Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Za jabloň z Bošáce sa dá v európskej ankete hlasovať do konca februára

Jabloň obyčajná alebo ako ju domáci nazývajú zimná citrónka z Bošáce. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Do 8. ročníka prestížnej ankety Európsky strom roka sa zapojilo 13 krajín.

Banská Bystrica 21. februára (TASR) – Už len do konca februára možno zahlasovať za jabloň z Bošáce, s ktorou Slovensko súperí v ankete Európsky strom roka.

"V posledné februárové dni je hlasovanie v súťaži tajné. V stredu 21. februára bola naša jabloň na deviatom mieste s počtom hlasov 8412. Držíme jej palce a sme veľmi zvedaví, koľko má na Slovensku sympatizantov," konštatoval Milan Hronec, programový manažér banskobystrickej Nadácie Ekopolis s tým, že za svoj obľúbený strom už hlasovalo takmer 150.000 ľudí z celej Európy.

Do 8. ročníka prestížnej ankety Európsky strom roka sa zapojilo 13 krajín. So svojimi príbehmi súťažia okrem Slovenska aj stromy z Belgicka, Bulharska, Chorvátska, Česka, Litvy, Maďarska, Poľska, Portugalska, Rumunska, Ruskej federácie, Spojeného kráľovstva a Španielska.

Hlasovanie prebieha na webovej stránke www.treeoftheyear.org. Na víťazný strom čaká finančná odmena určená na jeho odborné ošetrenie alebo výsadbu stromov. Medzinárodnú súťaž organizuje Environmental Partnership Association, ktorej členom je i Nadácia Ekopolis.