Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Vláda schválila pre mestá a obce na hornej Nitre takmer 2 milióny eur

Na snímke sprava minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi (nominant SNS), štátny tajomník ministerstva kultúry Tibor Bernaťák a minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) počas výjazdového rokovania vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Kabinet opatrenia schválil na stredajšom výjazdovom rokovaní v Handlovej.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Handlová 15. mája (TASR) - Na konkrétne verejnoprospešné projekty, ktoré majú zlepšiť životné podmienky v mestách a obciach okresov Prievidza a Partizánske, vyčlení vláda 1.971.207 eur, 230.000 eur poskytne i na opravu havarijného stavu budovy pavilónu opíc v zoologickej záhrade v Bojniciach. Ďalšie desiatky miliónov alokuje v súvislosti s akčným plánom transformácie uhoľného regiónu horná Nitra. Kabinet opatrenia schválil na stredajšom výjazdovom rokovaní v Handlovej.

Jednými z hlavných bodov programu bola téma ekonomicko-sociálnej situácie v okresoch Prievidza a Partizánske v kontexte s aktualizáciou Akčného plánu transformácie uhoľného regiónu horná Nitra. Kabinet schválil na rok 2024 v súvislosti s podporou útlmu a likvidácie následkov ťažby a zatváraním ťažobných polí uvoľnenie prostriedkov vo výške 5.447.518 eur. Ďalšie desiatky miliónov eur budú na tento účel alokované v rozpočte Ministerstva hospodárstva SR na roky 2025 - 2027, na rok 2025 vo výške 14.833.235 eur, na rok 2026 vo výške 12.946.559 eur a na rok 2027 vo výške 9.993.363 eur.

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR má tiež za úlohu dokončiť do konca aktuálneho roka začaté rokovania s potenciálnymi investormi v regióne, ktorých prevádzky majú vytvoriť vyše 700 nových pracovných miest.

Úlohou pre MIRRI je aj zabezpečiť vyhlásenie výzvy na financovanie strategického projektu Hornonitrianske centrum vzdelania v Prievidzi a projektu Hviezdne vzdelávacie centrum v Partizánskom v rámci Fondu na spravodlivú transformáciu, opatrenie na podporu neformálneho vzdelávania.

Spomedzi opatrení, ktoré sa týkajú dopravnej infraštruktúry, vláda uložila ministerstvu dopravy úlohu zabezpečiť do konca júla 2026 projektovú prípravu rekonštrukcie úseku cesty I/9 prechádzajúceho intravilánom mesta Handlová, rovnako tak do roku 2028 zabezpečiť projektovú prípravu a realizáciu rekonštrukcie cesty I/9 v úsekoch Dérerov mlyn (hranice Banskobystrického samosprávneho kraja a Trenčianskeho samosprávneho kraja) po mesto Handlová a v úseku Nováky – Dolné Vestenice – Pravotice tak, aby spĺňali parametre cesty I. triedy.






UPOZORNENIE: Správu aktualizujeme.