Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Škody po veternej smršti bilancujú aj lesníci

Stredisko Jasná Nízke Tatry zasiahla v noci z nedele na pondelok 11. decembra 2017 veterná kalamita. Vietor pováľal stromy na zjazdovky, parkoviská aj neďalekú chatu, v stredisku evidujú poškodené snežné delá aj zabezpečovacie systémy na lanových dráhach. Vzhľadom na stále silnejúci nárazový vietor sa škody môžu v priebehu nasledujúcich hodín zvyšovať. Na snímkach je okolie lyžiarskeho strediska v Demänovskej Doline 11. decembra 2017. Foto: TASR - Miroslava Siváková

Najviac zasiahnutý bol ochranný obvod Habovka, kde objem ležiacej drevnej hmoty odhadli na 4800 kubíkov, zo Zverovky hlásili ďalších 4500 a z Oravíc 3000 metrov kubických.

Tatranská Lomnica 14. decembra (TASR) – Silný vietor, ktorý sa v uplynulých dňoch prehnal Slovenskom, zanechal škody aj na lesných porastoch v Tatranskom národnom parku (TANAP). Na území v správe Štátnych lesov (ŠL) TANAP celkovo vyvrátil odhadom približne 15.000 metrov kubických drevnej hmoty, kalamitu v najprísnejšom stupni ochrany prírody zamestnanci jednotlivých ochranných obvodov ešte stále mapujú.

"Najväčšie škody na lesných porastoch v našej správe zanechal vietor v oravskej časti národného parku, kde sme objem kalamity odhadli na vyše 12.000 metrov kubických dreva," konštatoval námestník riaditeľa ŠL TANAP Pavol Fabian.

Najviac zasiahnutý bol ochranný obvod Habovka, kde objem ležiacej drevnej hmoty odhadli na 4800 kubíkov, zo Zverovky hlásili ďalších 4500 a z Oravíc 3000 metrov kubických. Ďalšie škody vietor po sebe zanechal v ochrannom obvode Tatranská Javorina, kde odhadom ostalo ležať 1500 kubíkov dreva, približne 950 kubíkov vyvrátil aj v ochrannom obvode Podspády a 140 metrov kubických vo Vyšných Hágoch. "Na niektoré miesta v najvyššom stupni ochrany sme sa ešte stále nedostali, takže predpokladáme, že škody budú ešte väčšie," dodal Fabian.

Turistické chodníky Stredisko terénnych služieb (STS) ŠL TANAP priebežne kontroluje a prípadné závaly uvoľňuje. "Keďže vo vyšších polohách Tatier aj na dnes hlásili vietor, uvidíme, ako sa situácia bude ďalej vyvíjať. Turisti by mali počítať s tým, že za takéhoto počasia sa môžu na chodníkoch nachádzať aj nejaké vývraty," upozornil vedúci STS ŠL TANAP Štefan Zavacký.