Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vláda pripravila postup pre návrat Slovákov zo zahraničia

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Martin Baumann

Šéfovi diplomacie sa ale nepáči.

Bratislava 12. júla (TASR) - Na materiáli "Komplexný postup pre návrat Slovákov pracujúcich v zahraničí späť na Slovensko" spolupracovalo šesť rezortov a vláda sa ním mala zaoberať v stredu 11. júla. Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) však premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) požiadal, aby o ňom ministri nerokovali.

"Vyjadril som presvedčenie, že rezorty k tomu pristúpili veľmi formálne," povedal novinárom. "Opýtal som sa predsedu vlády, či im ide o formálne prijatie materiálu alebo o vytvorenie programu, ktorý bude motivovať ľudí k návratu," informoval Lajčák. Premiér následne rozhodol, že rokovanie o materiáli preruší a "posadíme sa k tomu seriózne", dodal.

Rezort diplomacie si podľa Lajčáka jednu zo svojich úloh splnil, keď urobil prieskum, ako riešia návrat občanov pracujúcich v zahraničí v iných krajinách. Druhou úlohou rezortu má byť rozšírenie povedomia o podmienkach programu návratu medzi zahraničných Slovákov. "Tie podmienky však musia byť pripravené doma a musia ich vytvoriť všetky ostatné rezorty," poznamenal Lajčák.

O tom, koľko Slovákov sa zo zahraničia skutočne vráti, podľa neho rozhodnú podmienky. "Teda nie jednorazový finančný príspevok, ale celý rad podmienok, ktoré pomôžu vyriešiť osobné a rodinné veci. Rovnako tak naštartovať biznis, pokiaľ o to budú mať záujem," myslí si šéf diplomacie.

Formálnosť materiálu vyčítajú aj liberáli. Okrem toho si myslia, že Slováci, ktorí sa chcú vrátiť domov, k tomu nepotrebujú finančné stimuly ani informačné kampane. "Tých, ktorí sa vrátiť nechcú, lebo sa im v zahraničí darí a Slovensko považujú za zle spravovanú krajinu so zlou vládou, nízkymi zárobkami, s premnoženou korupciou a mafiami žiadne vládne stimuly nepresvedčia," uviedol poslanec NR SR Martin Klus (SaS).

Ministerstvo však materiál plánuje dokončiť. "Bude teraz dopracovaný a doplnený a následne predložený na rokovanie vlády. Termín zatiaľ nie je stanovený," informoval o ďalšom postupe hovorca rezortu diplomacie Peter Susko.

Podľa pôvodného materiálu chce Slovensko pritiahnuť svojich občanov pracujúcich v zahraničí najmä propagovaním Internetového sprievodcu trhom práce (ISTP) a informačných materiálov. Pokračovať má aj Podporná schéma na návrat odborníkov zo zahraničia a projekt "Vráť sa na Slovensko". V materiáli tiež jednotlivé rezorty uvádzajú opatrenia, ktoré podľa nich zlepšujú podmienky pre pracujúcich na Slovensku a mohli by motivovať aj Slovákov v zahraničí.