby na Slovensku takéto pomníky nemuseli vznikať.

"Na pomníku sú len mená, portréty Jána a Martiny a QR kód, na základe ktoré sa dostanete k životopisným údajom obidvoch brutálne zavraždených, ale aj k údajom, kto bol v čase popravy premiérom, ministrom vnútra, policajným prezidentom a podobne," vysvetlil Kalmus. Dodal, že ide o symbolický hrob, ktorý sa ešte dokončí úpravou zelene a bude tu vysadený strom.

Podľa jeho slov ho miesto, kde je pamätník umiestnený, zaujalo. "Je tu ruch veľkomesta, ale zároveň je tu kúsok parčíka a hneď sakrálny kostol." Zároveň pripomenul, že pomník vznikol zo súkromných zdrojov a ak ho bude niekto poškodzovať, bude sa stále opravovať.

Na slávnostnom odhalení pomníka sa okrem iných zúčastnili aj rodičia zavraždeného Jána Kuciaka, matka Martiny Kušnírovej a ich advokáti. Po príhovoroch odznela aj báseň Tomáša Straku. Nasledovala zádušná omša za dvojicu zavraždených a obete okupácie Československa z roku 1968.

Zlatica Kušnírová vyjadrila poďakovanie a samotnú myšlienku vzniku pomníka označila za veľmi pekné gesto. "Verím, že miesto nikto nezneuctí," uviedla pre médiá.

"Politiku nemám rád, nikdy som ju ani nemal, a tieto hádky, že sa to veľmi spolitizovalo, to mi nevyhovuje," povedal Jozef Kuciak.

"Myslím že ak má mať tragická smrť Jána a Martiny v niečom zmysel, tak v tom, aby sme sa prestali báť. Aby sme sa naučili pomenúvať veci pravými slovami, bojovať za dobro, bojovať za slušný život na Slovenku, za čo Ján a Martina celý život bojovali. Verím, že aj po pol roku, ktorý zvláštnym spôsobom pripadá na 50. výročie okupácie, si spomenieme, že tieto výročia sú o slobode Slovenska," povedal počas príhovoru advokát Daniel Lipšic.

K dvojnásobnej vražde novinára a jeho snúbenice došlo 21. februára v rodinnom dome vo Veľkej Mači. V prípade sa naďalej vykonávajú procesné úkony.
UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam, videozáznam a fotoreportáž.