Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Pre vodičov: Pozrite si, aká situácia vládne na slovenských cestách

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

Priechody Donovaly a Šturec sú pre kamióny ešte stále uzavreté.

Bratislava 15. januára (TERAZ.sk) - Vodičov môže aj dnes na stredom a východnom Slovensku potrápiť poľadovica. Platí výstraha prvého stupňa, ktorú vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Poľadovica sa môže tvoriť napríklad v okresoch Levice, Žiar nad Hronom, Banská Bystrica, Zvolen, Detva, Rimavská Sobota, Rožňava, Košice a okolie, Prešov, Medzilaborce, Vranov nad Topľou a v iných okresoch v okolí týchto miest.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Milan Kapusta
Pred poľadovicou varuje aj Slovenská správa ciest (SSC). Tvorí sa napríklad na cestách III. triedy v okolí Michaloviec a Veľkých Kapušian. Miestami zľadovatený sneh do 2 cm sa nachádza na ceste I/62 Senec - Sereď a II/558 Stakčín - Ulič. SSC upozorňuje aj na zníženú viditeľnosť či na snehové jazyky a záveje na niektorých úsekoch ciest.

Na internetovej stránke www.zjazdnost.sk SSC ďalej informuje, že všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý. Neplatí to pre úseky D1 Važec - Jánovce a úseky R3 na Orave, kde je na vozovkách vrstva čerstvého prípadne kašovitého snehu do 2 cm.

Zjazdné sú aj cesty I., II. a III. triedy, povrch vozoviek na západnom a strednom Slovensku je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého alebo kašovitého až utlačeného snehu do 2-3 cm, miestami až do 4-5 cm. Na východnom Slovensku sú vozovky prevažne mokré, vo vyšších polohách pokryté vrstvou čerstvého alebo kašovitého snehu do 3 cm. Horské priechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek je pokrytý vrstvou čerstvého alebo kašovitého až utlačeného snehu do 5 cm. Povrch vozoviek HP Biela Hora, Soroška, Ďurďošík a Dargov je mokrý.

Na území Žilinského kraja v noci snežilo, polícia vyzýva na opatrnosť



Na celom území Žilinského kraja počas noci husto snežilo a na cestách je utlačená vrstva snehu. Vodiči by preto mali venovať riadeniu vozidiel maximálnu pozornosť. TASR o tom informovalo Operačného stredisko (OS) Krajského riaditeľstva (KR) PZ v Žiline.

Diaľnica D1 v regióne Žiliny a úsek cesty 1/18 (Strečno) sú podľa informácií OS KR PZ prejazdné, horský priechod Kľak je prejazdný pre osobnú dopravu so zákazom vjazdu pre nákladnú dopravu nad 12 metrov (m) v zimnom období. Horské priechody Svrčinovec a Makov sú prejazdné pre osobnú aj nákladnú dopravu. Horský priechod Šturec je prejazdný so zákazom vjazdu pre nákladnú dopravu nad 10 m, horské priechody Kremnické Bane a Vyšehradné sú prejazdné pre všetku dopravu.

V regióne Liptovského Mikuláša je diaľnica D1 prejazdná bez obmedzení, horské priechody Čertovica a Donovaly sú prejazdné so zákazom vjazdu pre nákladnú dopravu nad 10 m. V regióne Dolného Kubína sú všetky cesty zjazdné pre osobnú aj nákladnú dopravu, informovalo OS žilinského krajského riaditeľstva PZ.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/Dušan Hein

Priechody Donovaly a Šturec sú pre kamióny ešte stále uzavreté


Horské priechody Donovaly a Šturec sú od pondelka (14.1.) ešte stále uzavreté pre nákladnú dopravu dlhšiu ako 10 metrov, na ich vozovke je kašovitý sneh do troch centimetrov. TASR to uviedol dispečer Banskobystrickej regionálnej správy ciest Dušan Škubák.

Horský priechod Čertovica je zjazdný, avšak treba použiť zimné reťaze, sneh je tu kašovitý do troch centimetrov.

V okrese Banská Bystrica je na cestách I. - II. triedy kašovitý sneh od jedného do troch centimetrov. Vo vyšších polohách a na cestách III. triedy je na vozovkách sneh utlačený do výšky troch centimetrov.

V okrese Brezno je na cestách I. - II. triedy kašovitý sneh do troch centimetrov, vo vyšších polohách a na cestách III. triedy je utlačený sneh do štyroch centimetrov.


Všetky cesty v okolí Prievidze sú zjazdné



Všetky cesty v okolí Prievidze sú zjazdné. TASR o tom informoval dispečer z Trenčianskej samosprávy ciest, a.s., Prievidza Ladislav Leitman.

"Na cestách sa nachádza kašovitá vrstva snehu, ktorá sa odhŕňa všetkými dostupnými mechanizmami. Doprava je obnovená v oboch smeroch aj v Novej Lehote, v úseku medzi Handlovou a Žiarom nad Hronom, kde odhŕňač odstraňuje rozjazdený sneh," doplnil Leitman.

Foto: TASR/Michal Svítok

Všetky cesty v okolí Žiaru nad Hronom sú zjazdné



Všetky cesty v okolí Žiaru nad Hronom sú zjazdné. TASR o tom informovala dispečerka Ľubica Práznovská z Banskobystrickej regionálnej správy ciest, a.s., Žiar nad Hronom.

Ako doplnila, v okolí Žiaru nad Hronom momentálne nesneží, nahromadený sneh odhŕňajú dostupnými mechanizmami. Horské priechody Kremnické bane (okres Žiar nad Hronom) a Veľké Pole (okres Žarnovica) sú prejazdné bez obmedzení.



Nepriaznivé počasie sa podpisuje aj na počte nehôd




Sneženie v pondelok (14.1.) potrápilo účastníkov cestnej premávky, podobné počasie má pretrvávať naďalej. Polícia apeluje na vodičov, aby prispôsobili jazdu stavu a povahe vozovky. Na niektorých miestach sa už síce sneh topí, napriek tomu treba byť stále opatrný, pretože sa šmýka.

V priebehu pondelka vzniklo na celom území Slovenska 52 dopravných nehôd. Obišli sa bez smrteľných i ťažkých zranení, ľahké zranenia utrpelo 16 osôb. Najviac nehôd zaznamenali v Banskobystrickom kraji (14) a v Nitrianskom kraji (10), najmenej v Košickom (1) a Trnavskom kraji (3). Počas dňa pribudlo na území celého Slovenska 149 škodových udalostí. Najviac, 33 škodových udalostí pribudlo v Bratislavskom kraji, o jednu menej v Banskobystrickom kraji. Najopatrnejší boli vodiči v Košickom kraji, kde sa stalo osem škodových udalostí.

Aj v priebehu ďalších dní bude na cestách maximálny počet policajtov, ktorí budú najmä preventívnou formou pomáhať účastníkom cestnej premávky. "Nekompromisní však budú voči účastníkom, ktorí sa dopustia závažného porušenia pravidiel cestnej premávky. Aj napriek sneženiu, keď by už zimné pneumatiky mali byť samozrejmosťou, stále evidujeme prípady nehôd či škodových udalostí, ktorých príčinou bolo použitie letných pneumatík. Za nepoužitie zimných pneumatík zákon ukladá sankciu 60 eur. Neodstránenie ľadu a snehu, ktorý by sa mohol počas jazdy uvoľniť, vyjde vodiča tiež na 60 eur. Nepoužitie svetiel za zníženej viditeľnosti ďalších 60 eur a nepoužitie svetiel do hmly 30 eur," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.