Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Veľké strany možno prídu o časť štátneho príspevku

Foto: TASR/František Ivan

Parlament dnes totiž posunul návrh novely zákona o politických stranách a politických hnutiach z dielne SaS do druhého čítania.

Bratislava 3. júla (TASR) - Politické strany a koalície, ktoré v parlamentných voľbách získali viac ako 10 percent, možno prídu o časť príspevku od štátu. Parlament dnes totiž posunul návrh novely zákona o politických stranách a politických hnutiach z dielne SaS do druhého čítania.

Ak by zmena prešla, subjektom, ktoré dosiahli viac ako 10 percent hlasov, by sa príspevok za hlasy nad 10 percent znížil o štvrtinu. Právna norma by sa v súčasnosti dotkla iba Smeru-SD, keďže ostatné parlamentné strany neprekročili desaťpercentnú hranicu. Mechanizmus sa podľa predkladateľov nemá dotýkať malých, slabých politických strán, ktoré majú stále potenciál rastu.

"Naopak, solidarizuje to veľké strany s vysokým volebným ziskom, ktoré zo štátneho rozpočtu na svoju činnosť dostanú menej, no stále budú ďalej fungovať," uvádzajú predkladatelia. Návrhom chceli šetriť prostriedky štátneho rozpočtu. Opatrenie malo prinútiť politické strany hospodáriť efektívnejšie.

Strana Smer-SD ešte pred hlasovaním o návrhu avizovala, že chce právnu normu upraviť tak, aby sa týkala všetkých politických strán a nie iba veľkých.