Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vláda schválila Správu a postavení a právach národnostných menšín v SR

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico počas 79. schôdze vlády SR 16. októbra 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Správa o postavení a právach príslušníkov národnostných menšín za rok 2012 bude dnes prístupná na internetovej stránke Úradu vlády SR.



Bratislava 16. októbra (TASR) – Slovensko má oficiálne prvý podrobne vypracovaný dokument o národnostných menšinách. Je ním správa splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny o postavení a právach príslušníkov národnostných menšín za rok 2012, ktorú dnes schválila vláda.

Správa obsahuje komplexný obraz o postavení príslušníkov národnostných menšín v spoločenskom, hospodárskom, politickom kontexte v SR, mapuje tiež dodržiavanie práv príslušníkov národnostných menšín z hľadiska dodržiavania vnútroštátnych i medzinárodných zákonov a dohovorov. Prináša tiež informácie o používaní jazykov národnostných menšín, výchove a vzdelávaní ich príslušníkov, ich kultúre či participácii na riešení vecí verejných.

Súčasťou správy je aj komparácia postavenia príslušníkov národnostných menšín v jednotlivých oblastiach v roku 2012 s predchádzajúcimi rokmi. V správe sa okrem iného konštatuje, že za roky 2012 a 2013 Úrad vlády SR prijal len dve podania súvisiace s možným porušením práv príslušníkov národnostných menšín pri používaní ich jazykov.

Správa bola vypracovaná na základe faktov a podkladov zhromaždených Úradom splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny. Vychádza z údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR, a to konkrétne zo sčítania obyvateľov, domov a bytov z roku 2011. Podľa údajov ŠÚ SR žilo v roku 2011 na Slovensku 651.943 príslušníkov národnostných menšín.

Správa o postavení a právach príslušníkov národnostných menšín za rok 2012 bude dnes prístupná na internetovej stránke Úradu vlády SR. Okrem slovenskej verzie bude od 21. októbra na internete správa prístupná aj v anglickom jazyku.