Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

TAKTO SA ZAČAL ROK 2017 V SR: Mečiarove amnestie a odvolávanie R. Fica

Foto: kombo TASR

Začiatok roka 2017 sa niesol v duchu významných politických udalostí. V parlamente sa riešili zákony o voľbách do VÚC, pochodovalo sa proti fašizmu a opozícia sa pokúsila odvolať premiéra.

Bratislava 23. decembra (TASR/Teraz.sk) - Prvý štvrťrok roka 2017 zaznamenal na slovenskej politickej scéne mnohé udalosti. Vo februári sa parlament pokúsil odvolať premiéra Roberta Fica, vysloviť nedôveru predsedovi vlády sa mu ale nepodarilo. Už na začiatku roka sa začali skloňovať voľby do samosprávnych krajov, ktoré sa konali začiatkom novembra. Najdiskutovanejšou témou však v prvom štvrťroku 2017 bolo zrušenie Mečiarových amnestií.

Teraz.sk prináša výber najdôležitejších udalostí na Slovensku za prvé tri mesiace roku 2017.

JANUÁR


1. januára 2017 - Obec Červený Kláštor (okres Kežmarok) získala štatút kúpeľného miesta.

1. januára 2017 - Cyklisti majú povolené minimálne množstvo alkoholu do úrovne 0,5 promile, avšak len v zastavanom území obce a na cestičkách pre cyklistov. Zmenu priniesla novela zákona o cestnej premávke.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/Štefan Puškáš

6. januára 2017 - Trojkráľovým behom sa Košice symbolicky rozlúčili s titulom Európske mesto športu 2016. V ten istý deň prevzalo titul Európske mesto športu 2017 mesto Banská Bystrica.

9. januára 2017 - Štátne vyznamenania udelil prezident SR Andrej Kiska 20 osobnostiam pri príležitosti štátneho sviatku Dňa vzniku Slovenskej republiky. Štátne vyznamenanie Rad bieleho dvojkríža II. triedy udelil prezident SR Jurajovi Herzovi a Michaelovi Kocábovi. Radom Ľudovíta Štúra I. triedy vyznamenal prezident SR Ivana Kamenca, Ivana Trimaja, Jána Langoša in memoriam a Zoru Jesenskú in memoriam.
Historik Ivan Kamenec prijíma od prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku štátne vyznamenanie - Rad Ľudovíta Štúra I. triedy - za dlhoročné mimoriadne zásluhy o rozvoj demokracie, ochranu ľudských práv a slobôd a rozvoj historických vied. 9. januára 2017 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann

Vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy udelil Eve Mosnákovej, Dobroslavovi Pustajovi in memoriam, Michalovi Kaščákovi, Alexandre Krskovej, Tomášovi Janovicovi a Martinovi Hubovi. Pribinov kríž I. triedy Kiska udelil Jurajovi Hromkovičovi a Jaroslavovi Krajčovi. Štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy bolo udelené Zite Furkovej, Daniele Šilanovej in memoriam, Ladislavovi Kováčovi, Ilone Németh, Márii Macikovej a Augustínovi Maťovčíkovi, ktorých Kiska hostil na tradičnom novoročnom obede.

11. januára 2017 - Slovenskí vojaci budú v rámci spoločnej výcvikovej misie krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v Pobaltí v tomto roku pôsobiť v Lotyšsku. Do tejto krajiny ich pôjde do 152. Ich vyslanie odobrila vláda.

11. januára 2017 - Vláda SR súhlasila so zmenou volebných pravidiel pri voľbách do vyšších územných celkov (VÚC). Digitálne rozhlasové vysielanie by sa na Slovensku mohlo začať v rokoch 2019 až 2021. Počíta s tým stratégia jeho zavádzania, ktorú schválila vláda.

21. januára 2017 – Staronovým predsedom Ústrednej rady Zväzu Rusínov - Ukrajincov Slovenskej republiky (ZRUSR) na najbližšie štyri roky sa stal Peter Sokol.

25. januára 2017 - Riaditeľ trenčianskej fakultnej nemocnice Stanislav Pastva sa vzdal funkcie. Rovnako tak urobil aj šéf Národného ústavu reumatických chorôb v Piešťanoch Jozef Rovenský. Dvoch riaditeľov minister zdravotníctva Tomáš Drucker odvolal z dôvodu nespokojnosti. Vo funkciách skončil riaditeľ Inštitútu nukleárnej a molekulárnej medicíny v Košiciach Štefan Mikolaj aj šéf Psychiatrickej liečebne v Sučanoch Ľubomír Strelka.

25. januára 2017 – Návrh na vyslovenie súhlasu s prítomnosťou zahraničných vojsk na území SR a vyslaním slovenských vojakov do zahraničia na účel vojenských cvičení odsúhlasila vláda.

25. januára 2017 – V zozname tých, ktorí získali izraelské štátne vyznamenanie Spravodlivý medzi národmi, pribudli ďalší siedmi Slováci. Do zoznamu sú zapísané mená Filip Martišek a Anna Martišková, Ondrej Hažer a Helena Hažerová, František Svrbický a Gizela Svrbická a Katarína Pastorková.
V zozname tých, ktorí získali izraelské štátne vyznamenanie Spravodliví medzi národmi, pribudli ďalší desiati Slováci. Za záchranu židovských spoluobčanov počas holokaustu im ho 27. januára 2016 v historickej budove Národnej rady SR na Župnom námestí v Bratislave udelili predstavitelia štátu Izrael. Na snímke vľavo Anna Gdovinová, dcéra záchrancov Jána Vargu s manželkou Annou. Bratislava, 27. januára 2016
Foto: TASR - Michal Svítok


30. januára 2017 - Daniel Lipšic odstúpil z funkcie predsedu hnutia NOVA, zostal radovým členom. Dôvodom bolo vyšetrovanie jeho dopravnej nehody.
Daniel Lipšic zrazil vo večerných hodinách na križovatke Kutuzovovej a Vajnorskej staršieho chodca, ktorý zraneniam podľahol. V Bratislave, 19. septembra 2016. Archívne foto.
Foto: Teraz.sk - Kristína Jurzová


31. januára 2017 - Začala sa 12. schôdzu parlamentu. Poslancov NR SR za ĽSNS vykázali z rokovacej sály parlamentu. Došlo tak k prvému uplatneniu tohto opatrenia, ktoré priniesla novela Rokovacieho poriadku NR SR. Kotlebovci ju mali porušiť tým, že na sakách mali odznaky propagujúce ich politickú stranu. Poslanci NR SR prelomili veto prezidenta SR Andreja Kisku a opätovne schválili novelu zákona o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností.

FEBRUÁR


1. februára 2017 – Daniela Švecová ostala v čele Najvyššieho súdu (NS) SR. Rozhodli o tom členovia Súdnej rady, ktorí ju po dovŕšení veku 65 rokov nenavrhli (30.1.) na odvolanie z funkcie sudcu prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi. Z celkovo 36 sudcov schválili členovia Súdnej rady iba štyroch, ktorí boli predložení prezidentovi SR na odvolanie: Helenu Kosorinovú (Krajský súd v Bratislave), Evu Michalcovú, Emu Novodomcovú (obe Krajský súd v Banskej Bystrici) a Miroslava Šantu (Okresný súd Zvolen).

1. februára 2017 - Poslanci NR SR Igor Matovič (OĽaNO-NOVA), Milan Mazurek a Stanislav Mizík (obaja ĽSNS) sa za svoje údajne hanlivé výroky v pléne neospravedlnili. Mali tak urobiť v úvode druhého dňa 12. schôdze NR SR. Matovič na rokovaní chýbal, ospravedlnil sa z neho. Mazurek a Mizík v pléne vystúpili, ale neospravedlnili sa za svoje výroky o islame. Poslanci parlamentu nepodporili výhrady prezidenta Kisku a novelu zákona o štátnej službe 80 hlasmi schválili v pôvodnom znení.

1. februára 2017 - V roku 2016 sa podarilo prilákať späť na Slovensko ôsmich odborníkov, ktorí pôsobili v zahraničí. Správu o implementácii podpornej schémy na návrat odborníkov zo zahraničia vláda vzala na vedomie.

1. februára 2017 – Premiér Robert Fico predstavil verejnosti skupinu policajtov, ktorí budú pracovať na problematike extrémizmu a terorizmu v takzvanej Národnej jednotke boja proti terorizmu a extrémizmu, ktorá patrí pod Národnú kriminálnu agentúru (NAKA). Vznikla týmto dňom.


1. februára 2017 – Novým generálnym riaditeľom Národného osvetového centra (NOC) sa oficiálne stal Jaroslav Mendel. Do funkcie ho vymenoval minister kultúry Marek Maďarič.

1. februára 2017 - Ústavný súd SR nevyhovel návrhu skupiny poslancov NR SR vyhlásiť novelu zákona o dani z príjmov z roku 2014 za protiústavnú.

1. februára 2017 - Poslanci NR SR nepodporili výhrady prezidenta Andreja Kisku a novelu zákona o štátnej službe 80 hlasmi schválili v pôvodnom znení.

2. februára 2017 - Slovenskí vojaci v rámci spoločnej výcvikovej misie krajín Vyšehradskej štvorky (V4) pôsobia v Lotyšsku. Vyslanie vojakov v počte 152 odobrila Národná rada SR. Voľby do vyšších územných celkov (VÚC) a komunálne voľby by sa v roku 2022 mali konať spoločne, novelu Ústavy SR poslanci 109 hlasmi schválili. Novými členmi Rady RTVS sa stali Dóra Hushegyiová a Martin Kabát. Tretieho člena zatiaľ plénum NR SR nezvolilo.

7. februára 2017 - Vytvorenie spoločnej triedy v strednej odbornej škole (SOŠ) pre niekoľko príbuzných študijných alebo učebných odborov je ľahšie. Úľavu zo súčasných zákonných podmienok vypustením minimálneho počtu žiakov na takúto triedu priniesla novela školského zákona, ktorú definitívne 119 hlasmi schválilo plénum NR SR.

8. februára 2017 - Lídri koaličných strán Smeru-SD, SNS a Mostu-Híd Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár sa budú intenzívnejšie stretávať a komunikovať. Po rokovaní Koaličnej rady to oznámil premiér Fico.


8. februára 2017 – Prezident SR Andrej Kiska poveril Dušana Bellu vedením diplomatickej misie SR v Číne, zároveň je veľvyslancom i pre Mongolsko.

8. februára 2017 - Novou verejnou ochrankyňou práv je Mária Patakyová. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady SR.


9. februára 2017 - Prezident Andrej Kiska udelil podmienečnú milosť 32-ročnej žene V. H., ktorú odsúdili za drogovú trestnú činnosť. Súd jej za štyri roky nenariadil nastúpenie do väzby a odsúdená sa medzičasom stala slobodnou matkou.

14. februára 2017 - Rada Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) volila predsedu a podpredsedu. Predsedom rady sa stal opäť Igor Gallo, podpredsedom rady Martin Kákoš.

14. februára 2017 - Plénum NR SR podporilo návrh novely zákona, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov. Novým členom Súdnej rady SR sa stal sudca Krajského súdu v Bratislave Roman Huszár. Za kandidáta do disciplinárneho senátu bola zvolená Ayše Pružinec Erenová.

15. februára 2017 – Každý dlžník, ktorý využije osobný bankrot, má právo ponechať si sumu 10.000 eur. Jej výšku schválila vláda.

15. februára 2017 – Ústavný súd (ÚS) SR zamietol návrh skupiny opozičných poslancov NR SR vyhlásiť za protiústavnú novelu zákona o sociálnom poistení z roku 2015, ktorá zaviedla inštitút minimálneho dôchodku.

16. februára 2017 - Riaditeľka Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) biosférickej rezervácie Poľana Vladimíra Fabriciusová sa stala víťazkou prestížnej Ceny Michela Batissa za rok 2017, ktorá je udeľovaná najlepším svetovým manažérom biosférických rezervácií UNESCO. Cenu si prevzala 13. júna 2017.
Trinásteho júna 2017 si Ing. Vladimíra Fabríciusová, riaditeľka Chránenej krajinnej oblasti – Biosférickej rezervácie Poľana (na zozname UNESCO), prevzala prestížnu cenu Michela Batissa 2017 za najlepší manažment biosférickej rezervácie UNESCO na 29. zasadnutí Medzinárodnej koordinačnej rady programu MAB (Man and Biosphere), ktoré tento týždeň prebieha v centrále UNESCO v Paríži. 13. júna 2017.
Foto: TASR


16. februára 2017 - NR SR nevyslovila nedôveru predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD). Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) zasadnutie mimoriadnej schôdze po jej začiatku 14. februára prerušil. Dôvodom prerušenia, ku ktorému prišlo po zasadnutí poslaneckého grémia, bol líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Ten mal za opozíciu návrh na zosadenie Fica odôvodniť, k čomu si priniesol vizuálne pomôcky. Mimoriadna schôdza pokračovala 16. februára a trvala takmer 12 hodín, v rozprave vystúpilo 27 poslancov. Opozícia chcela odvolať predsedu vlády za to, že sa mal spreneveriť svojmu verejnému prísľubu zachovať stabilné ceny energií. Podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze venovanej kauze cien energií zozbieralo 42 opozičných poslancov z OĽaNO-NOVA, SaS a Sme rodina.


20. februára 2017 - Zakladajúci člen strany Sloboda a Solidarita Jozef Mihál sa rozhodol zo strany odísť. Dôvodom bol nesúhlas s niektorými postojmi predsedu SaS Richarda Sulíka.
Na snímke poslanec Národnej rady SR Jozef Mihál.
Foto: TASR/Martin Baumann


21. februára 2017 - Posty predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a šéfa Regulačnej rady ÚRSO sa do budúcnosti oddelia, uviedol to po rokovaní Koaličnej rady predseda Smeru-SD Robert Fico, za účasti predsedu SNS Andreja Danka a predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára. Koaliční partneri sa dohodli aj na ďalších dôležitých opatreniach týkajúcich sa energetiky.


22. februára 2017 – Náklady na likvidáciu vtáčej chrípky na Slovensku k 17. februáru tohto roka dosiahli 550.000 eur. Vyplynulo to z informácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV).

22. februára 2017 - Novelu zákona o národnom zdravotníckom informačnom systéme podpísal slovenský prezident Andrej Kiska. Podpísal aj novelu školského zákona, ktorá priniesla vypustenie minimálneho počtu žiakov spoločnej triedy v strednej odbornej škole (SOŠ) pre niekoľko príbuzných študijných alebo učebných odborov. Voľby do vyšších územných celkov (VÚC) a komunálne voľby sa v roku 2022 budú konať spoločne. Počíta s tým novela Ústavy SR, ktorú odobril prezident SR Andrej Kiska. Prezident sa rozhodol nepodpísať novelu zákona o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností z dielne SNS. No právna úprava bude platiť aj napriek tomu, keďže poslanci prvé prezidentovo veto prelomili. Podmienky na registráciu cirkví a náboženských spoločností sa sprísnili od marca. Kiska opätovne nepodpísal novelu zákona o štátnej službe. Zmeny však budú platiť, keďže poslanci jeho prvé veto prelomili na schôdzi parlamentu. Kiska zákon prvýkrát vetoval, pretože podľa jeho slov narúša vyváženosť postavenia niektorých zákonom zriadených kancelárií.

23. februára 2017 - Slovenská akadémia vied (SAV) sa stala prvou inštitúciou na Slovensku, ktorá podstúpila nezávislý medzinárodný audit.


23. februára 2017 - Slovenská armáda je v mnohých smeroch zastaraná a potrebuje zásadnú modernizáciu. Po návšteve Akadémie ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši to skonštatoval prezident SR Andrej Kiska.


24. februára 2017 – Premiér SR Robert Fico počas pracovného výjazdu v Košiciach vyzval starostov, primátorov a všetkých prijímateľov finančnej pomoci od štátu, aby nahlasovali korupciu, ak o nej vedia. Reagoval tým na obvinenie zo strany Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) voči Petrovi O. pre prijímanie úplatku. Išlo o zamestnanca Pôdohospodárskej platobnej agentúry, ktorý mal od predsedu poľnohospodárskeho družstva mal žiadať 16.000 eur a v ďalšom prípade 3000 eur.

27. februára 2017 – Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) sa stala prvým občanom Slovenska, ktorého vyznamenali vysokým francúzskym štátnym vyznamenaním za zásluhy v poľnohospodárstve.

28. februára 2017 - Exmajiteľ nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia Vladimír Fruni zomrel vo V. Británii vo veku 64 rokov.
Vladimír Fruni, archívne foto.
Foto: TASR/Svätopluk Písecký


MAREC


1. marca 2017 – Resocializačné zariadenie Čistý deň v Galante neprišlo o akreditáciu. Praktiky v resocializačnom centre dlhodobo kritizovala opozícia.


1. marca 2017 - Grant ministerstva školstva, určený na posilnenie analytických kapacít vo verejnej správe, ponesie meno bývalého hlavného ekonóma ministerstva financií a riaditeľa Inštitútu finančnej politiky Martina Filka. Rozhodla o tom vláda na svojom rokovaní.

2. marca 2017 – V bratislavskej mestskej časti Jarovce podpísalo Memorandum o aktívnej cezhraničnej spolupráci desať starostov zo slovenského, rakúskeho a maďarského prihraničného regiónu.

2. marca 2017 – Prezident SR Andrej Kiska vrátil Národnej rade SR tzv. protimnožiteľský zákon, ktorý mal od mája regulovať množenie psov.

2. marca 2017 - Tylová paličkovaná čipka Myjavskej pahorkatiny a Vajnorský ornament boli slávnostne zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.


6. marca 2017 – Ústavný súd (ÚS) SR potvrdil rozhodnutie Výboru Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorý v júni 2016 uložil lídrovi a poslancovi OĽaNO-NOVA Igorovi Matovičovi pokutu vo výške šiestich mesačných platov. Dôvodom pokuty bolo, že Matovič ako poslanec nemal v roku 2013 na 21 dní pozastavenú svoju živnosť. Matovič odmietal pokutu vo výške takmer 12.000 eur zaplatiť a žiadal ÚS preskúmať rozhodnutie výboru.

8. marca 2017 - Správu o priebehu a výsledkoch predsedníctva SR v Rade EÚ schválila vláda.

10. marca 2017 – Veľvyslanec SR v Paríži Marek Eštok je ďalším Slovákom, ktorý získal najvyššie francúzske štátne vyznamenanie - Rad čestnej légie.

11. marca 2017 – Už nemožno byť iba súčasťou mlčiacej väčšiny, ktorá nesúhlasí s extrémizmom a fašizmom, je potrebné tento postoj jasne a nahlas vyjadriť. Zhodli sa na tom rečníci i účastníci antifašistickej demonštrácie, ktorá sa uskutočnila na Námestí SNP v Bratislave. Bola súčasťou série podujatí Antifašistickej mobilizácie, ktorú organizovala iniciatíva Bratislava bez náckov.
Na snímke účastníci pochodu proti fašizmu počas antifašistickej demonštrácie 11. marca 2017 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavol Zachar


13. marca 2017 - Koalícia na vláde predloží ústavné riešenie zrušenia tzv. Mečiarových amnestií. Prezident SR Andrej Kiska hrubo porušil Ústavu SR, nerešpektuje nálezy Ústavného súdu (ÚS) SR a na základe odporúčania Benátskej komisie nemá právo nevymenovať sudcov (ÚS). Po rokovaní Koaličnej rady to povedal predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico.


15. marca 2017 – Novela Ústavy SR a návrh ústavného zákona na zrušenie tzv. Mečiarových amnestií získali podporu vlády.
R. Fico: Vláda bude rokovať o novelizácii Ústavy SR

.
A. Danko: O spôsobe riešenia zruešnia Mečiarových amnestií budem informovať poslanecké grémium

.
B. Bugár: Koalícia mala úprimnú snahu otázku Mečiarových amnestií vyriešiť raz a navždy



15. marca 2017 - Prezident SR Andrej Kiska vymenoval v Prezidentskom paláci v Bratislave dvoch rektorov vysokých škôl. Menovacie dekréty si prevzal Juraj Stern z Paneurópskej vysokej školy v Bratislave a Vladimír Krčméry z Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave.

21. marca 2017 - Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko otvoril schôdzu parlamentu. Vedenie Národnej rady (NR) SR si uctilo 200. výročie narodenia Jozefa Miloslava Hurbana.

21. marca 2017 - Výzvu na zrušenie Mečiarových amnestií podpísalo cez online podpisovú akciu www.somza.to 76.831 ľudí. Petíciu organizácia VIA IURIS spolu so študentmi odovzdala na podateľni Národnej rady (NR) SR.

21. marca 2017 - Dvojkolová voľba predsedov samosprávnych krajov sa napriek nesúhlasu prezidenta SR Andreja Kisku zmení na jednokolovú. Poslanci Národnej rady SR totiž odmietli prezidentovo veto a opätovne schválili novelu volebného zákona.

21. marca 2017 – Poslanci Národnej rady SR neprelomili veto prezidenta Andreja Kisku, čím právnu normu o regulácii tzv. množiteľov psov stopli.

21. marca 2017 - Pri príležitosti zasadnutia novej predmetovej komisie pre rómsky jazyk, literatúru a rómske reálie riaditeľ Štátneho pedagogického ústavu Ľudovít Hajduk ocenil učiteľku Evu Gašparovú zo Súkromnej pedagogickej a sociálnej akadémie v Košiciach za dlhoročnú prácu v oblasti rómskeho jazyka, ktorá je držiteľkou ocenenia v rámci projektu Roma Spirit.

22. marca 2017 – Prestavba Slovenskej národnej galérie (SNG) sa posunie o šesť mesiacov, schválila vláda. Novým fenoménom pri distribúcii drog je takzvaný Darknet, teda šedý internet. Nelegálne aktivity na ňom sa ťažko sledujú, vláda vzala informácie na vedomie. Počet okresov zahrnutých do programu rozvoja najmenej rozvinutých okresov (NRO) by sa mohol rozšíriť, vyplynulo z rokovania vlády.

22. marca 2017 - Väčšina pléna Národnej rady (NR) SR 78 hlasmi vzala na vedomie výročnú správu verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej za rok 2016.
Jana Dubovcová
Foto: TASR/Štefan Puškáš


22. marca 2017 - Evidovaný nezamestnaný bude môcť pracovať na dohodu najviac 40 kalendárnych dní v roku. Takúto novinku prinesie novela zákona o službách zamestnanosti, ktorú definitívne schválil parlament. Zmení sa aj výška maximálnej sumy, ktorú budú môcť uchádzači o zamestnanie zarobiť na dohodu. Poslanci schválili pozmeňujúci návrh, podľa ktorého tento zárobok bude môcť byť najviac 198,09 eura. Parlament schválil definitívne novelu zákona o sociálnom poistení, ktorou sa zvýši materská dávka.

22. marca 2017 – Ustanovenia volebného zákona zavádzajúce podmienku minimálne stredoškolského vzdelania pre kandidátov na starostov a primátorov nie sú v súlade s Ústavou SR, rozhodol Ústavný súd (ÚS) SR.

23. marca 2017 - Novelu zákona o rodičovskom príspevku definitívne schválil parlament. Slovensko uzatvorilo zmluvu s Japonskom o sociálnom zabezpečení. Tento dokument odsúhlasil parlament. Štátna hranica medzi Slovenskou republikou a Maďarskom sa posunie. Zmeny, ktoré súvisia s vodohospodárskymi úpravami rieky Ipeľ, 142 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR. Cudzinci z krajín mimo Európskej únie (EÚ) môžu od mája na Slovensku získať sezónne zamestnanie aj bez udeleného prechodného pobytu. Vyplýva to z novely zákona o pobyte cudzincov, ktorú 94 hlasmi schválili poslanci NR SR. Právnou normou sa predovšetkým preberajú do slovenskej legislatívy európske smernice o sezónnych pracovníkoch a vnútropodnikovom presune a zapracované sú v ňom aj požiadavky aplikačnej praxe zákona. Spotreba plastových tašiek sa má znížiť. Počíta s tým vládna novela zákona o odpadoch, ktorá prináša ich spoplatnenie. Právnu normu 123 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

23. marca 2017 – Jana Dubovcová ukázala, že má zmysel mať verejného ochranu práv. Uviedol to prezident SR Andrej Kiska, ktorý prijal verejnú ochrankyňu práv a poďakoval jej za pôsobenie na tomto poste.

24. marca 2017 - V operácii Resolute Support v Afganistane bol zranený pri výcviku slovenský vojak. Išlo o príslušníka 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny.

25. marca 2017 – Pri príležitosti 75. výročia odchodu prvého transportu zo Slovenska do nacistického koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau na území okupovaného Poľska odhalili v Poprade na fasáde Gymnázia na Kukučínovej ulici pamätnú tabuľu.

27. marca 2017 - Košice získali pri príležitosti 500. výročia reformácie ako jedno z desiatich miest na Slovensku ocenenie Európske mesto reformácie.

27. marca 2017 – Vyjadreniami poslanca ĽSNS Milana Uhríka v diskusnej relácii RTVS o 5 minút 12 z 26.3. sa bude zaoberať polícia. V súvislosti s jeho vyjadreniami o "ochrane bielych detí" na Uhríka podali trestné oznámenie poslanci NR SR Ondrej Dostál (SaS) a Viera Dubačová (nezaradená), podpredseda OKS Juraj Petrovič a nezaradená poslankyňa bratislavského mestského zastupiteľstva Lucia Štasselová.

27. marca 2017 - Minister kultúry Marek Maďarič vymenoval členov rady Fondu na podporu umenia. Po uplynutí funkčného obdobia sa staronovými členkami rady stali Silvia Stasselová a Zuzana Komárová, ktoré boli priamo vymenované ministrom kultúry, a Zora Jaurová, ktorá bola vymenovaná na základe opätovného návrhu profesijných združení aktívnych v oblasti umenia.

28. marca 2017 - Poslanci Národnej rady (NR) SR o zrušení amnestií Vladimíra Mečiara rokovali v skrátenom legislatívnom konaní. Zmenu Ústavy SR a zákona o Ústavnom súde SR v skrátenom konaní podporili koaliční poslanci zo Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd a trojica nezaradených Martina Šimkovičová, Peter Marček a Rastislav Holúbek.


28. marca 2017 - Policajti Zboru väzenskej a justičnej stráže a Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach pátrali po väzňovi, ktorý ušiel z výkonu práce v obci Perín-Chym v okrese Košice-okolie. Polícii sa ho v krátkom čase podarilo vypátrať pri bývalom poľnohospodárskom družstve v časti Chym.

28. marca 2017 – V priestoroch historickej budovy Opery SND v Bratislave sa stretli najlepší záchranári z celého Slovenska. Na slávnostnom podujatí Zlatý záchranársky kríž za rok 2016 boli ocenené výnimočné činy profesionálnych záchranárov i laikov.

29. marca 2017 – Výstavba detenčného ústavu pri psychiatrickej nemocnici v Hronovciach si vyžiada 15,3 milióna eur, materiál ministerstva zdravotníctva schválila vláda.

29. marca 2017 - Novelu zákona o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov schválil parlament.

29. marca 2017 - Novým členom Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) sa stal Peter Joanidis. Rozhodli o tom poslanci NR SR, keď mu v tajnej voľbe odovzdali 73 hlasov od 145 prítomných zákonodarcov.

29. marca 2017 – Maďarskí Židia, ktorí v čase nacistického režimu trpeli a umreli v pracovnom tábore Engerau na území bratislavskej Petržalky, majú svoje spomienkové miesto. Pamätnú tabuľu im slávnostne odhalili ministri spravodlivosti Slovenska, Rakúska a Maďarska – Lucia Žitňanská, Wolfgang Brandstetter a László Trócsányi. Tabuľu umiestnili na stenu reštaurácie Leberfinger, kde bol pracovný tábor.
Na snímke zľava rabín Baruch Myers, rakúsky minister spravodlivosti Wolfgang Brandstetter, podpredsedníčka vlády SR a ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská, maďarský minister spravodlivosti László Trócsányi, veľvyslanec Rakúskej republiky v SR Helfried Carl počas odhalenia pamätnej tabule venovanej maďarským Židom, ktorí sa stali obeťami nacistického režimu v pracovnom tábore Bratislava - Petržalka v Bratislave 29. marca 2017.
Foto: TASR/Pavol Zachar


30. marca 2017 - Poslanci parlamentu 124 hlasmi odobrili koaličný návrh, ktorý smeroval k zrušeniu amnestií Vladimíra Mečiara. Zmena ústavy zároveň prináša pravidlo, že zrušenie amnestií či milosti musí do 60 dní posúdiť Ústavný súd SR. Za novelizáciu ústavy hlasovali všetci prítomní koaliční poslanci, okrem Antona Hrnka z SNS, ktorý bol proti. Kladne hlasovali aj všetci poslanci OĽANO-NOVA, Sme rodina a väčšina poslancov SaS a nezaradených.

30. marca 2017 - Koaličné strany Smer-SD, SNS a Most-Híd chceli požiadať prezidenta SR Andreja Kisku, aby lietadlá Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR využíval iba na cesty súvisiace s výkonom jeho ústavnej funkcie. Návrh uznesenia v tomto znení predložil v závere siedmeho rokovacieho dňa schôdze NR SR poslanec Anton Hrnko (SNS). Podpísali sa aj Martin Nemky (Smer-SD) a Elemér Jakab (Most-Híd).

31. marca 2017 - Predseda NR SR Andrej Danko na pôde parlamentu historicky prvýkrát privítal slovenských europoslancov. Z celkového počtu 13 zástupcov Slovenska v EP ich prišlo osem.


31. marca 2017 - Učitelia a pedagogickí zamestnanci si v Bratislave, pri príležitosti Dňa učiteľov, prevzali z rúk ministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS) ocenenia za mimoriadne výsledky a záslužnú prácu v oblasti školstva. Veľké i Malé medaily sv. Gorazda a ďakovné listy dostalo 82 učiteľov a pracovníkov v školstve.
Na snímke vpravo minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan odovzdáva ocenenie Veľká medaila sv. Gorazda Jánovi Tušerovi ( vľavo) z Fakulty masmédií Paneurópskej vysokej školy v Bratislave, v Bratislave 31. marca 2017.
Foto: FOTO TASR – Dano Veselský


31. marca 2017 - Slávnostná rozlúčka s vojakmi účelového zoskupenia Štefánik, ktorí na obdobie od apríla do júna 2017 odišli plniť úlohy do výcvikovej misie v Lotyšsku, sa konala na pôde 13. mechanizovaného práporu v Leviciach za účasti ministra obrany SR Petra Gajdoša (nominant SNS).