Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Greššo kritizuje spôsob voľby, za výzvou na odstúpenie vidí špekulácie

Na archívnej snímke Ján Greššo Foto: TASR/Henrich Mišovič

Koaličná SNS vyzvala kandidáta pravice J. Grešša na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja, aby zvážil pokračovanie v kandidatúre.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Jednokolovú voľbu predsedov vyšších územných celkov považuje kandidát na šéfa Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Ján Greššo za nezmysel. Predsedovia vládnych strán Robert Fico (Smer-SD), Andrej Danko (SNS) a Béla Bugár (Most-Híd) ňou podľa neho tlačia do kúta demokraciu.

Za výzvami na odstúpenie opozičných kandidátov vidí Greššo politické špekulácie. Na takýto krok ho minulý týždeň vyzvala SNS. "Chcú odstaviť všetkých protikandidátov, ktorí nesúhlasia s ich snahou zakonzervovať regionálnu korupčnú politiku na ďalšie volebné obdobie. Na svoje regionálne politikárčenie pritom využívajú aj strašiaka, ktorého si sami zostrojili - extrémizmus," reagoval dnes Greššo. Tvrdí, že keby bola voľba dvojkolová, žiadne výzvy na odstupovanie by neboli potrebné.

SNS vyzvala Grešša, aby zvážil pokračovanie v kandidatúre. Poukázala pritom na jeho protikandidáta – súčasného predsedu NSK Milana Belicu, ktorý je podľa SNS najsilnejším z kandidátov. Národniari totiž tvrdia, že v Nitre je obdobná situácia ako v Banskej Bystrici a hrozí, že post predsedu kraja môže získať kandidát z Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko.

Jána Grešša vo voľbách podporujú SaS, OĽaNO, KDH, NOVA, OKS, Šanca, Demokrati Slovenska. O post predsedu NSK sa uchádza celkovo osem kandidátov. Okrem Belicu a Grešša zabojujú o kreslo predsedu kraja Iván Farkas (SMK-MKP), László Hajdu (Maďarská kresťanskodemokratická aliancia), Renáta Kolenčíková (nezávislý kandidát), Ján Marko (Nový parlament), Peter Oremus (nezávislý kandidát) a Milan Uhrík (Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko).