Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V utorok večer očakávajte búrky aj povodeň

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Výstraha pred búrkami platí do 20. hodiny v Košickom a Prešovskom kraji a v okresoch Liptovský Mikuláš, Brezno, Revúca a Rimavská Sobota.

Bratislava 14. augusta (TASR) - Vysoké teploty na časti územia Slovenska vystriedajú búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre celú oblasť východného Slovenska výstrahu prvého stupňa.

"S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 60 - 80 km/h," informoval SHMÚ na svojom portáli. Výstraha pred búrkami platí do 20. hodiny v Košickom a Prešovskom kraji a v okresoch Liptovský Mikuláš, Brezno, Revúca a Rimavská Sobota.

Výstrahy SHMÚ.
Foto: SHMÚ


"Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov)," doplnili meteorológovia. Upozorňujú aj na zvýšený stupeň povodňovej aktivity v okresoch Liptovský Mikuláš, Kežmarok a Stará Ľubovňa, kde vydali výstrahu prvého stupňa.

V okrese Námestovo platí výstraha druhého stupňa pred prívalovou povodňou, ktorá je platná do 21 hodiny. "Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov," spresnil SHMÚ.