Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Z. Čaputová prijala novú veľvyslankyňu USA Bridget A. Brinkovú

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) prijala na nástupnej audiencii novú veľvyslankyňu USA na Slovensku Bridget A. Brinkovú (vľavo), ktorá jej odovzdala poverovacie listiny, 20. augusta 2019 v Bratislave. Foto: TASR Kancelária prezidenta SR

Brinkovú na post veľvyslankyne USA na Slovensku v marci nominoval americký prezident Donald Trump, neskôr jej nomináciu schválil Senát.

Bratislava 20. augusta (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová prijala na nástupnej audiencii novú veľvyslankyňu USA Bridget A. Brinkovú, ktorá jej odovzdala poverovacie listiny. Informovala o tom prezidentka na svojej webstránke.

Brinková v pondelok absolvovala nástupnú návštevu u šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD). Zhodli sa na tom, že dynamika spolupráce medzi Bratislavou a Washingtonom je na veľmi dobrej úrovni a prináša hmatateľné výsledky v podobe viacerých spoločných projektov a aktivít.

Brinkovú na post veľvyslankyne USA na Slovensku v marci nominoval americký prezident Donald Trump, neskôr jej nomináciu schválil Senát. Vystriedala doterajšieho veľvyslanca Adama Sterlinga, ktorý post zastával od roku 2016.

Brinková je vysokopostavená a vplyvná kariérna diplomatka, ktorá v minulosti pracovala ako zástupkyňa štátneho tajomníka pre otázky Európy a Eurázie na americkom ministerstve zahraničných vecí. V zahraničnej službe USA strávila 20 rokov, zastávala napríklad funkciu zástupkyne veľvyslanca v gruzínskom Tbilisi a v Taškente v Uzbekistane. Hovorí po rusky a srbsky, ovláda aj základy gruzínčiny a francúzštiny.