Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Wlachovský vystúpil na podujatí k ohrozeniu nezávislosti Bieloruska

Na snímke dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský. Foto: TASR Jakub Kotian

Wlachovský pripomenul zhoršujúcu sa situáciu v oblasti ľudských práv v tejto krajine.

New York 22. septembra (TASR) - Obdivujem odvahu a neúnavnú angažovanosť všetkých, ktorí bojujú za slobodné, demokratické, nezávislé a bezpečné Bielorusko. Uviedol to vo štvrtok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský, ktorý vystúpil v New Yorku s prejavom na podujatí o ohrození nezávislosti Bieloruska a medzinárodnej odpovedi. TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu diplomacie.

Wlachovský pripomenul zhoršujúcu sa situáciu v oblasti ľudských práv v tejto krajine. "(Bieloruský prezident Alexandr) Lukašenko z čírej vypočítavosti odovzdal Bielorusko (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi a je aj jeho komplicom, lenže treba jasne rozlišovať medzi jeho neslobodným režimom a ľudom Bieloruska. Nie sú nám ľahostajné osudy politických väzňov ani Bielorusov túžiacich po lepšom živote v slobode. Slovensko bude preto demokratické sily v Bielorusku podporovať i naďalej," uviedol minister.

Podujatie popri 78. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN zorganizovali zástupcovia Európskej únie, Nemecka a Litvy. Zúčastnila sa na ňom aj líderka bieloruskej opozície v exile Sviatlana Cichanovská. Cieľom bolo poukázať na pretrvávajúce porušovanie ľudských práv Lukašenkovým režimom a diskutovať o efektívnych nástrojoch medzinárodného spoločenstva voči režimu a na podporu ľudí bojujúcich za slobodu, píše komunikačný odbor MZVEZ SR.

Šéf slovenskej diplomacie v New Yorku vystúpil aj na zasadnutí o príprave Summitu budúcnosti, ktorý sa má konať v roku 2024, kde vyjadril podporu úsiliu o reformu OSN.

Dobre fungujúci medzinárodný poriadok založený na pravidlách, ktorého jadrom je práve Organizácia Spojených národov, v súčasnosti podľa Wlachovského potrebujeme viac než kedykoľvek predtým. "Súčasný systém však zlyháva pri plnení našich priorít vrátane cieľov trvalo udržateľného rozvoja. Podporujeme preto úsilie o reformu OSN pod vedením generálneho tajomníka," vyhlásil minister.

Wlachovský sa zúčastnil aj na ministerskom stretnutí Skupiny priateľov mediácie, ktorá vyzýva na aktívnejšie využívanie mediácie pri mierovom riešení sporov a predchádzaní konfliktom. Absolvoval tiež zasadnutie na vysokej úrovni Skupiny priateľov zodpovednosti po agresii voči Ukrajine na tému "Dodržiavanie princípov Charty OSN: obnova spravodlivosti na Ukrajine".

Na bilaterálnom stretnutí s ministrom zahraničných vecí Ománskeho sultanátu Badrom al-Búsaídím podpísal Wlachovský s partnerom bilaterálnu dohodu o zrušení vízovej povinnosti pre držiteľov niektorých druhov pasov. Rokovaniam so šéfom tureckej diplomacie Hakanom Fidanom dominovala slovensko-turecká ekonomická spolupráca, situácia na Blízkom východe aj hodnotenie globálnych dôsledkov ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine.

V závere pracovnej návštevy Spojených štátov sa Wlachovský zúčastní na neformálnom stretnutí ministrov a ministeriek zahraničných vecí spojeneckých krajín tzv. východného krídla Severoatlantickej aliancie (NATO), ktoré tvoria platformu známu ako Bukureštská deviatka (B9).