Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vychádzkové dvorce v bratislavskej väznici budú na streche

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Rekonštrukcia bude prebiehať etapovite tak, aby nebol narušený chod ústavu.

Bratislava 10. augusta (TASR) - Vychádzkové dvorce na streche a minimálne štyri metre štvorcové plochy pre každého väzňa v cele. Aj to je súčasťou plánov rekonštrukcie bratislavskej väznice, s ktorou by sa mohlo začať už budúci rok. Plánuje to ministerstvo spravodlivosti, návrh na súhlas so začatím obstarávania stavby bude mať na stole vláda SR na najbližšom zasadnutí. Rekonštrukciu vyčíslili na takmer 20 miliónov eur, z toho necelých šesť miliónov by malo ísť na rekonštrukciu signálno-bezpečnostnej techniky, vyplýva z vládneho materiálu.

"Výdavky na rekonštrukciu Ústavu na výkon väzby Bratislava sú v Návrhu rozpočtu kapitoly Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky na roky 2014 až 2016 zahrnuté v súlade s predmetným materiálom," potvrdila TASR hovorkyňa rezortu spravodlivosti Jana Zlatohlávková. Podľa ministerstva je dôvodom rekonštrukcie nevyhovujúci stavebno-technický stav a pripomína, že objekty v areáli sú v nepretržitej prevádzke viac ako 80 rokov. "Je nutné vykonať čiastočné dispozičné úpravy, vymeniť všetky rozvody energií a médií, objekt zatepliť a vymeniť všetky výplne stavebných otvorov tak, aby opäť mohli byť využívané pre daný účel. Bez týchto nutných rekonštrukčných prác objekt nemôže vyhovujúco plniť svoju funkciu," píše sa vo vládnom materiáli.

Lepšie ubytovacie a hygienické podmienky


Rezort tvrdí, že sa zlepšia ubytovacie a hygienické podmienky väznených osôb a cely budú riešené tak, aby čistá úžitková plocha na jedného väzňa bola minimálne štyri metre štvorcové. V bratislavskej väznici je v súčasnosti miesto pre 305 odsúdených a približne rovnaký počet väzobne stíhaných. Trest si tam ku koncu júla odpykávalo 150 mužov a 62 žien. Ženy a mladiství majú podľa zákona nárok na štyri metre štvorcové, muži na 3,5 metra s tým, že na nevyhnutnú dobu im ubytovaciu plochu môžu zmenšiť.

Rekonštrukcia bude prebiehať etapovite tak, aby nebol narušený chod ústavu. Po nej by mala byť celková kapacita ústavu 585 väznených osôb. Väznica bola postavená v rokoch 1934-1936. Vybudovali ju na účely vyšetrovacej väzby v zadnom trakte Justičného paláca podľa pensylvánsko-panoptického vzoru. To znamená, že chodby na všetkých troch poschodiach smerujú z kruhovej centrály lúčovito do kríža k celám. Pôvodne mala kapacitu 300 osôb, terajšia kapacita je 604 miest. V priebehu uplynulých rokov boli priestory ústavu čiastočne rekonštruované, modernizované a novou výstavbou aj rozširované. Najväčšie zmeny sa uskutočnili v 70-tych a v 80-tych rokoch minulého storočia.