Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V prvý prázdninový deň žiadali o nové doklady tisíce ľudí

Od 1. júla 2012 môžu občania požiadať o vydanie nového občianskeho preukazu na ktoromkoľvek okresnom riaditeľstve Policajného zboru na Slovensku.

Bratislava 3. júla (TASR) - Polícia s príchodom letnej sezóny upozorňuje občanov, aby si skontrolovali platnosť cestovných pasov a občianskych preukazov. Len v prvý prázdninový deň prijala 5694 žiadostí o vydanie dokladov.

"Z tohto počtu bolo 1802 žiadateľov o vydanie občianskeho preukazu v štandardnej lehote do 30 dní a 191 o vydanie do dvoch dní," informovala TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová s tým, že doručiť občiansky preukaz na adresu chcelo v prvý deň 61 občanov. Polícia prijala 3311 žiadostí o vydanie cestovného pasu s lehotou vydania do 30 dní a 390 žiadostí do dvoch pracovných dní.

Od 1. júla 2012 môžu občania požiadať o vydanie nového občianskeho preukazu na ktoromkoľvek okresnom riaditeľstve Policajného zboru na Slovensku. Preukaz by im tiež mali vydať už do dvoch pracovných dní. "Najmä v tomto letnom dovolenkovom období je táto novinka veľkou výhodou," poznamenala Baloghová. Správny poplatok za takéto urýchlené vydanie je 20 eur. Uvedená suma sa však pripočíta ku každému základnému správnemu poplatku. Ďalšou službou pre občanov je možnosť zaslania vyhotoveného občianskeho preukazu na adresu v rámci Slovenskej republiky. Za to občan zaplatí tri eurá.

Do členských krajín Európskej únie (EÚ) možno cestovať okrem cestovných pasov aj s občianskymi preukazmi Slovenskej republiky formátu ID karty.