Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Voliť prezidenta bude len menšina ľudí bez domova, tvrdí J. Kákoš

Riaditeľ n.o. Depaul Slovensko Jozef Kákoš, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Voľby nového prezidenta v komunite ľudí bez domova sú podľa šéfa Depaul Slovensko chápané veľmi rôznorodo.

Bratislava 16. marca (TASR) – Prezidentských volieb sa v sobotu zúčastní len menšina ľudí bez domova v Bratislave. Pre TASR to uviedol riaditeľ neziskovej organizácie Depaul Slovensko Jozef Kákoš s tým, že väčšina týchto ľudí vníma voľby prezidenta pasívne. Jeho funkcia je totiž pre nich príliš vysoko na to, aby mala priamy vplyv na zmenu ich života.

Voľby nového prezidenta v komunite ľudí bez domova sú podľa šéfa Depaul Slovensko chápané veľmi rôznorodo. "Niektorí vravia, že pôjdu voliť, ale je tu veľká skupina, ktorá sa voliť nechystá. Majú na to rôzne dôvody. Buď v mieste, kde sa nachádzajú, nemajú trvalý pobyt a nevybavili si ani hlasovací preukaz, alebo nemajú ani občiansky preukaz, čo je veľmi častý problém. Ten limituje aj tých, ktorí by chceli ísť voliť," povedal pre TASR. Tvrdí, že k volebným urnám pôjde len menšina ľudí bez domova. Oveľa viac je podľa neho takých, ktorí vnímajú prezidentské voľby pasívne.

Väčší dosah na ľudí bez domova majú podľa Kákoša komunálne voľby či voľby do orgánov samosprávnych krajov. "Dosah na ich životy majú totiž primátori, starostovia či poslanci oveľa citeľnejší. Prezidenta vnímajú ako formálnu, vysokú funkciu, ale relatívne ďaleko a relatívne s nízkym priamym vplyvom na zmenu ich života," vysvetlil. Ľudia bez domova podľa neho riešia problémy, aby sa mali kde vyspať, najesť či umyť. "Nemajú pocit, žeby sa prezidentské voľby dotýkali úplne priamo ich problémov, ktoré riešia každodenne," podotkol Kákoš.

V Depaul Slovensko sa napriek tomu rozhodli priblížiť im tieto voľby i funkciu prezidenta SR. Minulý týždeň svojim klientom premietali dokument o prvom prezidentovi Československej republiky Tomášovi G. Masarykovi a rozprávali sa s nimi o tom, aké hodnoty a postoje by mala mať hlava štátu. "Po prvom kole volieb v tom budeme pokračovať. Premietneme im film o Alexandrovi Dubčekovi. Budeme sa baviť o výsledkoch prvého kola a čo očakávajú od zvoleného prezidenta v druhom kole volieb," spresnil Kákoš. Nezisková organizácia zároveň ľuďom bez domova vysvetlila formálnu časť volieb, kde môžu ísť voliť, ako prebieha volebný akt či ako si vybaviť v prípade záujmu hlasovací preukaz.