Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

V Lešti vyvrcholila certifikácia 5. pluku špeciálneho určenia

5. pluk špeciálneho určenia v Žiline. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Súčasťou procesu certifikácie bolo aj cvičenie Samson 2018, ktoré malo preveriť schopnosti plánovania špeciálnych operácií na taktickej úrovni.

Lešť 4. decembra (TASR) - Zhruba desaťdňový proces certifikácie Úlohového zoskupenia Síl pre špeciálne operácie 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline vyvrcholil v utorok v Centre výcviku Lešť. Účelom národnej certifikácie je deklarovanie jednotky pre potreby NATO.

Súčasťou procesu certifikácie bolo aj cvičenie Samson 2018, ktoré malo preveriť schopnosti plánovania špeciálnych operácií na taktickej úrovni, ako aj preverenie systému velenia a riadenia zoskupenia špeciálnych síl.

"Počas dnešného vyvrcholenia ste videli zajatie záujmovej osoby a prehľadanie obytného komplexu na základe zberu spravodajských dát," povedal po skončení ukážky novinárom veliteľ 5. pluku Miroslav Gardlo. "Skupina špeciálneho určenia vykonala zásah za asistencie pracovných psov vojenskej polície," dodal.

Cvičenie Samson 2018 sa konalo v súbehu s cvičením poľských konvenčných síl nazvaným Anakonda 2018. Pod vedením spoločného operačného veliteľstva tam prebieha aj cvičenie partnerských poľských špeciálnych síl.

Na certifikácii sa zúčastnili aj pozorovatelia z Veliteľstva špeciálnych síl NATO, dislokovaného v Belgicku. Cvičenia Samson 2018 sa zúčastnilo 62 členov 5. pluku špeciálneho určenia, šesť poľských špeciálov a ďalších 26 osôb tvorilo riadiacu skupinu cvičenia a opozičné sily.

Členovia 5. pluku špeciálneho určenia sa už niekoľko rokov zúčastňujú v Afganistane výcviku tamojších vojakov.