Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Vojenské lesy a majetky SR rekonštruujú pietne miesto na vrchu Borsó

Trosky havarovaného vojenského lietadla AN-24 pri obci Hejce v Maďarsku, ktoré sa zrútilo 19. januára 2006. Foto: TASR/František Iván

Symbolických 42 pietnych dubových stĺpov na mieste havárie pripomína obete najväčšieho leteckého nešťastia profesionálnych vojakov v dejinách Slovenska.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Vojenské lesy a majetky SR obnovujú v týchto dňoch pietne miesto na vrchu Borsó pri maďarskej obci Hejce. Ide už o druhú rekonštrukciu od jeho vybudovania po tragickej havárii lietadla AN-24 19. januára 2006. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Danka Capáková.

Symbolických 42 pietnych dubových stĺpov na mieste havárie pripomína obete najväčšieho leteckého nešťastia profesionálnych vojakov v dejinách Slovenska. Vojenský špeciál sa zrútil počas návratu z mierovej misie KFOR v Kosove.

"Starostlivosť o tieto symbolické pamätníky, ktoré nám pripomínajú vyhasnuté životy našich vojakov, je to najmenej, čo môžeme ako rezort urobiť, aby sme skutočne potvrdili to, čo deklarujeme - že nikdy nezabudneme," uviedol minister obrany Peter Gajdoš (SNS). Doplnil, že v súčasnosti sa finalizuje výstavba pamätníka v Liptovskom Mikuláši na vrchu Háj-Nicovô, ktorý bude pripomínať pamiatku všetkých vojakov, ktorí zahynuli pri plnení úloh v zahraničných operáciách a misiách.

Leteckú tragédiu profesionálnych vojakov Ozbrojených síl SR z januára 2006 pripomína aj pamätník v strede obce Hejce. Ministerstvo obrany SR si obete tragédie pripomína každoročne na výročie nešťastia pietnym aktom.