Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Za slušné Slovensko:Odvolanie Gašpara je teraz zodpovednosťou premiéra

Komárno, Za slušné Slovensko, archívna snímka. Foto: TASR - Milan Drozd

Iniciatíva stále trvá na tom, že Tibor Gašpar má byť odvolaný.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Otázka odvolania policajného prezidenta Tibora Gašpara je po odstúpení ministra vnútra Tomáša Druckera (nom. Smeru-SD) absolútnou zodpovednosťou premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) a vládnej koalície. Rovnako tak aj systémové zmeny v polícii a policajnej inšpekcii. Myslí si to iniciatíva Za slušné Slovensko.

"Stále trváme na tom, že Tibor Gašpar má byť odvolaný. Pán Gašpar je symbolom zlyhaní a nedôvery občanov v políciu a vyšetrovanie káuz," vyjadrili sa za iniciatívu Juraj Šeliga, Martina Strmeňová a Ján Gálik. Dodali, že v krátkej dobe oznámia ďalšie formy občianskeho nátlaku.



"Miesto snahy o obnovenie dôvery občanov vláda Petra Pellegriniho robí doteraz všetko pre to, aby jej občania nedôverovali," tvrdí iniciatíva. Dnešné Druckerove slová podľa nej ukazujú, že novej vláde "neverí vlastný minister, ktorý sa rozhodol chrániť svoju integritu a odstúpiť".



Drucker v pondelok oznámil, že odstupuje zo svojej funkcie. Odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara nie je podľa neho správne ani spravodlivé. Pre demisiu sa Drucker rozhodol preto, že nechce prispievať k polarizácii spoločnosti.



Drucker nastúpil do funkcie ministra vnútra po Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) pred mesiacom a vzal si čas na rozhodnutie o Gašparovej budúcnosti. Gašparov odchod okrem prezidenta Andreja Kisku žiadajú ľudia na protestoch a opozícia. Pellegrini považuje Gašpara za profesionála, ale avizoval, že bude rešpektovať rozhodnutie ministra.

Reakciu policajného prezidenta T. Gašpara nájdete TU.