Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ministerstvo zahraničných vecí sa obáva zvýšenia napätia v Sýrii

Na snímke slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR Jakub Kotian

Turecko spustilo v stredu vojenskú operáciu v severnej Sýrii namierenú proti Kurdom a teroristom z Islamského štátu.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Vojenské riešenie nepovedie k udržateľnému riešeniu dlhoročného konfliktu. Myslí si to rezort slovenskej diplomacie, ktorý reagoval na jednostrannú vojenskú operáciu Turecka v severovýchodnej časti Sýrie.

Stanovisko Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR poskytol TASR riaditeľ jeho tlačového odboru Juraj Tomaga. Rezort pripomína, že jeho stanovisko je presne v línii spoločného vyhlásenia EÚ schváleného v stredu.

Legitímne bezpečnostné obavy, ktoré Turecko má z vývoja v regióne, je podľa ministerstva potrebné riešiť politickým procesom a diplomatickými prostriedkami v súlade s medzinárodným právom a platnou rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN.

Ministerstvo má podľa svojich slov obavy z negatívnych politických a humanitárnych dôsledkov tejto vojenskej operácie na civilné obyvateľstvo, vrátane Kurdov na severe Sýrie.

Rezort tiež vyjadril obavu "zo zvýšenia rizika nového etnického napätia na severe Sýrie a vzniku nových utečeneckých vĺn a vnútorne vysídlených osôb a tiež následkov na efektívny boj proti Daeš ako aj negatívnych dôsledkov pre úspešné začatie politického procesu s cieľom urovnania sýrskej krízy na základe nedávno vytvoreného Ústavného výboru a pod záštitou OSN".

Turecko spustilo v stredu vojenskú operáciu v severnej Sýrii namierenú proti Kurdom a teroristom z Islamského štátu.