Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Z. Zvolenská je skeptická: Dohoda neprinesie pacientom nič nové

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Martin Baumann

VšZP sa dohodla s ambulantnými lekármi. Šéfka rezortu zdravotníctva je voči tejto dohode skeptická, no nádeja sa, že lekári teraz budú plniť svoje povinnosti voči pacientom.

Bratislava 4. júla (TASR) - Dohoda o novej zmluve, ktorú dnes uzatvorili zástupcovia ambulantných lekárov so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP), neprinesie pacientom nič nové. "Navýšenia neprinášajú nič navyše. Prinášajú snáď, dúfajme, spokojnejších lekárov, ktorí po tomto navýšení budú mať možnosť plniť si riadne svoje záväzky zo zákona," komentovala dohodu ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD).

Zároveň vyslovila želanie, aby sa podobná situácia už v budúcnosti neopakovala. Poukázala pritom, že ponuka štátnej poisťovne vychádzala z jej súčasných finančných možností. "Kedykoľvek budú finančné možnosti na ďalšie navýšenie, okamžite rokovania začneme," podčiarkla dnes šéfka slovenského zdravotníctva.

Zvolenská na dnešnom brífingu poďakovala pacientom, lekárom a médiám za prístup počas celého procesu vyjednávania. Zároveň vyjadrila potešenie z toho, že nezazmluvnenie niektorých lekárov neovplyvnilo poskytovanie zdravotnej starostlivosti. V prípade, že vznikli nejaké individuálne omyly, pri ktorých museli pacienti zaplatiť, VšZP ich podľa nej napraví.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) a zástupcovia ambulantných lekárov sa dnes v ranných hodinách dohodli na podobe novej zmluvy. Tá by mala platiť podľa podmienok legislatívy 12 mesiacov, cenový výmer však platí do konca kalendárneho roka. Lekári chcú o jeho výške následne rokovať.

"Rokovania boli veľmi ťažké. Pravdou je, že VšZP, ale aj celé zdravotníctvo posledné roky, keďže boli znížené odvody za poistencov štátu, pracujú s veľmi malým rozpočtom. My sme zobrali do úvahy všetky okolnosti a prijali sme také podmienky a takú zmluvu, ktorá v tejto chvíli bola asi jediná možná," komentoval šéf Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár.

Na základe dohody všeobecní lekári dostanú navýšenie platieb od poisťovne o viac ako osem percent. Navýšenie pre lekárov špecialistov predstavuje 5 percent. Súčasťou celkového navýšenia je aj úprava ceny bodu za prevenciu z 0,028215 eura na 0,031200 eura. "Aj keď situácia v detských ambulanciách týmto nebude vyriešená, ale nádejame sa, že sme upozornili na problém v primárnej starostlivosti o deti a že možno vznikne nejaká koncepcia, ktorá zastabilizuje systém," uviedla prezidentka Asociácie všeobecných lekárov pre deti a dorast Kvetoslava Prcúchová.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/František Iván
Ambulantní lekári sa dohodli so štátnou poisťovňou

Nové zmluvy ponúkne VšZP všetkým lekárom, ktorí ich mali do 30. júna, kedy bol posledný deň ich platnosti. "Dnešná dohoda pre pacientov znamená, že poskytovanie zdravotnej starostlivosti bude oddnes fungovať v štandardnom režime," informovala hovorkyňa VšZP Dana Gašparíková.

Ambulantní lekári sa so štátnou poisťovňou usilovali dohodnúť niekoľko posledných dní. Zástupcovia lekárov v utorok (3.7.) hovorili, že ponúkli kompromis, pri ktorom by pristúpili na platové podmienky VšZP do konca októbra. Argumentovali pritom tým, že pôvodná ponuka poisťovne pokryje ich výdavky iba na tri až štyri mesiace a následne by hrozilo zatváranie niektorých ambulancií.