Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Význam preventívnej prehliadky u zubára má vyzdvihnúť kampaň

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Preventívnu prehliadku u zubného lekára v roku 2020 podľa údajov z Národného centra zdravotníckych informácií absolvovalo 41 percent evidovaných osôb.

Bratislava 18. marca (TASR) - Slovenská komora zubných lekárov (SKZL) pripravila od 20. do 27. marca kampaň Buď hrdý na svoje ústa. Cieľom je vyzdvihnúť význam preventívnej prehliadky ako účinného nástroja v prevencii ústneho zdravia a odbúrať stres z návštevy zubnej ambulancie. TASR o tom informovala Lujza Hanová zo SKZL.

Počas trvania kampane budú zverejňovať informácie o ústnom zdraví na webe skzl.sk. "Na účel motivácie k absolvovaniu preventívnej prehliadky vyhlásime súťaž o balíčky dentálnej hygieny pre verejnosť. Zároveň vyzveme rodičov, aby objednali svoje deti na preventívnu prehliadku a vyhlásime súťaž pre materské školy," priblížila Hanová.

SZLK kampaň organizuje pri príležitosti Svetového dňa ústneho zdravia.

Preventívnu prehliadku u zubného lekára v roku 2020 podľa údajov z Národného centra zdravotníckych informácií absolvovalo 41 percent evidovaných osôb. Ide o najnižší počet vykonaných preventívnych prehliadok od roku 2015. Z tohto počtu bolo potrebné ošetriť chrup u 66,49 percenta pacientov. Zo všetkých päťročných detí, ktoré boli v roku 2020 v systematickej starostlivosti zubnej ambulancie, bolo bez zubného kazu 46,42 percenta. Dlhodobým cieľom je, aby deti narodené po roku 2026 boli celý život bez zubného kazu.