Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na Ústavný súd prišli tri sťažnosti na nezákonnosť komunálnych volieb

Ústavný súd SR, archívna snímka. Foto: TASR František Iván

Volebné sťažnosti je možné podávať do desiatich dní po oznámení výsledkov volieb.

Košice 14. novembra (TASR) –Ústavný súd (ÚS) SR eviduje do 14. novembra celkovo tri sťažnosti týkajúce sa komunálnych volieb z 10. novembra. Volebné sťažnosti je možné podávať do desiatich dní po oznámení výsledkov volieb.

"Podľa zákona o ústavnom súde ústavný súd rozhodne o sťažnosti na neústavnosť alebo nezákonnosť volieb do orgánu miestnej samosprávy alebo proti výsledku volieb do orgánu miestnej samosprávy do 90 dní od doručenia sťažnosti," uviedla v stredu pre TASR Ivana Vilinská z tlačového a informačného odboru Kancelárie Ústavného súdu SR.

Jedna zo sťažností prišla ešte v deň volieb, a to na postup predsedu volebnej komisie v Hrnčiarskych Zalužanoch (okres Poltár) v súvislosti so späťvzatím kandidátnej listiny stranou Nova. Druhú podali neúspešní kandidáti na post starostu v obci Sliepkovce (okres Michalovce) so žiadosťou o prepočítanie hlasov. Tretiu sťažnosť podal neúspešný kandidát na poslanca v obci Ondrejovce (okres Levice) s tým, že malo dôjsť k pochybeniu pri sčítavaní hlasov, ktoré dostal.

Po komunálnych voľbách v roku 2014 prišlo na ÚS SR celkovo viac ako 100 volebných sťažností. V niektorých obciach ÚS rozhodol o neplatnosti volieb a voľby sa tam museli zopakovať.