Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Veľvyslanectvo USA zablahoželalo SR k výberu amerických stíhačiek

Na archívnej snímke je americký stíhací stroj F-16. Foto: TASR/AP

Slovensko nakúpi 14 taktických nadzvukových stíhacích lietadiel F-16 Block 70/72 a v súvislosti s tým uzatvorí príslušné zmluvné vzťahy s vládou USA.

Bratislava 12. júla (TASR) - Veľvyslanectvo USA na Slovensku na sociálnej sieti zablahoželalo slovenskej vláde k výberu amerických stíhacích lietadiel. "F-16 poskytne slovenským ozbrojeným silám mimoriadne vojenské kapacity a umožní ďalšie rozšírenie spolupráce a partnerstva medzi Spojenými štátmi a Slovenskom," napísalo.

Slovensko nakúpi 14 taktických nadzvukových stíhacích lietadiel F-16 Block 70/72 a v súvislosti s tým uzatvorí príslušné zmluvné vzťahy s vládou USA. Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) uviedol, že Slovensko za balík 14 amerických lietadiel, výcvik, muníciu a logistiku zaplatí v nasledujúcich rokoch 1,589 miliardy eur. Podľa veľvyslanectva americký systém zahraničného vojenského predaja zabezpečí Slovensku konkurenčné ceny, efektívnosť a transparentnosť nákupu.

Ponuka vlády USA bola podľa premiéra vyhodnotená ako ekonomicky najvýhodnejšie a technicky najlepšie riešenie. Z hľadiska nákladnosti počas celého viac ako 30-ročného životného cyklu stíhačiek je podľa Pellegriniho o osem percent lacnejšia ako ponuka vlády Švédska na stíhacie stroje JAS-39 C/D Gripen.