Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

DRUHÝ ŠTVRŤROK 2017 V SR: Pochod proti korupcii a havária vrtuľníka

Foto: kombo TASR

Odvolávanie ministra Richtera, havária policajného vrtuľníka, smrť pod Everestom. Aj týmito udalosťami žilo Slovensko v druhom štvrťroku 2017.

Bratislava 24. decembra (TASR/Teraz.sk) - Druhý štvrťrok roku 2017 stále rezonovalo zrušenie Mečiarových amnestií, pretože prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu ústavy, ktorá dala parlamentu kompetenciu rušiť protiprávne amnestie a individuálne milosti prezidenta. V parlamente sa pokúsili poslanci odvolať ministra práce Jána Richtera kvôli kauze Čistý deň. Slovensko neobišli ani tragické udalosti, pri páde policajného vrtuľníka prišli v Prešove o život dvaja príslušníci Hasičského a záchranného zboru Radoslav Lacko a Peter Toďor. Pod najvyššou horou sveta Mt. Everestom zahynul Slovák Vladimír Štrba.

Teraz.sk prináša výber najdôležitejších udalostí na Slovensku v druhom štvrťroku 2017.

APRÍL


1. apríla 2017 – Novým veliteľom Pozemných síl Ozbrojených síl (OS) SR sa stal generálmajor Jindřich Joch.

1. apríla 2017 – Na základe výsledkov výberového konania vymenoval minister kultúry Marek Maďarič Branislava Panisa za generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea (SNM).

3. apríla 2017 - Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu Ústavy SR, ktorá dala parlamentu kompetenciu rušiť protiprávne amnestie a individuálne milosti prezidenta.
Prezident Andrej Kiska (na snímke) 3. apríla 2017 podpísal novelu Ústavy Slovenskej republiky, ktorá umožní zrušenie Mečiarových amnestií a milosti udelenej Michalovi Kováčovi ml. Prezident podpísal tiež novelu zákona o ústavnom súde, ktorá na schválené zmeny ústavy nadväzuje.
Foto: TASR - Kancelária prezidenta SR


4. apríla 2017 - Poslanci Národnej rady SR požiadali prezidenta SR Andreja Kisku, aby lietadlá Leteckého útvaru Ministerstva vnútra Slovenskej republiky využíval iba na cesty súvisiace s výkonom jeho ústavnej funkcie.

5. apríla 2017 – Prezident SR Andrej Kiska podpísal zákony, ktorými sa doplnil Civilný sporový poriadok a Správny súdny poriadok. Podpísal aj novelu zákona o pobyte cudzincov, na základe ktorej cudzinci z krajín mimo Európskej únie (EÚ) môžu od mája na Slovensku získať sezónne zamestnanie aj bez udeleného prechodného pobytu.

6. apríla 2017 – Prezident SR Andrej Kiska nepricestoval vo večerných hodinách do Popradu letkou Ministerstva vnútra SR, ale autom. Počas cesty mal však problém s pneumatikou a musel nečakane zastať najskôr v Banskej Bystrici, následne v Ivachnovej presadol do záložného auta.

7. apríla 2017 - Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) ostal vo funkcii, zámer opozície odvolať ho pre kauzu Čistý deň a ďalšie údajné pochybenia nevyšiel. Za vyslovenie nedôvery Richterovi hlasovalo len 57 poslancov zo 128 prítomných. Hlasovaním vyvrcholila viac ako 16-hodinová rozprava.
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter.
Foto: TASR - Štefan Puškáš


9. apríla 2017 – Žilinský diecézny biskup Tomáš Galis odovzdal lekárke Oľge Čechovej na Kvetnú nedeľu počas svätej omše v Katedrále Najsvätejšej Trojice v Žiline vyznamenanie Pro Ecclesia et Pontifice, ktoré jej 23. januára 2017 udelil Svätý otec František.

11. apríla 2017 - Novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení podpísal prezident SR Andrej Kiska. Obchody na Slovensku od júna sú zatvorené počas viacerých štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja ako doteraz, novelu Zákonníka práce tiež podpísal prezident SR. Novelu zákona o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov, novelu zákona o odpadoch, novelu atómového zákona, novelu zákona o sťažnostiach odobril Andrej Kiska.

13. apríla 2017 – Prezident SR Andrej Kiska odvolal z funkcie 11 sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov. Z 11 odvolaných sudcov sú deviati takí, ktorí nesúdili a mali prerušený výkon sudcovskej funkcie. Sú to Soňa Smolová, Oľga Belková, Helena Kosorínová, Eva Michalcová, Danica Michalková, Ema Novodomcová, Miroslav Šanta, Alica Olijášová a Mária Pacherová.

18. apríla 2017 - Veľvyslankyňa SR Oľga Algayerová sa stala novou výkonnou tajomníčkou Európskej hospodárskej komisie Organizácie Spojených národov (OSN) v Ženeve. Do funkcie ju vymenoval generálny tajomník OSN António Guterres.

18. apríla 2017 – Centrom Bratislavy pochodovali tisíce ľudí proti korupcii. Pochodu sa zúčastnilo zhruba 5000 ľudí, zorganizovali ho dvaja 18-roční stredoškoláci Karolína Farská a Dávid Straka. V memorande, ktoré odovzdali na Úrade vlády SR, žiadali dôkladné vyšetrenie káuz "Bašternák" a "Gorila", odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a prezidenta Policajného zboru SR Tibora Gašpara. Taktiež požadovali odstúpenie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a pokračovanie vo vyšetrovaniach a súdnych konaniach ohľadom všetkých Vladimírom Mečiarom amnestovaných skutkov.
Na snímke účastníci pochodu proti korupcii na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave 18. apríla 2017. Pochod zorganizovali študenti, ktorí okrem iného požadajú odstúpenie ministra vnútra R. Kaliňáka, policajného prezidenta T. Gašpara a prešetrenie káuz Gorila a Bašternák.
Foto: FOTO TASR - Michal Svítok


20. apríla 2017 – Vláda má záujem prebrať na seba väčšiu zodpovednosť za duálne vzdelávanie a odbremeniť firmy. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po pracovnom výjazde v okrese Dunajská Streda.

22. apríla 2017 - Podporiť vedu v čase narastajúcej sily alternatívnych a nepodložených informácií na internete. Aj to bolo jedným z cieľov Pochodu za vedu, ktorý sa uskutočnil v Bratislave, symbolicky na Deň Zeme.
Na snímke účastníci pochodujú s transparentom na Námestí SNP počas podujatia Pochod za vedu, ktoré sa uskutočnilo na Deň Zeme 22. apríla 2017 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavol Zachar


24. apríla 2017 – Prezident SR Andrej Kiska v Bratislave slávnostne vymenoval 18 sudcov bez časového obmedzenia.

24. apríla 2017 - Národné parlamenty členských štátov Európskej únie (EÚ) vytvoria Spoločnú parlamentnú kontrolnú skupinu na kontrolu činnosti Europolu (európsky policajný úrad), pričom každý členský štát bude do nej nominovať do štyroch členov. Bez ohľadu na ich počet však bude mať každá krajina v komisii jeden hlas. Dohodli sa na tom lídri zákonodarných zborov, ktorí sa stretli na konferencii v Bratislave.

24. apríla 2017 – Víťazom ankety londýnskeho časopisu Diplomat a ocenenie Európsky diplomat roka získal veľvyslanec SR v Londýne Ľubomír Rehák.

25. apríla 2017 - Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) slávnostne udelil Ceny ministra kultúry SR v oblastiach profesionálneho umenia za rok 2016. Ocenenie si z jeho rúk prevzali sklár Palo Mach, spisovateľ Anton Hykisch, kostýmová výtvarníčka Ľudmila Várossová, hudobník Peter Zajíček, režisér Stanislav Párnický, programový riaditeľ RTVS Tibor Búza, scénograf Jozef Ciller, Izabela Pažítková a Peter Paško.


26. apríla 2017 – Vláda uvoľnila 624.257 eur na pomoc obciam pri úhrade výdavkov súvisiacich so záchrannými prácami počas mimoriadnych situácií. Prioritou vlády SR počas rokovaní o brexite bude ochrana práv Slovákov žijúcich v Spojenom kráľovstve a finančné vyrovnanie záväzkov krajiny vyplývajúcich z členstva v EÚ. Uvádza sa to v materiáli Príprava SR na rokovania o vystúpení Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska z EÚ, ktorý schválila vláda. Vláda poskytne organizáciám, ktoré pomáhajú obetiam násilia na ženách a domáceho násilia, zo svojej rezervy vyše milióna eur.

27. apríla 2017 – Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vzniesol obvinenie poslancovi Národnej rady SR Stanislavovi M. (ĽSNS) za trestné činy extrémizmu, konkrétne za prečiny výroby extrémistických materiálov v jednočinnom súbehu s prečinom hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Polícia zaistila dôkazy v kancelárii obvineného poslanca.

MÁJ


3. mája 2017 – Alena Bašistová definitívne opustila rady strany #Sieť. Urobila tak ako posledná poslankyňa Národnej rady SR za túto stranu.
Alena Bašistová
Foto: TASR - Pavel Neubauer


3. mája 2017 – Slovensko poskytlo v roku 2016 na oficiálnu rozvojovú spoluprácu takmer 100 miliónov eur. Dlh v zdravotníctve v roku 2016 narástol o 97,37 milióna eur, informáciu vzala na vedomie vláda.

4. mája 2017 - Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) na pôde parlamentu nečelil opozičnému pokusu o jeho zosadenie z funkcie. Za program mimoriadnej schôdze totiž zahlasovalo len 54 poslancov zo 131 prítomných. Opozícia chcela Danka odvolávať pre kauzu otvárania listov. Za program hlasovali prítomní poslanci SaS, OĽaNO-NOVA, Sme rodina, ĽSNS a väčšina nezaradených zákonodarcov. Proti boli kluby Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd.

4. mája 2017 – Spoločný postup na blížiacej sa schôdzi Národnej rady (NR) SR, exekúcie, vládny sociálny balík či príspevok SR v boji proti terorizmu. O týchto témach rokovala na Úrade vlády (ÚV) SR koaličná rada.

5. mája 2017 – Región východného Slovenska, Poľska a Ukrajiny má šancu stať sa o desať rokov významnou destináciou. V rámci konferencie pod názvom Benefits Beyond Inscription: Využitie značky UNESCO pre rozvoj trvalo udržateľného cestovného ruchu v regiónoch strednej Európy, ktorá sa konala za účasti približne 250 odborníkov v Bardejovských Kúpeľoch (súčasť mesta Bardejov), to povedal štátny tajomník poľského Ministerstva športu a cestovného ruchu Dawid Lasek. Konferencia bola otváracím podujatím projektu UNESCO Svetové dedičstvo a udržateľný cestovný ruch.

5. mája 2017 – Slovenská akadémia vied (SAV) spustila projekt Otvorená akadémia. Prostredníctvom neho chcela poskytnúť odberateľom z radov verejnosti výsledky práce deviatich výskumných programov, rozpracovaných do 49 tém.

9. mája 2017 – Spolupráca vlády SR a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) má mimoriadne vysokú kvalitu. Premiér Robert Fico (Smer-SD) to vyhlásil po stretnutí s predsedom združenia Michalom Sýkorom a ministerkou pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabrielou Matečnou (nominantka SNS).

10. mája 2017 - Roman Brecely už nie je predsedom politickej strany #Sieť, požiadal aj o ukončenie členstva.

10. mája 2017 - Funkcia predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a predsedu Regulačnej rady ÚRSO sa oddelí. Nového šéfa ÚRSO bude po novom vymenovávať vláda. Počíta s tým novela zákona o regulácii v sieťových odvetviach, ktorú definitívne schválil parlament. Poslanci schválili aj novelu zákona o dobrovoľnej vojenskej príprave. Finančnú podporu pre menšinovú kultúru koordinuje nová verejnoprávna inštitúcia - Fond na podporu kultúry národnostných menšín.


10. mája 2017 – Podmienka petície občanov pre rozhodnutie samospráv zakázať prevádzkovanie hazardných hier na území obce nie je v rozpore s Ústavou SR. Vyplynulo to z rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR. Spornú časť zákona o hazardných hrách vlani napadla na ÚS skupina 31 opozičných poslancov.

10. mája 2017 – Elektronické monitorovanie účastníkov kurzov v autoškolách nie je v rozpore s Ústavou SR. Vyplynulo to z rozhodnutia Ústavného súdu SR, ktorý nevyhovel návrhu skupiny 31 opozičných poslancov označiť príslušnú časť zákona o autoškolách za protiústavnú.

10. mája 2017 - Sudcovia Súdneho dvora Európskej únie si predvolali zástupcov Slovenskej republiky a Maďarska, aby vysvetlili dôvody, prečo sa ich vlády rozhodli na súde zažalovať rozhodnutie Rady EÚ (členské krajiny) z 22. septembra 2015 o prerozdelení 120.000 migrantov z Grécka a Talianska podľa národných kvót.

10. mája 2017 – Pri havárii policajného vrtuľníka (Bell 429) vo vojenskom priestore letiska v Prešove prišli o život dvaja príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), Radoslav Lacko a Peter Toďor.
Na snímke havarovaný policajný vrtuľník na letisku vojenskej základne v Prešove.
Foto: TASR – Milan Kapusta


11. mája 2017 – Výstavbu nového pavilónu pre malých srdciarov poklepaním základného kameňa symbolicky spustili minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) a generálny riaditeľ NÚSCH Mongi Msolly.

11. mája 2017 - Slovenská republika transponuje európsku smernicu a zosúladí národné právne predpisy v oblasti pitnej vody s predpismi EÚ. Zmeny prináša novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o verejných vodovodoch a kanalizáciách, ktorú 101 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR. Parlament definitívne schválil novelu o pozemkových úpravách, ktorá má pomôcť vysporiadať pozemky pod obydliami Rómov.

11. mája 2017 - Opozičné strany OĽaNO-NOVA a SaS podali trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu porušenia listového tajomstva a zneužitia právomoci verejného činiteľa. Dôvodom bolo otváranie listov občanov pre poslancov, ku ktorému dochádzalo v Národnej rade SR.

12. mája 2017 - Poslanecké grémium sa zhodlo na nových pravidlách kontroly listových zásielok podozrivých na prítomnosť chemických, rádioaktívnych a biologických látok. Informoval o tom predseda Národnej rady SR Andrej Danko.

12. mája 2017 - Približovanie sa Slovenska k priemeru životnej úrovne Európskej únie (EÚ) je spoločným cieľom sociálnej demokracie a odborárov. Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) to povedal počas príhovoru k delegátom VII. zjazdu Odborového zväzu (OZ) KOVO v Žiline. Odborový zväz (OZ) KOVO najbližšie štyri roky povedie jeho doterajší predseda Emil Machyna.


15. mája 2017 – Piliere myslenia a cítenia, kresťanské národné i sociálne hodnoty Jozefa Miloslava Hurbana sú aktuálne aj dnes. V rámci slávnostnej akadémie pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia to uviedol predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS).

16. mája 2017 - Novelu zákona o posunkovej reči nepočujúcich osôb 139 hlasmi schválili členovia NR SR. Hodnotiacu výročnú správu o členstve SR v EÚ zobrala Národná rada SR na vedomie.

16. mája 2017 - Predseda NR SR Andrej Danko sa stretol so stážistami, ktorí participovali na organizácii podujatí v rámci parlamentnej dimenzie predsedníctva SR v Rade EÚ. Ocenil ich vysoké nasadenie pri organizovaní podujatí v rámci slovenského predsedníctva. Poďakoval im za ich prácu, ktorá dopomohla Slovensku k úspešnému výsledku Slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie.

16. mája 2017 – Pavel Povinec z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave a Mária Omastová z Ústavu polymérov Slovenskej akadémie vied sa stali Vedcami roka SR 2016.
Vedec roka SR 2016 prof. RNDr. Pavel Povinec, DrSc.
Foto: Ján Michálik, NCP VaT pri CVTI SR


17. mája 2017 - Od školského roka 2017/2018 budú mať žiaci 9. ročníkov základných škôl o jednu vyučovaciu hodinu dejepisu viac. Rozhodlo o tom ministerstvo školstva, ktoré schválilo príslušný dodatok k Štátnemu vzdelávaciemu programu a Rámcovému učebnému plánu vo vzdelávacej oblasti Človek a spoločnosť.

17. mája 2017 - Nemocnicu akad. L. Dérera na bratislavských Kramároch už nevedie Eva Gajarská, ale lekár Alexander Mayer.

17. mája 2017 – Ministerstvo obrany (MO) SR chce v nasledujúcich rokoch nakúpiť spolu 81 bojových obrnených vozidiel na podvozku 8x8 a 404 bojových obrnených vozidiel, respektíve viacúčelových taktických vozidiel na podvozku 4x4. Vyplýva to z projektu ministerstva obrany, ktorý odobrila vláda. Vláda schválila aj vyslanie vojakov do misií v Pobaltských krajinách. Povodne v roku 2016 v druhom polroku spôsobili škody za vyše 11,5 milióna eur. Najvyššie škody vznikli na majetku štátu. Ďalšie peniaze, vyše 1,2 milióna eur, predstavovali výdavky na povodňové zabezpečovacie a záchranné práce. Ich preplatenie zo štátnej pokladnice odsúhlasila vláda. Vláda schválila uvoľnenie finančných prostriedkov v celkovej výške 66.000 eur pre pozostalých po obetiach pádu vrtuľníka. Tragická udalosť sa odohrala 10. mája vo vojenskom priestore letiska v Prešove.

18. mája 2017 - Na slovenských vysokých školách pribudlo 30 nových profesorov. Menovacie dekréty im v Prezidentskom paláci odovzdal prezident SR Andrej Kiska.

18. mája 2017 - Okolo 15.15 h v katastri obce Jalná automobil Tatra 815, ktorú viedol 31-ročný vodič, smerovala po lesnej ceste od vojenského útvaru Močiar. Pri prechádzaní zákrutou sa vodič vyhýbal cyklistovi, ktorý stál na okraji cesty. Následkom toho vyšiel mimo cestu a s vozidlom sa prevrátil do potoka. Na korbe vozidla sa nachádzalo 19 vojakov, z ktorých sa 17 zranilo.
V súvislosti s nehodou Tatry 815, pri ktorej sa vo štvrtok 18. mája 2017 zranilo 17 vojakov, začal vyšetrovateľ v Žiari nad Hronom trestné stíhanie pre zločin všeobecného ohrozenia.
Foto: TASR - KR PZ Banská Bystrica


18. mája 2017 - Prezident Andrej Kiska vetoval novelu zákona, ktorá umožní uskutočňovanie časti prác na pozemkoch pod diaľnicami, aj keď sa ešte neukončil ich vyvlastňovací proces.

19. mája 2017 - Karpatské bukové pralesy a staré bukové lesy Nemecka sú ohrozené a UNESCO je znepokojené pre nedostatočnú ochranu v slovenskej časti tejto lokality Svetového dedičstva UNESCO. Svetový fond na ochranu prírody (WWF) preto vyzval vládu SR, aby prijala potrebné kroky vedúce k jej ochrane.

21. mája 2017 - Pod najvyššou horou sveta Mt. Everestom (8848 m n. m.) zahynuli štyria horolezci, vrátane Slováka Vladimíra Štrbu. Slovenskému horolezcovi sa 20. mája 2017 podarilo bez použitia prídavného kyslíka dosiahnuť južný predvrchol (8749), na ktorom sa otočil veľmi neskoro a začal zostupovať.
Vladimír Štrba na Evereste.
Foto: Facebook Everest, Hard Way, Slovak expedition 2016 + 2017


23. mája 2017 - Slovenský europoslanec Branislav Škripek (OĽaNO-NOVA) bol zvolený za riadneho predsedu Európskeho kresťanského politického hnutia (ECPM). Stal sa tak prvým Slovákom, ktorý vedie európskych kresťanov.

24. mája 2017 - Európska komisia (EK) schválila podporu Slovenska na výstavbu národného futbalového štadióna v Bratislave vo výške 36 miliónov eur.

24. mája 2017 – Hlavná volebná komisia vyhlásila výsledky volieb ôsmich členov Súdnej rady SR. Nasledujúcich päť rokov budú sudcov v kľúčovom orgáne slovenského súdnictva zastupovať Miloš Kolek (Krajský súd Trnava), Lenka Praženková (Najvyšší súd), Erika Zajacová (Krajský súd v Trenčíne), Martin Michalanský (Krajský súd v Košiciach), Marcela Kosová (Krajský súd v Bratislave), Ján Burik (Krajský súd v Žiline), Pavol Pilek (Krajský súd v Nitre) a Daniel Hudák (Najvyšší súd).

24. mája 2017 – Vláda nevybrala svojho nominanta na predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Verejné vypočutie absolvovali traja kandidáti (Peter Kubovič, Zita Táborská a Juraj Méry), ani jeden z nich však nezískal potrebný počet hlasov.

25. mája 2017 – Novelu zákona o energetickej hospodárnosti budov a ústavný zákon o ochrane slovenskej pôdy pred špekulatívnymi výkupmi podpísal prezident Andrej Kiska.

25. mája 2017 - Prezident SR Andrej Kiska vrátil NR SR na opätovné prerokovanie novelu zákona o regulácii v sieťových odvetviach.

25. mája 2017 - Vyhodnotenie rozsiahlych zadovážených podkladov ukázalo, že politická strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko ako extrémistická politická strana s fašistickými tendenciami svojím programom a činnosťou porušuje Ústavu Slovenskej republiky, zákony a medzinárodné zmluvy. Podľa názoru prokuratúry, cieľom tejto politickej strany je odstránenie súčasného demokratického systému v Slovenskej republike. Generálna prokuratúra Slovenskej republiky týmto uzavrela prešetrovanie vo veci vyše 170 evidovaných podaní s požiadavkou podať Najvyššiemu súdu Slovenskej republiky návrh na rozpustenie politickej strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko.

26. mája 2017 - Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu zákona o pozemkových úpravách a novelu zákona o sudcoch a prísediacich. Zároveň vrátil parlamentu na opätovné prerokovanie novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva.

26. mája 2017 - Prezident SR Andrej Kiska povýšil Jozefa Gabčíka do vojenskej hodnosti generálmajor in memoriam.
Prezident Andrej Kiska v piatok 26. mája 2017 na slávnostnom akte v Prezidentskom paláci povýšil brigádneho generála [in memoriam] Jozefa Gabčíka do vojenskej hodnosti generálmajora. Jozef Gabčík bol slovenský vojak pôsobiaci v exilovej československej armáde, ktorý bol účastníkom operácie Antropoid – atentátu na Ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Na snímke Katarína Tomčíková, praneter Jozefa Gabčíka stojí pri čiernobielej fotografii Jozefa Gabčíka.
Foto: TASR/KP SR


26. mája 2017 - Prezident SR Andrej Kiska vystúpil s príhovorom na bezpečnostnej konferencii GLOBSEC 2017, ktorá sa začala v Bratislave.

29. mája 2017 - Progresívne Slovensko začalo zber podpisov potrebných na registráciu politického hnutia. V prípravnom výbore politického hnutia Progresívne Slovensko je občiansky aktivista a investor vo firmách Ivan Štefunko, právnička bojujúca proti extrémizmu a kyberšikane Irena Bihariová a podnikateľ a protikorupčný aktivista v oblasti IT Michal Truban.

31. mája 2017 – Robert Kaliňák (Smer-SD) udelil pamätnú medailu ministra vnútra I. triedy letuške Leteckého útvaru ministerstva vnútra (MV) Anne Gorodovovej, ktorá lietala ešte s bývalým prezidentom ČSSR Gustávom Husákom a v septembri 2017 odišla do dôchodku. Urobil tak priamo na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave, z ktorého lietadlo Leteckého útvaru Ministerstva vnútra (MV) SR Jak-40 absolvovalo posledný let z Bratislavy na Letisko Žilina v Dolnom Hričove, kde slúži Katedre leteckej dopravy Fakulty prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov Žilinskej univerzity (ŽU) v Žiline ako učebná pomôcka.
Minister vnútra SR Robert Kaliňák (vpravo) dnes udelil pamätnú medailu ministra vnútra I. triedy letuške Leteckého útvaru ministerstva vnútra (MV) Anne Gorodovovej (vľavo), ktorá lietala od roku 1973, doteraz odlietala približne 20.000 letových hodín a asi 20 miliónov kilometrov a v septembri tohto roka odchádza do dôchodku. Anna Gorodovová sa počas svojej práce na palubách lietadiel stretla napríklad s 11 porevolučnými ministrami vnútra a mnohými ďalšími významnými domácimi a zahraničnými politikmi. V Bratislave 31. mája 2017.
Foto: TASR/Vladimír Benko /MV SR


31. mája 2017 - Ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka zvolili v americkom New Yorku za predsedu 72. zasadnutia Valného zhromaždenia (VZ) OSN zástupcovia členských štátov medzinárodnej organizácie.

JÚN


1. júna 2017 – Riaditeľom nového odboru prevencie korupcie Úradu vlády SR sa stal bývalý policajný vyšetrovateľ Peter Kovařík.

1. júna 2017 - Bratislava sa môže pýšiť Zlatým jablkom. Ocenenie Golden Apple, považované za Oskara v oblasti turizmu, jej v kategórii destinácia udelila Medzinárodná federácia novinárov a publicistov píšucich o cestovnom ruchu (F.I.J.E.T.)

1. júna 2017 - Prezident Andrej Kiska vymenoval do funkcie predsedu Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavla Šajgalíka. Tomu od 6. júna 2017 začalo plynúť štvorročné funkčné obdobie.

2. júna 2017 – Štátna hranica s Maďarskom a Českom bude nepohyblivá po celej dĺžke hraničných vodných tokov. O zmene charakteru hranice rozhodli medzištátne zmluvy, ktoré podpísal prezident SR Andrej Kiska.

2. júna 2017 - Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o tom, že zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara a milosti Michala Kováča jeho synovi bolo v súlade s ústavou, vyšlo v Zbierke zákonov. Bola tak splnená posledná podmienka, aby verdikt ÚS SR začal platiť a príslušné orgány tak mohli začať konať.

2. júna 2017 – Hlavnými prioritami Únie miest Slovenska (ÚMS) na roky 2017 až 2018 bude rozvoj miest a mestských regiónov, financovanie miest a sociálne služby. Zhodli sa na tom volení predstavitelia samosprávy miest Slovenskej republiky na 28. riadnom sneme ÚMS v Bratislave. Za prezidenta únie bol opätovne zvolený primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal.

3. júna 2017 - Poslanec NR SR Gábor Grendel sa stal novým predsedom hnutia NOVA, nahradil exposlanca Daniela Lipšica, ktorý ho na tento post odporučil.
Na kombosnímke exposlanec Daniel Lipšic (vľavo) a poslanec Gábor Grendel (OĽaNO-NOVA).
Foto: TASR


5. júna 2017 - Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) ocenil 32 osobností a kolektívov, ktoré sa mimoriadne pričinili o ochranu prírody a starostlivosť o životné prostredie. Cenu ministra v kategórii jednotlivci získali Karol Minarovič, Ján Kadlečík, Anna Leskovjanská, Štefan Vadkerti, Vladimír Novák a Štefan Rehák. Ocenenie in memoriam udelili aj ornitológovi Petrovi Matikovi, ktorý tento rok tragicky zahynul pri Devínskom jazere.

5. júna 2017 – V Bratislave sa uskutočnil druhý veľký protikorupčný pochod zorganizovaný študentmi, ktorý pritiahol 7000 ľudí. Okrem hlavného mesta sa tentoraz uskutočnila demonštrácia aj v Košiciach, prišlo zhruba 3000 ľudí. V českej Prahe sa pred slovenským veľvyslanectvom konalo podporné stretnutie. Organizátori vo všetkých krajských mestách zbierali podpisy na podporu svojich požiadaviek, pod petíciu sa zatiaľ podpísalo 13.000 až 14.000 ľudí.
Na snímke účastníci druhého protestu proti korupcii v Bratislave 5. júna 2017. Pochod opäť zorganizovali študenti, ktorí okrem iného požadajú odstúpenie ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka, policajného prezidenta Tibora Gašpara a prešetrenie káuz Gorila a Bašternák.
Foto: TASR/Martin Baumann


6. júna 2017 – Prezident SR Andrej Kiska prijal oficiálnu výpravu Special Olympics Slovakia, ktorá úspešne reprezentovala Slovensko na 11. Svetovej zimnej špeciálnej olympiáde v Rakúsku. Športovcom s mentálnym postihnutím sa na tomto vrcholnom podujatí podarilo získať 20 medailí.

6. júna 2017 - Celkovo 15 policajtov na ôsmich služobných vozidlách odišlo do Macedónska pomáhať kolegom zabezpečovať verejný poriadok a bezpečnosť na macedónsko-gréckej hranici.

8. júna 2017 - Prezident SR Andrej Kiska udelil podmienečnú milosť 45-ročnej žene R. P., matke štyroch detí, ktorá bola právoplatne odsúdená na šesť mesiacov trestu odňatia slobody. Jedna z jej dcér mala totiž opakovane veľa neospravedlnených vyučovacích hodín na základnej škole. Rodina sa stará aj o telesne a mentálne hendikepovanú dcéru, ktorá navštevuje špeciálnu školu, kam ju pravidelne vozia autobusom. Dcéra je na matku veľmi naviazaná a výkon uloženého trestu by ju zasiahol.

10. júna 2017 - Novým predsedom Slovenskej advokátskej komory (SAK) sa stal exminister spravodlivosti Tomáš Borec.
Na snímke Tomáš Borec.
Foto: TASR - Štefan Puškáš


11. júna 2017 - Občania Ukrajiny, vlastniaci biometrický pas, môžu od tohto dňa cestovať do krajín Európskej únie (EÚ) a schengenského priestoru bez víz. Prezident SR Andrej Kiska vyslovil podporu Ukrajine pri jej smerovaní do Európskej únie. Uviedol to vo svojom príhovore na hraničnom priechode Vyšné Nemecké - Užhorod, kde sa stretol s prezidentom Ukrajiny Petrom Porošenkom pri príležitosti začiatku platnosti bezvízového styku.

13. júna 2017 - Poslanci NR SR prelomili veto prezidenta SR Andreja Kisku pri novele zákona o regulácii v sieťových odvetviach. Funkcia predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a predsedu Regulačnej rady ÚRSO sa tak oddelí. Nového šéfa ÚRSO bude po novom vymenovávať vláda.

13. júna 2017 - Prestížnu Cenu Michela Batissa 2017 za najlepší manažment biosférickej rezervácie UNESCO 2017 si prevzala riaditeľka Chránenej krajinnej oblasti – Biosférickej rezervácie Poľana Vladimíra Fabriciusová.

14. júna 2017 - Slovensku sa ekonomicky darí a nikdy za 25 rokov nemalo taký široký priestor na riešenie veľkých, podstatných problémov ako dnes. Napriek tomu sa politici často podľa prezidenta SR Andreja Kisku venujú skôr maličkostiam plným osobnej nevraživosti. V súvislosti s témou korupcie uviedol, že politici by mali vedieť niesť zodpovednosť. Takto hodnotí prezident SR stav republiky v správe, ktorú predniesol poslancom Národnej rady SR. Zastáva sa v nej tiež sociálne slabých a nabáda na zlepšenie stavu.

14. júna 2017 – V rámci dotačnej schémy za rok 2016 a výzvy Ministerstva vnútra (MV) SR určenej na riešenie mimoriadne nepriaznivých situácií Rómov bolo podporených 95 projektov v celkovej sume 625.934 eur. O bilancii schválených dotácií informuje Správa o činnosti Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity (ÚSVRK) za rok 2016, ktorú zobrala vláda na vedomie.

14. júna 2017 - Nová politická strana Šport do Košíc a na Východ chce pozdvihnúť úroveň športu, športovísk a športovcov v Košiciach a na východe. Má ambície pôsobiť zatiaľ na regionálnej úrovni a jej najbližším cieľom je účasť vo voľbách do vyšších územných celkov v Košickom kraji.

20. júna 2017 - Novým generálnym riaditeľom Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) sa stal Jaroslav Rezník. Rozhodli o tom v druhom kole tajnej voľby poslanci Národnej rady SR. Od členov snemovne získal šéf TASR v tajnej voľbe 95 hlasov. Rezník nahradí vo funkcii Václava Miku.
Na snímke nový generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník, ktorému odovzdal predseda NR SR Andrej Danko a predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek dekrét o nastúpení do funkcie generálneho riaditeľa RTVS 17. júla 2017 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


20. júna 2017 - Protimonopolný úrad (PMÚ) SR zastavil konanie vo veci prešetrovania zákonnosti postupov použitých ministerstvom zahraničných vecí pri zadávaní zákaziek súvisiacich s podujatiami v rámci predsedníctva SR v Rade EÚ.

20. júna 2017 - Poslanci NR SR vzali na vedomie správu o činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) za rok 2016 a správu o činnosti úradu komisárky pre deti Viery Tomanovej. Novým generálnym riaditeľom Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) je od augusta Jaroslav Rezník. Rozhodli o tom v druhom kole tajnej voľby poslanci Národnej rady SR.

21. júna 2017 - Správu o činnosti prokuratúry za minulý rok 81 hlasmi odobrili poslanci NR SR s tým, že sa zlepšila aj kvalita rozhodovania.

21. júna 2017 - Ekonomická diplomacia sa Slovensku osvedčila. Uviedol to v Bratislave šéf Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Miroslav Lajčák v rámci Slovenského exportného fóra, teda pracovnej porady slovenských ekonomických diplomatov.

21. júna 2017 – Vláda sa zaoberala prípravou a zabezpečením slovenského predsedníctva v Organizácii pre spoluprácu a bezpečnosť v Európe (OBSE), schválila jeho rámec a rozpočet.

21. júna 2017 – Opozičný poslanec Jozef Rajtár (SaS) podal na generálnej prokuratúre trestné oznámenie na Mariána Kočnera pre podozrenia z trestného činu skrátenia dane a poistného. Dôvodom je podozrivý prevod bytov v bytovom komplexe Five Star Residence v Bratislave.
Na archívnej snímke poslanec NR SR Jozef Rajtár (SaS).
Foto: TASR - Jakub Kotian


22. júna 2017 - Prezident SR Andrej Kiska poveril slovenských diplomatov vedením diplomatických misií SR v zahraničí: Peter Mišík - Rakúska republika, Igor Slobodník - Francúzska republika, Monacké kniežatstvo, Alžírska demokratická ľudová republika so sídlom v Paríži, Iveta Hricová - Helénska republika, Marián Tomášik – Japonsko, Michal Mlynár – Stála misia SR pri OSN so sídlom v New Yorku, Juraj Podhorský – Stála misia SR pri OSN so sídlom v Ženeve.

23. júna 2017 - Ministerstvo vnútra SR zaregistrovalo novú politickú stranu s názvom Nezávislosť a Jednota (NAJ). Oznámil to predseda strany Viktor Béreš.

23. júna 2017 - Novelu zákona o pobyte cudzincov, novelu zákona o výchove a vzdelávaní (školský zákon) podpísal prezident SR Andrej Kiska. Opäť nepodpísal novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva.

28. júna 2017 – Obce a mestá postihnuté mimoriadnymi udalosťami získajú od štátu prostriedky na pokrytie záchranných prác. Vláda pre ne vyčlenila celkom 332.710 eur. Peniaze získali obce Mútne, Oravská Lesná, Beňadovo, Rabča, Oravské Veselé a Oravská Polhora, Terchová, Lutiše, Belá z okresu Žilina a mesto Trebišov, Komárno. Ministerstvo zdravotníctva chce začať diskusiu o potrebe takzvaných "záchytiek". Správy o akčnom pláne pre problémy s alkoholom vláda SR vzala na vedomie.

29. júna 2017
- Novelu zákona o sociálnom poistení, novelu zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE) a vysoko účinnej kombinovanej výroby elektriny a tepla (KVET) a novelu zákona o kolektívnom vyjednávaní podpísal prezident SR Andrej Kiska.

29. júna 2017 - Novým generálnym riaditeľom Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) je Juraj Kovács.