Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Vláda schválila návrh na odvolanie šéfa SIS M. Aláča

Na snímke zľava dočasne poverený minister financií SR Michal Horváth, riaditeľka kancelárie dočasne povereného predsedu vlády Veronika Gulášová, dočasne poverený predseda vlády SR Ľudovít Ódor a dočasne poverená podpredsedníčka vlády SR Silvia Lašáková diskutujú počas zasadnutia vlády SR v Bratislave v stredu 23. augusta 2023. Foto: TASR Pavel Neubauer

Na pozícii šéfa SIS bude dočasne námestník informačnej služby.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Doterajší riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Michal Aláč má skončiť vo funkcii. Návrh na jeho odvolanie schválila v stredu vláda. Odvolanie je v tejto chvíli na prezidentke SR Zuzane Čaputovej.

Predloženie návrhu na Aláčovo odvolanie avizoval ešte v pondelok (21. 8.) predseda vlády SR Ľudovít Ódor. Odvolávanie súvisí s obvinením z trestných činov, ktorému Aláč v súčasnosti čelí. Týka sa zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Prezidentka šéfa "tajných", ktorého vymenúva a odvoláva na návrh vlády, už postavila dočasne mimo služby.

Na pozícii šéfa SIS bude dočasne námestník informačnej služby. "Nateraz sa tento postup javí takto krátko pred voľbami ako najrozumnejší. V prípade, že by boli nejaké nové okolnosti, tak všetky možnosti sú otvorené," povedal Ódor. Dodal, že najprv o riaditeľovi musí rozhodnúť prezidentka a potom budú informovať o tom, akú "cestu" v prípade SIS zvolia.

Premiér od nového šéfa očakáva rozumnú spoluprácu, nevynášanie informácie politickým stranám a neovplyvňovanie živých káuz.