Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Vláda schválila počty vojakov a zamestnancov OS SR i bojovej techniky

Na snímke slovenskí vojaci. Foto: TASR - Martin Baumann

Oproti celkovým početným stavom, ktoré schválila vláda v novembri 2022, sa zvýšia počty v OS o 266 profesionálnych vojakov.

Bratislava 15. mája (TASR) - Celkovo by malo byť v Ozbrojených silách (OS) SR k 31. decembru tohto roka 25.482 vojakov a zamestnancov vrátane profesionálnych vojakov. Vyplýva to z materiálu Ministerstva obrany (MO) SR, ktorý v stredu na svojom výjazdovom rokovaní schválila vláda.

Materiál rieši okrem aktualizácie počtov vojakov a zamestnancov aj počty hlavných druhov vojenských zbraní a vojenských zbraňových systémov a bojovej techniky OS SR. Takisto vláda schválila rozmiestnenie zväzkov, útvarov, úradov a zariadení OS SR k 31. decembru.

"Navrhované počty predstavujú tabuľkové počty, ktoré by mali ozbrojené sily dosiahnuť v stave bezpečnosti k 31. decembru 2024. Tieto počty a rozmiestnenie jednotiek vyplývajú z potrieb ozbrojených síl na zabezpečenie ich úloh. Takto stanovené počty umožňujú vykonať plánované organizačné zmeny a vytvárajú podmienky na mobilizáciu ozbrojených síl v čase vojny alebo vojnového stavu a plnenie záväzkov, ktoré Slovenskej republike vyplývajú z členstva v NATO a EÚ a z medzinárodných zmlúv, ktorými je viazaná," vysvetlil rezort obrany v odôvodnení materiálu.

Oproti celkovým početným stavom, ktoré schválila vláda v novembri 2022, sa zvýšia počty v OS o 266 profesionálnych vojakov. Podľa schváleného materiálu sa tiež oproti novembru 2022 znižuje počet bojových a cvičných lietadiel o 13 kusov v nadväznosti na darovanie tohto typu techniky Ukrajine predchádzajúcou vládou.

Zvýšenie počtu vojakov rezort zdôvodňuje prvou fázou tvorby štruktúry jednotky systému protivzdušnej obrany Mantis, zabezpečením ženijno-konštrukčných činností zameraných na ochranu síl jednotiek a útvarov OS SR, podporou výcvikových aktivít a cvičení aj zabezpečením údržby infraštruktúry v užívaní ozbrojených síl, ako aj vytvorením 11. samostatného pluku s cieľom získania spôsobilostí na testovanie a experimentálne overovanie nových zbraňových systémov, koordinácie a administratívneho zabezpečenia vojskových skúšok v ozbrojených silách.

O 13 viac vojakov by sa malo vyčleniť na plnenie úloh ministerstva, Vojenskej polície, akadémie ozbrojených síl a ďalších organizácií ministerstva.