Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vláda pokračuje so sériou dvojdňových výjazdových rokovaní

Na archívnej snímke zľava podpredseda vlády a minister životného prostredia László Sólymos, podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír, predseda vlády SR Peter Pellegrini, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši a podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná. Foto: TASR - Marko Erd

Vládny kabinet sa bude zaoberať aj novelou zákona o sociálnom poistení z dielne poslancov koaličného Mostu-Híd, ktorá je v parlamente v druhom čítaní.

Bratislava/Gelnica 19. marca (TASR) – Vláda pokračuje aj v marci v sérii dvojdňových výjazdových rokovaní v jednotlivých regiónoch Slovenska. V utorok bude vláda zasadať opäť na východe krajiny, tentoraz v Gelnici. Vládny kabinet sa bude venovať priebežným informáciám o realizácii akčného plánu rozvoja okresu Gelnica. 

Kabinet bude rokovať aj o poskytnutí regionálneho príspevku vo výške 1.050.000 eur, ktorý má byť uvoľnený do 30. apríla. Najviac financií, a to po 80.000 eur, by malo ísť pre obec Kojšov na rekonštrukciu kultúrneho domu a pre obec Prakovce na obnovu budovy klubu kultúry. Gelnica by mala od vlády získať 60.000 eur na rekonštrukciu interiérov a vybavenia materskej školy na Hlavnej ulici, obec Jaklovce na dofinancovanie výstavby kanalizácie 45.000 eur.

V okrese Gelnica získajú viaceré obce potrebné finančné prostriedky aj na obnovu miestnych komunikácií a chodníkov. Na tento zámer by mala dostať napríklad obec Stará Voda 65.000 eur, Gelnica 50.000 eur, Helcmanovce 10.000 eur, Richnava 20.000 eur či Švedlár 10.000 eur.

Finančnú pomoc by mali získať aj viaceré cirkvi a cirkevné zbory. Napríklad na rekonštrukciu kostola v Mníšku nad Hnilcom by mal dostať cirkevný zbor Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku 20.000 eur. Ďalších 50.000 eur by malo smerovať na obnovu kostola sv. Margarity v Margecanoch a 30.000 eur na rekonštrukciu kostola sv. Kataríny v Smolníku. Financie by mali smerovať aj viacerým športovým klubom.

Vládny kabinet sa bude zaoberať aj novelou zákona o sociálnom poistení z dielne poslancov koaličného Mostu-Híd, ktorá je v parlamente v druhom čítaní. Poslanci Irén Sárközy a Peter Antal ňou chcú dosiahnuť, aby nárok na vyrovnávací príplatok malo viac starodôchodcov. Navrhujú znížiť potrebný počet rokov československých období dôchodkového poistenia z najmenej 25 rokov na 15. Rezort práce má však k novele výhrady, navrhuje ju schváliť s jeho pripomienkami. Ministerstvo trvá na tom, aby boli zmeny týkajúce sa vyrovnávacieho príplatku pre starodôchodcov v súlade s aktuálnym vývojom aplikačnej praxe, a aby rešpektovali ustálenú judikatúru. Dosiahnuť to chce vypustením právnej úpravy vyrovnávacieho príplatku a zavedením určovania sumy starobného dôchodku a predčasného starobného dôchodku poistencov, ktorí pred rozdelením ČSFR získali československé obdobie dôchodkového poistenia, za ktoré im bol priznaný dôchodok podľa zákonov Českej republiky. "Navrhuje sa právna úprava určenia sumy starobného dôchodku poistencov, ktorí ku dňu rozdelenia ČSFR získali československé obdobie dôchodkového poistenia, za ktoré im bol priznaný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok podľa predpisov Českej republiky a po rozdelení ČSFR získali najmenej jeden rok dôchodkového poistenia podľa právnych predpisov Slovenskej republiky," uviedlo ministerstvo práce.

S tohtoročnými výjazdovými rokovaniami začala vláda 16. januára, keď zasadala v Snine, o deň neskôr v Levoči. Vo februári vládny kabinet navštívil Revúcu (12.2.) a obec Jesenské (13.2.).