Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Niektorí liberáli by radi videli v Prezidentskom paláci P. Osuského

Peter Osuský Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa Osuského bolo správne postaviť sa proti trvalému eurovalu, ktorý je, ako tvrdí, "evidentná hlúposť" a porušuje euroústavu.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Niektorí liberáli z SaS by si podľa informácií TASR vedeli v Prezidentskom paláci predstaviť ich poslanca Petra Osuského. Jedným z nich je Juraj Poláček, ktorý sa k tomu vyjadril aj otvorene na svojom blogu.

"Ak si myslíte, že po komunistoch a sviatočnom strelcovi akoby členovi jednej strany si Slovensko zaslúži niekoho lepšieho, pozrite si video," odkazuje na blogu Poláček. Upozorňuje na vyjadrenia Osuského, ktorý na tlačovke k odchodu kollárovcov z SaS priznal, že ho prekvapilo ospravedlnenie Juraja Miškova za pád vlády Ivety Radičovej. Podľa Osuského bolo správne postaviť sa proti trvalému eurovalu, ktorý je, ako tvrdí, "evidentná hlúposť" a porušuje euroústavu.

Osuský sa nazdáva, že Miškov sa za pád Radičovej vlády ospravedlnil v domnienke, že sa jemu a jeho kolegom - odídencom z SaS - otvoria dvere k štandardným pozíciám. "Ja si nemyslím, že vydobyť si štandardné pozície za cenu popretia seba samého je tá správna cesta," povedal Osuský. Vyzdvihol konanie SaS pod vedením Richarda Sulíka, ktorá odmietla trvalý euroval aj za cenu straty ministerských pozícií a postu predsedu parlamentu. Na základe hlasovania o trvalom eurovale padla vláda.

"Prečo vlastne Slovensko nemôže mať za prezidenta osobnosť takéhoto formátu? Prečo nemôže byť Peter Osuský prezidentom, na ktorého budeme hrdí?," napísal v blogu Poláček v reakcii na Osuského slová.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko v súvislosti s Poláčkovými vyjadreniami uviedol, že je to jeho osobný názor. "Peter Osuský je poctivý, vzdelaný a rozhľadený človek a bojovník proti komunizmu. My sa však o všetkých alternatívach budeme najskôr radiť interne v strane," dodal pre TASR Galko.

Voľby prezidenta SR by mali byť na jar 2014. Zabojovať o Prezidentský palác chce Andrej Kiska, ako aj historicky prvý predseda KDH Ján Čarnogurský. O kandidatúre uvažuje tiež europoslanec SDKÚ-DS Peter Šťastný, kandidovať chce i poslanec Radoslav Procházka. Spomínali sa aj mená ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a expremiérky Ivety Radičovej, obaja však túto možnosť odmietli.

Hovorí sa aj o šéfovi poslaneckého klubu Pavlovi Hrušovskom, ktorý sa zatiaľ definitívne nevyjadril. Vládny Smer-SD sa plánuje zaoberať prezidentským kandidátom až na jeseň. V súvislosti s ním sa najčastejšie spomínal premiér Robert Fico (Smer-SD). V kuloároch sa objavuje aj meno predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD).