Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Koncepcia práce so športovo talentovanou mládežou sa má aktualizovať

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jednou z úloh bolo upraviť vzdelávanie na strednej športovej škole a v športovej triede na základnej škole v zákone o športe.

Bratislava 12. decembra (TASR) – Niektoré opatrenia v Koncepcii práce so športovo talentovanou mládežou na roky 2015 – 2020 sa nepodarilo naplniť. Niektoré si vyžadujú aktualizáciu a niektoré, po schválení zákona o športe, sú neaktuálne. Vyplýva to z vyhodnotenia plnenia opatrení Koncepcie práce so športovo talentovanou mládežou, ktoré v stredu na rokovanie vlády predložilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Vláda vzala informáciu na vedomie. Rezort školstva preto konštatuje, že by bolo potrebné opatrenia prehodnotiť a pripraviť aktualizáciu úloh koncepcie do roku 2020.

"Problematika starostlivosti o športovo talentovanú mládež si vyžaduje náležitú pozornosť, fungujúci efektívny systém financovania, ktorý môžeme zabezpečiť iba spoločným úsilím a spoluprácou štátu, športových organizácií, samosprávnych orgánov, zriaďovateľov škôl a taktiež politikov," uvádza sa v materiáli. Investície do výchovy a vzdelávania, ako aj športovej prípravy mladých talentovaných športovcov a športovkýň v kvalitných podmienkach a podpora mládežníckeho športu, sú v súčasnosti kľúčové pre trvalo udržateľný šport v SR.

Jednou z úloh bolo upraviť vzdelávanie na strednej športovej škole a v športovej triede na základnej škole v zákone o športe. Rovnako bol pripravený aj všeobecne záväzný predpis o zdravotných výkonoch, ktoré budú súčasťou lekárskej prehliadky talentovaných športovcov. Túto úlohu realizoval rezort školstva s ministerstvom zdravotníctva. Postupne sa plnia viaceré opatrenia, napríklad zabezpečovanie rozvoja osobnosti a športového talentu športovcov so zdravotným postihnutím alebo podpora športovo nadanej mládeže zo sociálne znevýhodneného prostredia a detí v náhradnej starostlivosti.

Rezort školstva navrhol aktualizovať niektoré opatrenia. Napríklad zabezpečovať raz ročne v súčinnosti so základnými školami, vysokými školami a športovými organizáciami celoslovenské testovanie pohybových predpokladov žiakov prvých a tretích ročníkov základných škôl, výsledky testovania sprístupniť verejnosti a športovým organizáciám. Okrem toho navrhol rezort zrušiť úlohu, ktorá sa mala zameriavať na prípravu vzoru zmluvy pre činnosť športových tried a zväzových útvarov športovo talentovanej mládeže. Dôvodom sú kompetencie národných športových zväzov v tejto oblasti. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu poukázalo aj na fakt, že je veľa škôl, ktoré majú nedostatočnú vybavenosť pre telesnú a športovú výchovu, ako aj športovú prípravu talentovanej mládeže. Poukázalo aj na to, že absentuje systematická podpora rozvoja športovej infraštruktúry na základných školách a stredných školách, preto navrhlo aktualizovať úlohu a pripraviť dlhodobú stratégiu podpory športovej infraštruktúry na základných školách a stredných školách v SR.

Ambíciou koncepcie bolo v roku 2015 pomôcť vytvoriť efektívny a fungujúci systém, v rámci podmienok SR, ktorý v budúcnosti môže priniesť úspechy elitných športovcov na významných medzinárodných športových podujatiach, zároveň tiež zviditeľniť SR na medzinárodnej scéne a získať nové hodnotové vzory pre mladú generáciu. Zameriavať sa mala na mládež do 23 rokov.