Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vojaci pripravili pre deti v Spišskej Novej Vsi viacero aktivít

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Erika Ďurčová

Súčasťou podujatia boli aj ukážky vojenskej techniky pozemných a vzdušných síl a tiež Vojenskej polície.

Spišská Nová Ves 1. júna (TASR) – Statické aj dynamické ukážky vojenskej techniky, zoskoky výsadkárov, kynologické ukážky vojenských policajtov a iné aktivity pripravili v sobotu profesionálni vojaci pre deti zo Spišskej Novej Vsi a okolia. Ako o tom TASR informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Danka Capáková, išlo o 22. ročník tradičného podujatia Deň detí s ozbrojenými silami.

„Deti dnes mali jedinečnú možnosť stretnúť sa priamo s príslušníkmi Ozbrojených síl SR, zoznámiť sa s rôznymi spôsobilosťami našich vojakov, ako aj vyskúšať si na vlastnej koži, aké je to byť jedným z nich. A možno ich aj trochu motivovať na to, aby sa v budúcnosti rozhodli stať súčasťou ozbrojených síl alebo absolvovať dobrovoľnú vojenskú prípravu,“ povedal minister obrany SR Peter Gajdoš.

Súčasťou podujatia boli aj ukážky vojenskej techniky pozemných a vzdušných síl a tiež Vojenskej polície. V rámci nich mali návštevníci príležitosť vidieť nové vojenské vrtuľníky UH-60M Black Hawk, ukážky boja zblízka, zadržania páchateľa, prezentáciu čestnej stráže či prácu vojenských zdravotníkov.

Pre deti boli zároveň pripravené súťažné úlohy zamerané na preverenie ich znalostí z topografie alebo vojenskej histórie Slovenska a o osobnostiach našich dejín. Preveriť si mohli i svoje fyzické zdatnosti v rámci kombinovanej prekážkovej dráhy, vyskúšali si tiež poskytovanie prvej pomoci.

Počas podujatia boli ocenené aj víťazné práce výtvarnej súťaže rezortu pod názvom Vojaci očami detí. „To, ako deti vnímajú naše ozbrojené sily, je pre nás prínosné, pretože aj vďaka ich výtvarným dielam môžeme vidieť, čo pre ne profesionálni vojaci znamenajú,“ uzavrel Gajdoš.