Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Samosprávne kraje budú mať čoskoro nových predsedov a poslancov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V doterajších voľbách sa predseda kraja volil v dvoch kolách. Nedávna zmena zákona, ktorú presadila koalícia, však druhé kolo zrušila. Zvolený bude kandidát, ktorý získa najviac platných hlasov.

Bratislava 13. októbra (TASR) – O necelý mesiac, v sobotu 4. novembra, sa na Slovensku otvoria volebné miestnosti a budeme si voliť nových predsedov a poslancov ôsmich samosprávnych krajov. Krajské voľby sa budú konať piatykrát. Predsedov krajov si budeme vyberať po novom.

V doterajších voľbách v rokoch 2001, 2005, 2009 a 2013 sa predseda kraja volil v dvoch kolách. Nedávna zmena zákona, ktorú presadila koalícia, však druhé kolo zrušila, a tak bude voľba šéfov krajov jednokolová. Za predsedu vyššieho územného celku (VÚC) tak bude zvolený kandidát, ktorý získa najviac platných hlasov.

Zmenila sa aj dĺžka funkčného obdobia krajských predsedov a poslancov. Tentoraz nebudú zvolení na štyri roky, ale na päť. Ide však iba o jednorazové opatrenie, vďaka ktorému sa následne v roku 2022 budú voľby do VÚC konať v rovnakom čase ako samosprávne.

V súčasnosti prebieha volebná kampaň, skončí sa 48-hodín predo dňom volieb, kedy začne plynúť volebné moratórium. Počas neho je kampaň zakázaná. Dva týždne pred voľbami je zakázané aj zverejňovanie volebných prieskumov. Moratóriá trvajú aj počas celého volebného dňa.

Volebné miestnosti sa otvoria v sobotu 4. novembra. O post predsedu samosprávneho kraja má záujem približne 90 kandidátov, o kreslo v krajských zastupiteľstvách sa uchádza okolo 2900 kandidátov.

Svojich krajských zástupcov môžeme voliť len doma, voličský preukaz sa pre tieto voľby vybaviť nedá, a teda nie je možné voliť inde ako v mieste trvalého bydliska. Hlasovať môžu aj cudzinci, ktorí majú v danom kraji trvalý pobyt.

Voliči hlasujú tým, že kandidátov krúžkujú. V prípade voľby predsedu krúžkujú poradové číslo len jedného kandidáta. Pri voľbe poslancov môže volič na hlasovacom lístku zakrúžkovať aj viac kandidátov, najviac však toľko, koľko poslancov má byť v príslušnom volebnom obvode zvolených. Počet poslancov, ktorý sa volí vo volebnom obvode, bude uvedený na hlasovacom lístku.

Bratislavský kraj v súčasnosti vedie Pavol Frešo, Trnavský Tibor Mikuš, Trenčiansky Jaroslav Baška, Nitriansky Milan Belica, Žilinský Juraj Blanár, Banskobystrický Marian Kotleba, Prešovský Peter Chudík a Košický Zdenko Trebuľa.