Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Výzvou pre Z. Čaputovú bude jej správanie pred voľbami, tvrdí E. Tomáš

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová sa zdraví s ľuďmi po kladení venca k pamätníku Brána slobody a kytice k pamätníku obetiam železnej opony pod hradom Devín 15. júna 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Michal Truban zasa považuje Čaputovú za súčasť novej generácie slovenských politikov, ktorá prináša zmenu v politike, čo podľa jeho slov ukázala prezidentka už vo svojej kampani.

Bratislava 16. júna (TASR) – Prvou veľkou výzvou pre Zuzanu Čaputovú ako novú prezidentku SR bude jej správanie v predvolebnej kampani pred parlamentnými voľbami. V nedeľnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike to uviedol poslanec Národnej rady SR za Smer-SD Erik Tomáš, ktorý od prezidentky očakáva nadstraníckosť.

"Pochádza z konkrétnej politickej strany, uvidíme, ako si zachová neutralitu a nadstraníckosť v samotnej kampani, do akej miery zasiahne do priebehu volieb," povedal Tomáš, ktorý ocenil, že Čaputová chce byť prezidentkou všetkých občanov. Zároveň vyjadril nádej, že sa prezidentka bude riadiť vlastným rozumom, a nie svojimi poradcami, ako to podľa Tomáša bolo v prípade Andreja Kisku. Ten podľa neho napriek prvotným deklaráciám stratil "punc nadstraníckosti".

Predseda strany Progresívne Slovensko (PS) Michal Truban považuje Čaputovú za súčasť novej generácie slovenských politikov, ktorá prináša zmenu v politike, čo podľa jeho slov ukázala prezidentka už vo svojej kampani. "Ukázala slušnosť, to, že chce prinášať riešenia, že nechce konflikty,” uviedol Truban s tým, že Slovensko môže byť na ňu hrdé, pretože sa aj vďaka jej zvoleniu stalo príkladom pre svet. Kiska bol podľa predsedu PS dobrý prezident, ktorý ukázal, že miesto Slovenska je na Západe a v Európe a v dôležitých a ťažkých chvíľach sa dokázal správne zachovať. Truban súčasne vyhlásil, že s Kiskovou stranou chcú spolupracovať.

Tomáš si myslí, že aj PS zakladá na rozdelení Slovenska na slušných a neslušných. Pravica a nové strany podľa neho začali vylučovať zo spolupráce niektoré strany. “Vy ste povedali, že neslušní sú Smer, SNS, ĽSNS bez toho, aby ste mali iný program. Len toto je váš jediný program, vy ste začali s rozdeľovaním spoločnosti,” povedal poslanec Smeru-SD. Kritizoval aj plánovanú spoluprácu PS so stranou Andreja Kisku napriek jeho daňovým kauzám a účasť firiem podpredsedu PS Ivana Štefunka v predražených tendroch. “Ak sa v prípade Smeru žiada sebareflexia...práve noví politici by mali jasne a transparentne vstupovať do politiky. Ak hovoríte, že Kiska všetko vysvetlil a všetko je v poriadku, chcete s ním spolupracovať a byť v koalícii, uplatňujete dvojaký meter," povedal Tomáš.

Truban oponoval, že nerozdeľujú ľudí podľa slušnosti, politickej ideológie či národnosti. “To robia starí politici,” vyhlásil s tým, že ľudí bez ohľadu na pôvod či politickú orientáciu spája to, že ich deti majú zlé školy, nevedia sa dostať do nemocnice, keď im ide o život, a nefunguje spravodlivosť. "Toto je to, čo nás spája a takúto zmenu chceme priniesť na Slovensko, takto ho chceme posunúť. Slovensko chceme spájať,” zdôraznil Truban s tým, že PS nechce spolupracovať so Smerom, pretože nepredstavuje zmenu.