Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Viacerí poslanci Smeru-SD odovzdávali vo voľbe prázdne lístky

Na snímke poslanecké plénum NR SR. Foto: TASR - Martin Baumann

Hlasovanie prázdnym lístkom priznal napríklad Ľubomír Vážny zo Smeru-SD. Konal tak preto, že sa nestotožňuje s kandidátmi.

Bratislava 12. februára (TASR) - Viacerí poslanci Smeru-SD odovzdávali pri voľbe kandidátov na ústavných sudcov prázdne hlasovacie lístky. TASR to potvrdili viacerí poslanci. Podobne mali údajne postupovať aj národniari z SNS. Most-Híd vraj prázdne lístky nevhadzoval.

Hlasovanie prázdnym lístkom priznal napríklad Ľubomír Vážny zo Smeru-SD. Konal tak preto, že sa nestotožňuje s kandidátmi. Neprekáža mu, že by mal byť ústavný súd nefunkčný mesiac či dva, ak sa nezvolia kandidáti. Povedal, že sociálni demokrati mali pri hlasovaní voľnú ruku.

Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár povedal, že sociálni demokrati vyjadrili pri hlasovaní svoj názor na verejnú voľbu, čo sa odrazí aj na výsledku voľby. Podľa Blanára, ak nebudú kandidáti zvolení, bude druhé kolo voľby, to je určené na štvrtok.

Voľba bola verejná, Robert Fico takéto hlasovanie odmietol, s čím sa stotožnili aj viacerí jeho stranícki kolegovia. Dlhodobo tvrdia, že tajná voľba je najdemokratickejšia. Most-Híd trval na verejnej voľbe, SNS hovorila tiež, že jej neprekáža.