Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Z týchto mien si v sobotu zvolíme 8 predsedov samosprávnych krajov

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Drozd

Pozrite si prehľad všetkých kandidátov na post predsedov samosprávnych krajov.

Bratislava 2. novembra (TASR/Teraz.sk) - Krajské voľby budú v sobotu 4. novembra. Predsedov a poslancov ôsmich samosprávnych krajov si budeme na Slovensku voliť piatykrát. Za predsedu bude zvolený kandidát, ktorý získa najviac platných hlasov.

Novinkou tohtoročných komunálnych volieb je, že krajskí predsedovia a poslanci nebudú zvolení na štyri roky, ale na päť.

Zoznam kandidátov na post predsedu BSK


Kandidátom na predsedu BSK tak zostáva poslanec Národnej rady SR Juraj Droba, ktorý má podporu SaS, OĽaNO, NOVA, SMK-MKP, OKS, Zmeny zdola a Demokratickej únie Slovenska. Taktiež psychologička a predsedníčka Strany zelených Slovenska Natália Hanulíková, publicista i politik Daniel Krajcer, ktorý je kandidátom Mosta-Híd, SKOK-u a Strany zelených. Šéfom BSK chce byť aj pedagóg Marián Leinerovič s podporou Nového parlamentu, farmaceut Milan Lopašovský, ktorého navrhuje Strana moderného Slovenska. Kandidátom SNS je štátny tajomník rezortu diplomacie Lukáš Parízek. Komunistická strana Slovenska nominovala prekladateľa Jalala Suleimana a Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku kultúrno-osvetového pracovníka Andreja Trnovca.

Medzi nezávislými kandidátmi na predsedu BSK je publicista a fotoreportér Rastislav Blaško, starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý či bývalý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. Taktiež podnikateľ Jozef Danko i súčasný šéf kraja Pavol Frešo. Kandiduje i podnikateľ Martin Jakubec, novinár na voľnej nohe Ľubomír Huďo, starosta bratislavských Vajnôr Ján Mrva a IT špecialista i bratislavský mestský poslanec Jozef Uhler.

Zoznam kandidátov na post predsedu TTSK


O post predsedu TTSK sa uchádzajú súčasný podpredseda TTSK József Berényi (SMK), predseda TTSK Tibor Mikuš (nezávislý), poslanec NR SR Jozef Viskupič (koalícia OĽaNO, SaS, KDH, NOVA, Občianska konzervatívna strana a Zmena zdola), štátny tajomník ministerstva kultúry Konrád Rigó (Most-Híd) a lekár Márius Novák (Nový parlament).

Zoznam kandidátov na post predsedu TSK


O post predsedu TSK sa uchádzajú Jaroslav Baška (Smer-SD, Slovenská národná strana, Most-Híd, Strana zelených), Petra Hajšelová (Sme rodina - Boris Kollár), Renáta Kaščáková (Sloboda a Solidarita, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, Kresťanskodemokratické hnutie, Občianska konzervatívna strana, NOVA, Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska), Nora Pániková (Strana zelených Slovenska), Štefan Škultéty (NEKA), Igor Valko (Nový parlament) a Ferdinand Vavrík (NEKA).

Zoznam kandidátov na post predsedu NSK


Ako informovala volebná komisia NSK, s podporou strán Smer-SD, SNS a Most-Híd kandiduje súčasný predseda NSK Milan Belica, ktorý je vo funkciu od vzniku vyšších územných celkov. Koalícia pravicových strán SaS, OĽaNO, KDH, NOVA, OKS, Šanca a DS nominovala herca a krajského poslanca Jána Grešša. Za stranu SMK kandiduje jej podpredseda a krajský poslanec Iván Farkas. Kandidátom strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko je poslanec NR SR Milan Uhrík.

Zoskupenie Nový parlament nominovalo bezpečnostného analytika Jána Marka. Za Maďarskú kresťanskodemokratickú alianciu (MKA) kandiduje podnikateľ Ľászló Hajdu. Ako nezávislý bude kandidovať Peter Oremus, ktorý je v súčasnosti poslancom v krajskom i nitrianskom mestskom zastupiteľstve. Nezávislou kandidátkou je aj krajská a nitrianska mestská poslankyňa Renáta Kolenčíková.

Zoznam kandidátov na post predsedu ŽSK


O post predsedu ŽSK sa uchádzajú Juraj Blanár (Smer-SD), Peter Cibulka (nezávislý), Erika Jurinová (koalícia OĽaNO, SaS, KDH, NOVA a OKS), Anton Martvoň (nezávislý), Marián Murín (nezávislý), Ján Mikolaj (SNS), Stanislav Pirošík (VZDOR - strana práce, Komunistická strana Slovenska) a Peter Sagan (ĽSNS).

Zoznam kandidátov na post predsedu BBSK


O post predsedu BBSK sa uchádza Marian Kotleba (ĽSNS), Ján Lunter (nezávislý), ktorému vyjadrili verejnú podporu Smer-SD, Most Híd, ako aj opozičné SaS, OĽaNO, NOVA, KDH, OKS a medzi poslednými i Strana zelených, potom Martin Juhaniak (nezávislý), Igor Kašper (nezávislý), Milan Urbáni (SMS), Pavel Greksa (nezávislý), Alena Pivovarčiová (Nový Parlament), Miroslav Gálik (Národ a spravodlivosť), Jozef Sásik (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku), Zdenek Očovan (politická strana NAJ), Vojtech Kökény (Strana rómskej koalície) a Michal Kantor (Strana zelených Slovenska).

Hoci Kökény aj Kantor sa 24. októbra v priamom prenose diskusnej relácie RTVS vzdali svojej kandidatúry na šéfa kraja, doteraz to volebnej komisii BBSK oficiálne neoznámili. Ak tak neurobili, respektíve neurobia, vykazujú ich ako kandidujúcich, a to aj napriek tomu, že verejne vyhlásili svoje rozhodnutie vzdať sa. Podobne je to aj v prípade Očovana, ktorého stiahla politická strana NAJ len v pondelok (30.10.).

Zoznam kandidátov na post predsedu PSK


Voliči si budú môcť vyberať medzi menami František Bednár z Popradu (Nezávislosť a Jednota), Pavol Gašper z Popradu (nezávislý), Ján Garaj z Prešova (nezávislý), Andrej Gmitter z Bardejova (nezávislý), súčasný predseda PSK Peter Chudík zo Záborského (Smer-SD), Milan Majerský z Levoče (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA), Eduard Markovič z Popradu (nezávislý), Jozef Mihalčin z Vranova nad Topľou (ĽSNS), František Oľha z Prešova (Šanca), Miroslav Škvarek zo Svitu (SNS) a Jozef Šváč z Prešova (Nový parlament).

Zoznam kandidátov na post predsedu KSK


Na post predsedu KSK kandidujú traja koaliční kandidáti - Karol Pataky (Most-Híd, SKOK), Richard Raši (Smer-SD, SMK-MKP, Strana zelených Slovenska, Starostovia a nezávislí kandidáti) a Rastislav Trnka (OĽaNO, SaS, KDH, NOVA a Šanca), a šiesti nominanti jednotlivých politických strán - Rudolf Botka (Nový parlament), Jozef Červeňák (Rómska iniciatíva Slovenska), Oliver Petrík (Jednota-ľavicová strana Slovenska), Lukáš Sisák (KSS), Štefan Surmánek (Kotleba-ĽSNS) a Jarmila Tkáčová (SNS). Nezávislými sú dvaja kandidáti - Róbert Bačinský a Jaroslav Džunko. Nezávislý kandidát Vladislav Stanko sa kandidatúry na post predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) vzdal.