Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V.MEČIAR: Boli sme najprosperujúcejšia ekonomika strednej Európy

Vladimír Mečiar Foto: TASR/Drahotín Šulla

Do volieb v roku 1998 bolo zo zahraničia investovaných veľa peňazí. Rozhodujúcu úlohu nezohrali domáce sily, ktoré sa tu, trpaslíci, považujú za obrov, povedal V. Mečiar.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Slovensko po rozdelení prekonalo problémy spôsobené reformou Václava Klausa a už roku 1994 zaznamenalo vysoký hospodársky rast. "Boli sme najprosperujúcejšou ekonomikou strednej Európy. Isté obdobie bola naša mena silnejšia, ako česká," spomína vtedajší premiér Vladimír Mečiar.

"Výkonnosť slovenskej ekonomiky bola postavená na iných princípoch, ako česká. Ja som ohlásil koniec klausovskej reformy a išli sme inou cestou," podčiarkol. "Nebola to cesta: všetko rozbijeme a na troskách postavíme nové. Bola to cesta postupného vývoja," dodal.

Bývalý premiér sa vyjadril aj k otázke nuly na štátnom účte v roku 1998. "Pred voľbami bolo treba niečo urobiť, aby vláda bola spochybnená," poznamenal. "Prebehla hra, ku ktorej, sa, bohužiaľ, prepožičal aj bývalý guvernér Národnej banky Slovenska. My sme vytvárali zdroje na oddlženie bankového a podnikového sektora. Národná banka bola aktívna. Ale 32 miliárd, ktoré boli na tieto zdroje, preniesli na oprávky a oznámili, že NBS nemá peniaze. Prestali platiť mzdy zamestnancom štátnej správy, vrátane polície. Bol to krok, ktorý mal ovplyvniť verejnú mienku a voľby. Bol to sprostý podraz," konštatoval Mečiar.

V tom čase išlo o významnú udalosť, ktorú komentovali všetky slovenské médiá. "Národná banka Slovenska opätovne vykázala vo svojej pravidelnej a oficiálnej dekádnej bilancii aktív a pasív, že štát Slovenská republika mal na svojom účte aj k 10. októbru 1998 sumu 0,0 milióna korún. Ide o najnižšiu možnú sumu, akú môže mať štát na svojom účte, pretože zostatok nemôže byť nikdy mínusový. Ak má štát aj napriek tomu výdavky, neuhrádzajú sa, a tým sa zabezpečí, že štát nejde na svojom účte do mínusu," informoval 24. októbra 1998 denník Sme. "Presne tento stav bol aj k 10. septembru, keď objem neuhradených platieb presahoval sumu 6 miliárd korún. Tento termín je pritom časom, keď mal štát posielať na účty zamestnancov štátneho sektora mzdy," uvádzajú dobové noviny.

Podľa Mečiara išlo o technickú operáciu, ktorá mala ovplyvniť verejnú mienku. "Do volieb v roku 1998 bolo zo zahraničia investovaných veľa peňazí. Rozhodujúcu úlohu nezohrali domáce sily, ktoré sa tu, trpaslíci, považujú za obrov, ale zahraničné organizácie tretieho sektora. S obrovskými peniazmi a medzinárodnou skúsenosťou. Vlastne už v roku 1994 modelovali tie voľby a prehrali. V roku 1998 to už bolo ťažké, ak proti nim postavíte jedného chlapa. Boli to kvalifikovaní odborníci," uzavrel Mečiar.